Vandring i Alperna

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vandring i Alperna
Inspiration
09 September 2019

Vandring i Alperna

Det finns så många fantastiska vandringsmöjligheter i Alperna. Här är tre alpinrutter som knappast är så välkända som de stora klassikerna, men som visar upp allt det bästa bergskedjan har att erbjuda.

Alperna är på många sätt en perfekt bergskedja för vandring och vandringsturer.

För det första är bergen inte långt från Danmark. För det andra finns det ett överväldigande nätverk av markerade rutter, vilket innebär att man kan hitta en rutt som passar de flesta. För det tredje finns det mer än 3 000 stugor som erbjuder boende - och ofta mat - till vandrare som går förbi.

Det betyder att du kan ta dig ut på stigarna utan att behöva släpa i tält, sovsäck, liggunderlag, köksredskap och mat för flera dagar åt gången. Istället kan du vandra med en lätt dagsturs-ryggsäck, njuta av dagarna på stigarna och sova bra på natten med tak över huvudet.

Så långt bra. Men med så många alternativ, vad ska du välja?

Här har vi grävt ut tre rutter som uppfyller alla krav för en fantastisk vandring i Alperna. Du kan vandra rutterna i sin helhet, eller så kan du dela upp de i etapper.

1 Slovenian Mountain Trail

Det är förmodligen få som tittar i riktning mot Slovenien när det gäller vandring i Alperna (och i allmänhet), men landet har en stolt alpin tradition. Det uttrycks bättre än någon annanstans på denna rutt, som har rötter hela vägen tillbaka till 1950-talet, då den skapades.

Slovenienian Mountain Trail är landets mest populära rutt och om du vandrar alla 600 kilometer, bör du förvänta dig att spendera cirka fyra veckor på det - perfekt för en lång sommarsemester. Längs vägen finns det inte mindre än 23 bergstoppar att njuta av utsikten från, och de 49 fjällstugorna på vägen står för mat och boende.

Du kan läsa mer om vandringen på www.slovenia-outdoor.com , var du även finner beskrivningar på en rad andra stigar i landet.

2 Grande Traversata delle Alpi 

Den Stora Korsningen av Alperna lever upp till dess namn. Leden är drygt 1000 kilometer lång och när du vandrar hit kommer du att uppleva hur den snurrar vackert genom den bergiga italienska regionen Piemonte. Även här finns det en stolt alpin tradition, som du kommer nära till på vägen i bergsflyktingar och små byar.

Om du kastar dig över hela rutten, rekommenderas att avsätta cirka 55 dagar för det.

www.gtapiemonte.it kan du läsa mer om varje etapp och eventuellt hitta en rutt som passar dig om du inte har några månader överlopps på semesterkontot. Oavsett om du tar en etapp eller sväljer hela vägen, kommer du att få naturupplevelser som brinner för evigt på näthinnan.

3 München till Venedig

"Drömvägen" kallas denna rutt, och det är faktiskt svårt att argumentera för något annat än att det är exakt vad det är.

På vägen mellan de två städerna korsar du Alperna, med allt det innebär av frodiga dalar och svindlande toppar, innan du når Adriatiska havet och kan ta ett välförtjänt dopp.

Det finns goda möjligheter att hitta boende längs vägen, så att du kan justera dagsetapperna efter form, och återigen innebär stugorna på vägen att du kan packa en lätt ryggsäck för resan.

Det ger en extra dimension till resan att du vandrar genom flera länder och ser kulturen förändras i takt med landskapen.

Hela resan är 570 kilometer. De flesta tillbringar ungefär fyra veckor på att gå hela vägen.


Inspiration
Posted: September 09, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Linnea Myrskog