Vandring i Kroatien

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vandring i Kroatien
Inspiration
05 March 2019

Vandring i Kroatien

Velebit Naturpark i Kroatien passar helt perfekt för en förlängd helgtur. Det är såväl en möjlighet att vandra strålande dagsturer som det är att gå en längre tur från stuga till stuga.

 Av Jes Lindrum Brinch


En höstdag står jag på 1.500 meters höjd och kikar ut över ett landskap klätt i gyllene färger, redo för ett äventyr över en förlängd helg. Det är en lätt morgonndis men solen värmer. Det är en lysande dag för att utforska nationalparken men det är så gott som inga människor i sikte.

De tusentals besökare som varje år kommer hit ihop klumpas på helger under högsäsongen och tar mestandels dagsturer, berättar en av de lokala guider. Jag är i den norra delen av den nästan 2.000 km² stora Velebit Naturpark i Kroatien - ett skyddat naturområde som balnd annat rymmer de två nationalparker Velebit och Paklencia. 

Det kan vara lite svårt att hitta bra bergsvandring när säsonngen når sitt slut på fjällen i Norden och den första snön lägger sig på Sydeuropas högsta toppar. Här,  halvvägs mellan Nordpolen och Ekvatorn kan Kroatien något ganska speciellt. Här är bergen bara hälften så höga som Alperna och de ligger nära kusten och det varma Adriatiska havet. 

Det kan bra vara att kalendern säger oktober men man kan bra vandra i shorts och T-skjorta mellan de vita kalkstensklipporna, gröna barrträden och fint färgade björkarna. 


Ensam på stigarna

Bergsstugan Zavizan är dekorerad med alla världens bilder från området, flaggor och klistermärken från diverse bergsklubbar som genom tiderna haft vägarna förbi. Precis som ett sådant ställe ska vara. 

Stugvärden, Ante Premuzic och hans familj har haft hand om stugan och väderstationen i generationer. Han äg gästvänlig och avslappnad och bjuder på en hembryggd snaps - något man går upp i här i Kroatien, innan jag beger mig ut på stigarna. Den får mig bra igång. 

Grässlätter ligger öde, pyntade med råa klippor, buskar och träd. Man kan därutöver se ut helt till ön Rab i Adriatiska havet. Stigarna är med det samma riktigt fina och på några ställen uthuggna i klippsidan. Jag möter blott ett par på vägen mot Alan, som är en annan bemannad stuga som ligger på cirka sex timmars vandrinng från Zavizan.

Jag njuter av att ha det charmerande landskapet för mig själv. De skarpa, vita kalkstensklippor som utgör en väg mellan grön barrskog och gyllene bok och björk är så annorlunda och varma i förhållannde till vår nordiska granit och mörkare sten.


Massor av möjligheter

Efter en timme genom tät skog öppnar sig landskapet upp mer igen. Jag får lust att fortsätta söderut helt till Starigrad. Men det är en tur på en dryg vecka och så mycket tid har jag inte denna gång. 

En annan möjlighet skulle vara de små 100 kilometers vandrinng vidare längs Velebit-rutten ner mot havet med en fin kombination mellan bemannade och obemannade stugor längs vägen. Den skulle också ta mig gennom Paklencia Nationalpark i syd.

Paklencia är med sina över 150 kilometers vanndringsstigar, berömd klippklättrinng och djupa hål också en stor upplevelse. Jag har därför valt att ta bara första och sista delen av rutten.

Det går lätt att göra och så är det mer att komma tillbaka för.


INFO

Premuzic-rutten slingrar sig 57 kilometer gennom något av den fetaste natur i Velebit. Turen tar tre till fyra dagar och på vägen ligger små stugor och nöd shelters. De lyckligt lottade ser både björn och varg längs vägen.

De bemannade stugorna öppnar i maj och en övernattning kostar ca. 100 kr. De små obetjänade stugorna har öppet hela året om och de är relativt gratis att använda sig av. 

Entré till nationalparkerna kostar ca. 50 kr för tre dagar. Det är värt att pausa vid parkens infocennter i Krasno som är sista chansen till att köpa mat och dricka. Du kan även köpa topografiska kartor i 1:30.000.

Säsongen är längre än i andra av Sydeuropas bergskedjor och går därmed av stapeln från april hela vägen till november. 


Relevanta länkar:

Ryggsäckar

Byxor

Utrustning

Vandringsstavar

Inspiration
Posted: March 05, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden