Vandringen på 11.000 km som nästan ingen känner till

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vandringen på 11.000 km som nästan ingen känner till
Inspiration
10 December 2018

Vandringen på 11.000 km som nästan ingen känner till

De mycket långa vandringslederna - de som tar flera månader istället för veckor att slutföra - ökar i popularitet år för år. Men det finns fortfarande de rutter som är så kusligt långa att bara få slutför dem. En sådan är Great Western Loop i USA.

Fram tills nyligen var det bara en som hade lyckats fullfölja Great Western Loop och jag undrar om det är just för att det är så otroligt långt och oförskämt svårt att fullfölja i ett hugg, att Great Western Loop flyger under radaren? För när det gäller upplevelserna på vägen är de svåra att slå.

Rutten kombinerar det bästa av flera av de långa vandringsleder som västra USA är kända för, bland annat Pacific Crest Trail och The Continental Divide Trail.

Pacific Crest Trail beskrivs ofta som världens mest ultimata långdistansrutt och i sig är det ett odjur av en vandring som slingrar sig 4295 kilometer upp genom delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington, med allt det innebär av brända öken, skyhöga bergspass och dränkta skogar.

Continental Divide Trail, som Pacific Crest Trail, går från den mexikanska gränsen i söder till den kanadensiska gränsen i norr. Den går bara längre in i USA och följer mycket av vägen de högst liggande spåren i USA: s mest kraftfulla bergskedja, The Rocky Mountains. Hela rutten är ungefär 5000 kilometer.

Great Western Loop följer stora delar av de två rutterna och knyter det samman till en rundtur med bland annat 1.086 kilometer på Pacific Northwest Trail, 563 kilometer på Grand Enchantment Trail och 515 kilometer på Arizona Trail.

Tills ganska nyligen var den enda som någonsin slutfört Great Western Loop Andrew Skurka. Han upplevde att den kanske största utmaningen med att genomföra rutten i en enda etapp var att man på en eller annan tidpunkt löper hög risk att springa in i den amerikanska vintern. Här ligger snön tungt över bergspassen och det kan vara svårt - och livshotande - att färdas på stigarna, som till och med är svåra att navigera.

För att verkligen tackla resan innan vintern vandrade Skurka därmed i genomsnitt 55 kilometer om dagen!

Den typen kräver bra ben, och den 24 november 2018 kunde Jeff Garmire också tacka benen för att de höll hela vägen och därmed gjort honom till den enda andra i världen som har slutfört den långa vägen. Garmire gav sig iväg den 29 april 2018 och 208 dagar senare kunde han sedan lyfta armarna över huvudet och ropa "Jag gjorde det!".

Han har tidigare genomfört den så kallade Triple Crown, som är tre av världens mest kända långdistansvandringar - Pacific Crest Trail, Great Divide Trail och Appalachian Trail - under ett enda kalenderår. Detta motsvarar totalt 12 392 kilometer på vandringslederna.

Han har också klättrat alla Colorado toppar på över 14 000 fot (4 267,3 meter). Han gjorde det under ett enda kalenderår - vid sidan av sitt heltidsjobb. Det är bokstavligen bra gjort!

Om du har blivit inspirerad att gå på en lång eller kort vandring hittar du länkar till relevanta kläder och utrustning nedan:

Vandringskängor och skor

Vandringssandaler

Vandringsstavar

Ryggsäckar

Tält

Sovsäckar och liggunderlag

Foto: Shutterstock og Jeff Garmire 


Inspiration
Posted: December 10, 2018
Författare: Opdag Verden