Vild lädervetenskap och banbrytande vandringskängor

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vild lädervetenskap och banbrytande vandringskängor
Råd och vägledning
23 Februari 2020

Vild lädervetenskap och banbrytande vandringskängor

Vetenskapsmän i ett exklusivt laboratorium. Naturliga fiber som är 15 gånger starkare än stål. Världens starkaste läder - som samtidigt är papperstunt. Vi har träffat ECCO för att prata innovation, läder och vandringskängor.

En vandringskänga som byter färg och blir ljusare ju lägre temperatur det är och blir mörkare när temperaturen stiger. En läderkänga som skiner klart som en fotformad sol i mörkret när ljuset från en bil träffar den. En känga i papperstunt läder som är oerhört starkt för att den består av naturliga fibrer som är 15 gånger starkare än stål omen samtidigt kan flyta på vatten.

Det låter vanvettigt och ganska utopiskt men det är inte mindre än det som vi ser på ECCOS stånd på den årliga OutDoor Show i Tyskland- en gigantisk utrustningsmässa var alla världens producenter från outdoorvärlden visar det kommande årets produkter.

Läder man bara drömt om

ECCO har tillverkat skor i mer än femtio år och vid deras monter gnuggar vi snart på den temperaturkänsliga läderkängan. Den byter verkligen färg på de områden var friktionen gör lädret varmare. Vi ser hur kamerans blixtljus träffar läderkängan med den inbyggda reflexeffekten och vi känner på det papperstunna lädret på ECCO Exostrike.

"Vi arbetar med banbrytande designer och eftersom vi själv äger våra garverier kan vi arbeta på metoder som ännu inte är uppfunna. Vi kan använda läder på sätt som man hittills bara kunnat drömma om. När det exempelvis kommer till Shinebright så bäddade vi in mikroskopiska glaspärlor i lädret. Kör du förbi någon som har skorna på så fungerar de som reflexer. Du kan använda samma teknologi i läderjackor. Materialet liknar normalt läder med har en säkerhetsfunktion, utan att lädret ser syntetiskt ut eller liknar en säkerhetsjacka", berättar Sean Tindale som är Senior Marketing Manager hos ECCO Shoes.

Han berättar även att eftersom ECCO äger både deras egna garverier och egna fabriker så är det möjligt för dem att kontrollera hela processen - från den rykande nya idén till känga.

Lekfullt laboratorium

Det är ECCO Leather som står för idén till produkterna vi tittar på. Deras högkvarter ligger i holländska Dongen och här ligger även ett tvättäkta laboratorium var vetenskapsfolk från en rad olika industrier från och till möts för att experimentera och se om det kan skapas något nytt. Något banbrytande. Om de kan återuppfinna läder och få ideér på hur man kan använda läder på sätt som världen aldrig beskådat innan.

Workshoppen går under namnet HOT-SHOPS och det är under det som lekfullhet och en djupt vetenskaplig strategi för produktutveckling blir kombinerat.

"Vi försöker att föreställa oss lädervärlden som den aldrig blivit tänkt på innan. Mänskor är exalterade över att komma mer på våran inviteringslista. Det  kommer inflytesrika från alla möjliga industrier, kreativa hjärnor från hela världen som alla låter egot bli hemma. De arbetar inte för deras egna brands; de arbetar på att föreställa sig något helt nytt. Det är en rätt unik miljö att vara i som kreativ person. Det är en innovations-spurt på fyra dagar, var allt som sker är helt oväntat. Det är galenskap att vara närvarande. Du möter folk som är så coola; hjärnor som tänker helt annorlunda. Resultatet är ganska otroligt när du sätter allt samman och innan de fyra dagar är slut ska grupperna presentera en produkt. Det kan vara en helt ny typs läder men det kan också vara ett sätt att använda läder på, som man inte sitt tidigare och som man aldrig förväntat sig att se", säger Sean Tindale.

15 gånger starkare än stål

ECCO Exostrike™ Dyneema® står på ett litet podium på mässan i Friedrichshafen. >Den svarta kängan med den vita sulan liknar inte riktigt något man annars ser i outdoorvärlden. Skosnörena är gömda under flikar och lädret över ankeln är tunnt - faktiskt extremt tunnt. Vid sidan av kängorna står en silverplatta med orden ’Gold Winner’ og ’ISPO Award 2018’. 

Kängan har nämligen bragt hem flera priser till ECCO, inklusive en Scandinavian Outdoor Award och det prestigefylda designpriset Red Dot Award. Här på mässan har den just blivit hedrad med en Industry Award for design og materialet som har en rätt så vild historia.

Där har nämligen användts Dyneema® Bonded läder. 

Dyneema är världens starkaste fiber. Det är 15 gånger starkare än stål men är samtidigt så lätt att det kan flyta på vatten. ECCO har inkorporerat fibrerna i lädret.

"Det är det starkaste läder någonsin. När ECCO Leather kommer med en förnyelse som Dyneema® Bonded läder så är det upp till oss att komma med en idé på hur vi kan använda det i en sko. Exostrike var redan i i formen gällande designen och när det blev möjligt att använda Dyneema stod vi plötsligt i en vägkorsning. Vi kunde göra något som aldrig gjorts innan. Designen var redan något man inte sett förr och nu kunde vi samtidigt även använda oss av en ny lättviktsläder som är enormt stark", säger Sean Tindale.

Exostrike är inte för de långa turerna med tung ryggsäck men däremot för dagsturen med en mycket liten eller ingen ryggsäck.

Längs vägen kan man tänka på att man faktiskt har världens starkaste läder på fötterna.

En anatomisk lättviktssula

Det är inte bara lädret på Exostrike som har en speciell historia av nytänk. P.U. Phorene-sulan är nämligen formstöpt med hjälp av ECCOs egen teknik Fluidform som även går under beteckningen Direct Injection Process. Genom att spruta de hållbara, stötdämpande materialen direkt in i skon undgår ECCO att använda lim eller sömmar och på så sätt kunna utrusta Exostrike med den mjukaste sulan de någonsin skapat. Det skapar en ultralätt, slitstark och anatomisk sula som inte ändrar hårdhet efter temperatur som andra sulor har tendens till. Sulan är testad i temperaturer ner till minus 40 grader. Den extrema temperatur har ingen effekt på komfort och hårdhet.

Relevanta länkar:

Märken 

ECCO

Råd och vägledning
Inlagd: Februari 23, 2020
Kategorier: Märke och Material
Författare: Opdag Verden