Vilka handskar ska du välja?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vilka handskar ska du välja?
Råd och vägledning
08 November 2018

Vilka handskar ska du välja?

När höstvinden blåser i träden, eller när vinterns första snö målar landskapet vitt, behöver man ett par bra handskar eller vantar för att hålla händerna varma. Här guidar vi dig till att hitta rätt skydd till händerna.

 

När du ska välja handskar är det otroligt viktigt att du baserar dina val på vad de ska användas till. Det gäller även när du ska välja hur dina händer och fingrar ska hålla värmen. Det är nämligen stor skillnad på om du ska använda ett par stickade tumvantar till höstpromenaderna, en skidhandske till vinterns snöäventyr eller kanske en tunn vante till löprundan eller cykelturen. 

 

Handskar och tumvantar

I vårt sortiment av handskar hittar du fingerhandskar som är gjorda helt i skinn, skinn kombinerat med ett syntetmaterial eller tillverkade helt och hållet i syntetiska material. Vi har även handskar, eller snarare vantar kanske, som är stickade. Handskarna kan både få med eller utan vattentäta membran. 

 

Ett membran är det samma som ett filter. Filtren är vattentäta åt det ena hållet, men tillåter fukt att tränga igenom åt andra hållet. På så vis kan fukten ta sig ut genom plagget utan att vatten kan komma in utifrån.

 

Tumvantar finns också i flera olika varianter, t.ex. gjorda i enbart skinn eller kombinerat med syntetmaterial. Precis som handskarna finns även tumvantarna med och utan membran.

 

Trefingerhandskar

Det finns handskar och tumvantar, men så finns det faktisk också en blandning av båda– trefingerhandsken. 

Här är tummen och pekfingret separerade, medan resterande fingrar ligger tillsammans. På så vis får du en bra rörelsefrihet som du känner igen från en fingerhandske, samtidigt som du får tumvantens förmåga att hålla värmen.

 

Hybriden

Förutom trefingerhandsken finns det även en annan modell, som bäst kan beskrivas som en korsning/ hybrid mellan en handske och en tumvante.

Här får man så att säga en kombinerad tumvante och handske, där toppen av vanten kan dras av så att du istället får ett par fingerlösa handskar.

 

Innerhandskar

En speciell typ av handskar är innerhandskarna eller liners som de också kallas. 

En innerhandske används – precis som namnet antyder- inuti dina ”primära” handskar eller tumvantar, men de kan givetvis även användas fristående. Innerhandskens uppgift är att fungera som ett extra isolerande lager, och en tunn innerhandske kan faktisk öka värmen med ca. 20%.

Fördelen med att ha en innerhandske inuti dina vanliga handskar och vantar är att du enkelt kan justera efter temperaturen. Om du börjar svettas om fingrarna kan du ta av ytterhandsken och endast behålla innerhandsken på, eller så kan du ta av innerhandsken igen och endast behålla de vanliga handskarna på. 

Innerhandsken kan t.ex. vara gjord i merinoull eller fleece.

 

Ska du välja handskar eller tumvantar?

Om du inte har en tendens att frysa mycket om fingrarna, är handskar ofta det bästa alternativet. Tack vare deras design får du en bra rörelsefrihet. Däremot är fingrarna separerade och kan således inte värma varandra.

Om du lätt får frusna fingrar är det därför bättre med ett par tumvantar, så att fingrarna kan värma varandra. Detta alternativet ger dock mindre rörelsefrihet. Du kan eventuellt välja en trefingerhandske, alternativt en kombinerad handske och tumvante, så får du det bästa av två världar. Du kan även överväga att fodra handskarna/tumvantarna lite extra med ett par innerhandskar.

Fingervantar eller stickade tumvantar kan vara riktigt bra att använda i vardagen, t.ex. när du cyklar till och från jobbet eller går ut med hunden. Eftersom de är stickade är dessa typer sällan användbara i vått väder eller till hårdare fysisk aktivitet där du svettas mer om händerna. Dessutom blåser det enkelt rakt igenom maskorna, så de stickade varianterna är sällan ett bra val om du fryser lätt.

Oavsett om du väljer handskar eller vantar är det viktigt att de är tillräckligt varma, men inte för varma. Om detta händer blir de nämligen fuktiga och när fukten så småningom kyls ner, fryser du. Därför är det som sagt viktig att du funderar på var och vad du ska använda dina handskar/tumvantar till. Om du ska stå stilla så kanske du behöver ett par riktigt varma handskar/tumvantar? Om du håller igång hela tiden så klarar kanske ett par tunnare vantar/tumvantar jobbet? Kanske kommer din aktivitetsnivå att pendla så pass mycket att du kanske behöver en kombination, t.ex. en handske/tumvante med en innerhandske? 

 

Om du lätt fryser om fingrarna är det alltid en bra ide att göra lite ”arm- och fingergymnastik” innan du tar på dig dina handskar eller tumvantar, så att du får upp blodcirkulationen och värmen.

Om dina fingrar har en tendens att bli stelfrusna kan du även lägga ett par handvärmare/heating pads i vantarna.

 

Hur hittar du rätt storlek?

Det är givetvis viktigt att dina handskar eller vantar har rätt storlek, dels så att de inte är irriterande att ha på sig, men storleken är även viktig när det gäller att hålla värmen.

Tyvärr finns det inget exakt svar på hur man hittar rätt storlek på handskar och tumvantar. Oftast handlar det helt enkelt om att pröva sig fram.  Tumregeln är dock att de inte får sitta för tajt, så att det inte finns någon luft runt fingrarna, för då fryser du lättare. Omvänt så ska handskarna/tumvantarna inte heller vara för stora, för då finns det för mycket utrymme som inte kan värmas upp. Glöm inte att fundera på om du även ska ha plats för en innerhandske i dina handskar/tumvantar. 

 

Ska du välja med eller utan vattentätt membran?

Om du ska vistas i kallt och vått väder är det en riktigt bra idé att välja ett par handskar eller tumvantar med ett vattentätt membran, t.ex. Gore-Tex®.

Det är viktig att vara uppmärksam på att det finns handskar och tumvantar som endast har membran på ovansidan eller utanpå, men inte i handflatan. Om du vet med dig att hela handen kommer ha kontakt med vatten eller så, är det bäst att du satsar på en handske/tumvante som är vattentät överallt. Detta gäller t.ex. när barnen ska kunna leka i snön utan att få kalla och blöta händer.

Var även uppmärksam på att det finns handskar och tumvantar som är sydda i ett vattentätt material, men som inte har tejpade sömmar. Utan tejpade sömmar kan vatten potentiellt tränga in genom sömmen, så om du vet att dina handskar/tumvantar ska kunna hålla för regnväder eller direkt kontakt med snö, så bör du välja ett par med tejpade sömmar. 

Även om ett membran tillåter fukten inifrån att passera ut genom plagget, kommer ett par vattentäta handskar/tumvantar aldrig att kunna andas lika bra som ett par utan membran. Om du ska vistas i kallt och torrt väder, är det därför värt att fundera på att välja ett par handskar/tumvantar utan membran, så att du inte riskerar att bli för varm och fuktig om fingrarna.

 

Glöm inte att vårda dina handskar

Många av våra handskar och tumvantar involverar läder, t.ex. läder i handflatan, eftersom det är ett riktigt slitstarkt material. Därför är det viktigt att du kommer ihåg att vårda dina handskar/tumvantar med ett bra läderbalsam, så att lädret håller sig mjukt och smidigt. Om det torkar ut kan det krackelera och då fyller den dessvärre inte riktigt sin funktion längre. 

 

På skidor och cykel

Vissa handskar och tumvantar är gjorda med en specifik aktivitet i åtanke och dessa är ofta snäppet bättre om du har planer på att utöva denna aktivitet.  

 

Skidhandskar

Handskar och tumvantar till skidåkning är ofta formsydda, så att de nästan själva griper tag om staven- de påminner nästan lite om en klo. Denna detaljen kan t.ex. heta Eagle Grip, Ergo Grip, Paw eller liknande. 

Vissa skidhandskar har dessutom ett särskilt material på tummen, så att du kan putsa skidglasögonen utan att repa dem.

Om du endast ska iväg på skidor i minusgrader behöver dina skidhandskar inte nödvändigtvis vara vattentäta. Här är isolering viktigare. Om du tror att dina händer kommer att ha närkontakt med snön blir du dock givetvis glad för vattentäthet- ingen anledning till att göra skadan värre genom blöta händer, om du nu råkar landa med näsan i snön. 

Med tanke på skidornas och snowboardens vassa stålkanter är det en bra idé att välja ett par skidhandskar eller tumvantar som har förstärkningar i handflatan. På så vis är risken för slitage mindre när du t.ex. bär din utrustning.

 

Cykelhandskar

Cykelhandskar är oftast gjorda i ett tunt och slitstarkt material som andas, så att du både har bra rörelsefrihet och samtidigt inte blir för varm om händerna. 

Cykelhandskar är dessutom ofta vadderade i handflatan och/eller på fingertopparna, så att dessa områden skyddas från trycket mot styret.

 

Trevliga detaljer

Det är ofta de små och bra detaljerna som gör den största skillnaden och det gäller även handskar och tumvantar. Här har du några exempel på detaljer som du kan hålla utkik efter; 

 

Uttagbart foder

Det finns handskar/tumvantar vars innerhandske/foder kan tas ut. Detta kan vara en fördel när handsken/ tumvanten ska torkas, eftersom det både är enklare och snabbare att torka ”delarna” separat. Med en uttagbar innerhandske får du dessutom möjligheten att reglera temperaturen i handsken/tumvanten.

 

Handcuffs

Detta är ett slags elastiskt armband som fungerar som en smart säkerhetslina. ”Armbandet” sätts runt armen och ser till så att du eller ditt barn inte tappar handsken/tumvanten, t.ex. i skidliften. Vissa modeller har detta inbyggt men dem kan även köpas till separat. 

 

Kopplingar

Här snackar vi om små kopplingar eller krokar, som helt enkelt kan koppla ihop handskarna. På så vis kan de t.ex. sitta runt en rem på ryggsäcken, hänga på en krok eller hakas fast till stroppar eller öglor som finns på många barnkläder.

 

Upphängningsögla i toppen av handsken/tumvanten

Med hjälp av dessa kan handskarna/tumvantarna hängas fast på ryggsäcken, skidstaven eller med öppningen nedåt, så att det inte snöar in lika lätt. Öglan kan även användas till att hålla emot i när du tar av dig handskarna. 

 

Handskar till touch screen

De absolut flesta av oss har idag en smartphone och om du ska ringa eller ta kort när du vistas utomhus i kyla, är det inte särskilt behagligt att behöva ta av sig handskarna för att kunna trycka på skärmen. Det finns därför särskilda handskar, där en eller flera av fingertopparna har försetts med ett speciellt material som gör att du kan använda en touch screen utan att behöva ta av dig handskarna. 

 

Se även:

Damhandskar och -vantar

Herrhandskar och -vantar

Barnhandskar och -vantar

Råd och vägledning
Posted: November 08, 2018
Författare: Nana S Rafn