Vilken skolväska ska du välja till ditt barn?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vilken skolväska ska du välja till ditt barn?
Råd och vägledning
01 August 2020

Vilken skolväska ska du välja till ditt barn?

Plötsligt är sommarlovet över och klockan ringer in ett nytt läsår. När dagarna går med ABC och räkneövningar behövs naturligtvis en skolväska så att det finns utrymme för nödvändiga skol saker. Vi guidar dig till att hitta rätt ryggsäck för ditt barn. 


Var uppmärksam på vikten

En skolväska måste användas dagligen och kommer att ligga på barnets rygg i många timmar under ett läsår. Om den är för tung kan det i värsta fall orsaka skevhet i ryggen. En tumregel är att själva väskan inte ska väga mer än 1 kg och att innehållet inte får överstiga 15% av barnets egenvikt. I en mycket stor väska kan det naturligtvis finnas mer, men det här är inte alltid en fördel, eftersom en större väska också blir tyngre. Istället kan det vara värt att överväga att köpa en lite mindre skolväska och i gengäld se till att väskan packas om varje dag så att den bara innehåller det mest nödvändiga.


Kontrollera ryggpanelen

 När barnet bär ryggsäcken måste ryggpanelen följa barnets ryggrad. Det betyder att det inte får vara mycket utrymme mellan rygg och väska. Den får inte så att säga "gapa". Om utrymmet är för stort kan det bero på att den sitter mer på skinkorna än på barnets rygg. Påsen ska landa på ländryggen och inte hänga ner över skinkorna.Dessutom ska bakpanelen inte vara bredare än barnets axlar.


Kontrollera axlar

Axelremmarna på skolväskan ska vara bekväma och sitta så nära halsen som möjligt så att de inte hänger över axlarna. Så långt det är möjligt ska de vara vinkelräta mot väskans baksida och mot barnets axel snarare än att hänga och därmed dra ner på baksidan. Det är också en fördel om remmarna är vadderade och ergonomiskt utformade, dvs. gjord för att följa kroppen snarare än att vara en enkel, platt, rem. Det kan också vara en bra idé med ett bröstband, eftersom bandet fördelar vikten så att barnet bär med de djupa korsettmusklerna i ryggen snarare än med axelmusklerna. Viktfördelningen är också väldigt viktigt för att väskan ska passa korrekt. Här kan rumsdelning vara en hjälp. Utrymmet för böcker bör placeras närmast barnets rygg, så att de tyngsta sakerna kommer närmast ryggraden, där främst de större musklerna kommer i jobb. Ett tunt höftband kan också vara en fördel eftersom det hjälper till att hålla väskan närmare ryggen så att vikten fördelas bäst.


Lys upp i mörkret

Synliga reflexer behövs naturligtvis på skolväskan så att ditt barn kan ses i trafiken. Se till att det finns reflexer på flera ställen på väskan, t.ex. på båda sidor om den.


Prova väskan innan du köper

 Det är en riktigt bra idé att få barnet att prova skolväskan och helst med lite vikt i. På så sätt är det lättare att ta reda på om väskan passar som den ska - även när böcker kommer i den. Det kan också vara bra att låta barnet prova skolväskan på både med och utan ytterkläder, så att väskan passar bra på både sommar- och vinterkläder.

Kontrollera också att ditt barn kan ta av sig väskan och sätta på den på rätt sätt så att barnet inte är beroende av en vuxen varje gång. 

Se alla våra skolväskor för barn här. Du kan också se hela vårt utbud av ryggsäckar och väskor.

Råd och vägledning
Posted: August 01, 2020
Författare: Eventyrsport Blogger