Parka till damer

40 Varor

Er du vild med lange, varme vinterjakker, så kig her, hvor du kan se vores store udvalg af parkaer med hætte, måske pelskant, typisk masser af lommer og dun- eller fiberfyld.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Långa och varma parkasjackor för damer 

På Eventyrsport har vi ett stort utbud av härliga och långa parkasjackor för damer som är perfekta för både vardag och friluftsliv utomhus. Det finns säkerligen en parkas som uppfyller dina behov och garanterar dig den bästa möjliga upplevelsen med din nya jacka. 

Många associerar kanske en parkas med de långa och väl fodrade vinterjackorna för damer som du kan ha på dig i Arktis utan att känna kylan - och den typen av parkasjackor har vi naturligtvis också många av i vårt sortiment. 

Men en parkas är faktiskt inte bara en vinterjacka - vi har också lättare fodrade parkasjackor för vår och höst samt tunna parkasjackor som passar bra för varmare väder. Det gemensamma draget för parkasjackor är främst jackornas längd, som oftast går ned över rumpan och därigenom ger extra skydd mot vind och väder. 

Andra gemensamma drag för parkasjackor för damer är deras smarta funktioner. Ofta är de fodrade med dun eller syntetmaterial i olika grader, har massor av fickor, tvåvägs dragkedjor, bra huvar (som ofta har avtagbara pälskanter), formad sömnad, justeringsmöjligheter och mycket, mycket mer. 

På Eventyrsport hittar du ett brett utbud av parkasjackor för kvinnor från populära märken som bland annat Fjällräven, Didriksons, Helly Hansen och The North Face. 

Parkasjackor för alla årstider 

De flesta damparkasjackor i vårt stora utbud har någon form av vattentätt membran som gör dem både andningsbara och vattentäta - så du kan hålla dig varm och torr oavsett väderförhållandena. 

Det kan till exempel vara en Gore-Tex®-membran eller en Hydratic®-membran, som ser till att fukt och svett kan avdunsta, men att regndroppar inte kan tränga igenom och göra dig blöt - och det är praktiskt året runt när du bor i ett nordligt land. 

Om du vill veta om din nya jacka bör vara vattentät eller inte kan du läsa våra guider om vattentät och varm klädsel på vår blogg. Där hittar du också massor av inspiration för nya äventyr. 

Dun - världens bästa naturliga isoleringsmaterial 

Dun är det mest effektiva isoleringsmaterialet i förhållande till sin vikt - och det är också 100% naturligt. Därför är en parka med dunfyllning ett riktigt kvalitetsmedvetet val - men det är också bland dessa jackor som du hittar de dyraste parkasarna. 

I de kvalitetsprodukter som Eventyrsport säljer är det vanligt att använda dun med certifikat och spårbarhet. Det innebär att man kan identifiera tillverkaren och kontrollera om dunen produceras miljömässigt ansvarsfullt och om djuren behandlas korrekt - på så sätt säkerställer man att de till exempel inte plockas levande. 

En dunparka för kvinnor kan tvättas, men resultatet blir bäst om du har möjlighet att torktumla den - dun blir nämligen mycket tunga när de blir blöta och torkar mycket långsamt. Dessutom kan dunen inte hålla dig varm om de först blir blöta. 

Dun ska torktumlas vid låg värme och tillsammans med några tennisbollar eller något annat som kan puffa upp dunen så att de inte klumpar ihop sig. Det enklaste kan vara att skicka jackan till kemtvätt, om jackan tål det. 

Dessutom mår din dunparka bäst av att inte förvaras komprimerad - dunen gillar inte att vara ihoppressade under lång tid, eftersom de då förlorar sina isolerande egenskaper. Häng alltid upp den i en garderob utan att trycka ner den i den lilla påsen som ibland medföljer. 

Om du är nyfiken på att veta mer om dun och deras isolerande egenskaper kan du med fördel titta på vår stora guide om dun- och syntetfyllningar på bloggen. 

Parkasjackor med syntetfyllning - bra för fuktigt väder 

Det finns många olika typer av syntetiska fiberfyllningar, och en bra tumregel är att pris och kvalitet oftast hänger ihop. 

Den stora fördelen med fiber i jämförelse med dun är att fiberjackor är betydligt billigare och att syntetiska material tål mycket bättre fukt än dun. Dock är fiberjackor oftast tyngre än dunjackor - så om vikten är viktig för dig är fyllningen något att tänka på. 

Regn är inget problem för en parka med fiberfyllning, och du kan enkelt tvätta jackan och hänga den upp för att torka efteråt. Fiberisolering torkar nämligen snabbt och isolerar även om den blir blöt. 

Precis som med dun mår syntetiska fibrer dock inte bra av att vara komprimerade under lång tid - de förlorar sina isolerande egenskaper om de är ihoppressade. Förvara därför alltid din fodrade jacka hängande i en garderob eller i en förvaringspåse så att isoleringen inte komprimeras - annars förlorar din nya jacka sin förmåga att hålla dig varm med tiden. 

Om din jacka i dun eller med fiberfyllning levereras med en komprimeringspåse är den endast avsedd för kortvarig förvaring i ryggsäcken. 

Vattentäta och andningsbara parkasjackor för damer 

De flesta parkasjackor på Eventyrsport är utrustade med någon form av membran som gör yttertyget vattentätt och andningsbart. Det är en fördel nästan året runt och särskilt i Norden där himlens portar plötsligt kan öppna sig även om det är varmt. 

De vanligaste membranen är Gore-Tex®, HyVent™ och Hydratic®, och de fungerar i princip på samma sätt: Porerna är så små att regndroppar inte kan tränga in utifrån, men de mycket mindre vattendropparna från din varma kropp kan försvinna ut genom jackan. 

En membran minskar alltid andningsförmågan något jämfört med om jackan inte hade något membran - även om membran är andningsbara så kommer en jacka utan membran alltid vara det mest andningsbara valet. 

Och om du vet att din parka jacka kommer att användas någonstans där det alltid är kallt, behöver du inte ha en vattentät jacka, eftersom den vattentäta funktionen ändå aldrig kommer att vara nödvändig - och då är det trevligt att ha bättre andningsförmåga så att du inte börjar svettas. 

En annan sak är dessutom att om du ska vara någonstans där det är mycket kallt, kommer chansen för att is bildas inuti en stor parka på grund av fryst kondens vara mindre i en icke-vattentät jacka. Men det måste vara mycket kallt för att detta ska vara något att tänka på vid ditt val av vinterjacka eller vinterparka. 

Om du är osäker på om en membranjacka är rätt för dig kan du läsa mer i vår stora guide till val av vattentät klädsel. 

Parkasjackor för damer från topp till tå 

Parkasjackor för kvinnor finns i många former och färger, men det finns ändå några gemensamma drag som återkommer från jacka till jacka. En är naturligtvis den extra längden som kännetecknar parkasen, men även andra funktioner är typiska för denna typ av jacka. 

Huvan - en mycket karakteristisk del av en damparkas. Huvan är oftast utformad så att den kan stängas ordentligt framför halsen. Eventuell pälskant sitter framför ansiktet och fångar kall vind och virvlande snö. 

Några av jackorna har en nästan tunnelformad huva för extra skydd. Huvan bör kunna justeras i två eller tre riktningar för att sitta bra och inte skymma sikten - inte ens när du vrider på huvudet. 

Framdragkedjan är täckt av minst en vindklaff, men oftast har den en på både utsidan och insidan. Det är smart om den kan dras åt båda håll, så du kan dra upp den något längre jackan nerifrån om du vill reglera värmen eller till exempel behöver ha på dig den på en cykeltur. 

Dragsnöret i midjan och nederkanten ger möjlighet att ge parkan lite form samtidigt som du stänger av kall vind nerifrån. Dragsnörenna styrs oftast från fickorna eller på något annat sätt inuti parkan. 

Ärmarna är ofta formsydda vid armbågarna för att ge en bättre passform, och längst ned finns det vindslut och/eller någon form av justering. Det kan till exempel vara en rem med Velcro®. 

Fickor är aldrig bristvara på en damparkas. Hur många det finns och hur de är utformade varierar naturligtvis från modell till modell - men du kommer aldrig att sakna fickor!