Klätterskor

11 Varor

Vi säljer klätterskor från Black Diamond och La Sportiva. Två av världens ledande märken på området. Med exceptionellt bra gummi och tekniska material kan du räkna med att både passform och prestanda är på topp.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Så ska dina klätterskor sitta

Om dina klätterskor ska passa bra är det viktigt att du tänker på hur de sitter. De ska naturligtvis sitta tätt, men om de sitter för tajt kan det hända att du inte orkar ha på dem. Då kommer du inte klättra särskilt mycket i dem.

Välj dina klätterskor så du är säker på att de har rätt storlek. Det ska helst inte finnas några luftfickor i skorna efter att du har stramat åt dem runt fötterna. Om så är fallet kommer du inte kunna överföra lika mycket kraft från dina ben genom skorna till det grepp eller den klippa som du pressar mot.

När du har på dig klätterskorna ska dina tår inte kunna röra sig i skorna. Om du aldrig tidigare har haft på dig ett par klätterskor kan det vara en rätt tuff upplevelse att tvinga ned fötterna i ett par tajta klätterskor. Det är helt normalt att tycka att det känns rätt konstigt.

Det är också helt normalt att glömma allt om hur klätterskorna känns på fötterna när du väl är uppe på en bergvägg eller en klättervägg. Då finns det väldigt mycket annat att tänka på, och det sista du håller koll på är hur dina skor sitter på fötterna. Bara du inte glider runt inne i klätterskon.

Friktionsskor gör skillnaden

Oavsett om du klättrar på topprep, på egna säkringar eller om du hellre föredrar bouldering, så är klätterskorna den viktigaste utrustningen för att hjälpa dig ta dig uppför leden. Klättring blir mycket lättare när du har ett par friktionsskor under fötterna.

Den gummityp som klätterskornas sulor är gjorda av har extremt stor friktion. Därför kommer du kunna stå på även mycket små kanter och väldigt sneda lutningar, bara du har rätt teknik. Tekniken kommer naturligtvis med övning och med tiden, men ett gott råd är:

”Lita på dina klätterskor.”

Dina klätterskor kan långt mer än man skulle kunna tro. Om du lägger mycket tyngd i skorna kommer du öka skornas tryck mot greppet, vilket ger extra mycket friktion. Därför är det viktigaste för att hålla sig stående på ett litet grepp som kanske också lutar nedåt att du pressar inåt och ner mot greppet.

Kan de överhuvudtaget vara bekväma?

Många moderna klättringsskor är tillverkade av en blandning av läder och syntetmaterial som placerats strategiskt. Därför är det mycket mer behagligt att klättra i dessa tajta skor än det var tidigare. Det är naturligtvis också viktigt att välja en modell som passar dina fötter bra. Vissa skor är smala och andra är bredare. På Eventyrsport kan du beställa flera par för leverans med gratis frakt och fri retur. Då kan du vara säker på att hitta ett par som passar dig bra.