Brännare och grill

26 Varor
Vi har ett bra utval av gasbrännare och spritbrännare samt Trangia-set till utomhus matlagning. Våra gasbrännare är pålitliga och har hög kvalitet - med låg vikt -, från märken som Trangia, Primus och Robens.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Brännare och grill från Trangia, Primus och Jetboil

Mat är bränsle till människor och självklart en nödvändighet på resan och till vardags, därför är ett ordentligt och pålitligt kök väsentligt. Det finns olika typer, allt efter behov. Är vikten det viktigaste, eller är det typen av bränsle, kapaciteten, eller något annat som är viktigast för dig? Om utflykten går till stranden med kompisarna, så ta med en ihopfällbar grill!

Vad ska jag välja?

Det är flera faktorer som spelar in då man ska välja sin brännare. Först och främst skall man överväga vilken typ av bränsle man vill använda. Det är nämligen stor skillnad på tillgänglighet, pris och brännvärdet på de olika typerna:

Spritbrännare

Den klassiska Trangia, är en spritbrännare, som de flesta känner igen. Sprit är billigt och lätt att få tag på, i varje fall så länge som du reser runt i Norden. Brännvärdet är dock inte så värst högt, vilket betyder att det förbrukas en hel del. Vilket betyder att om du ska på längre turer där du inte har möjlighet att fylla på lagret undervägen, så måste du släpa med rätt mycket extra bagage. Däremot så är sprit väldigt lätt och säkert att använda, så till och med de yngre äventyrarna kan vara med och laga mat. Till alla Trangia brännare kan de köpas till både gas- och multifuelbrännare, så du kan byta ut bränslet utefter behov.

Gasbrännare

Gas har ett lite högre brännvärde än sprit och är därför att föredra till längre turer. Gas är samtidigt lätt att skaffa på de flesta platser i världen, men det kan vara skillnad på gastuberna, så en adaptor kan vara bra att ha med. Gas sotar inte särskillt mycket vid förbränning och rengöring av grytor och pannor blir således mindre om man jämför med brännare som använder andra bränslen. Emellertid är gas dyrare, och vid lägre temperaturer blir gas flytande, det kan därför ibland bli nödvändigt att värma upp gasflaskan före användning, i sovsäcken eller under tröjan. Vid extrema temperaturer är det nödvändigt att använda en multifuelbrännare istället.

Multifuelbrännare

Som namnet antyder, kan multifuelbrännare använda många olika typer av bränsle, allt från lampolja till bensin, disel och till och med flygbränsle. Multifuelbrännare är därför perfekt att använda i hela världen, då du alltid har möjlighet till att skaffa bränsle. Den största olämpan med multifuelbrännaren är att den kräver lite mer arbete, då du måste pumpa bränslen över på gasformen, men effekten är hög, så när det är tänt går det snabbt att koka vattnet. Multifuelbrännaren fungerar också riktigt bra vid låga temperaturer och tryck och är därför särskillt välägnad till helårsanvändning, expeditioner och bergstigningar.

Se också: