FAQ om löparsko

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
FAQ om löparsko
Råd och vägledning
16 Juni 2023

FAQ om löparsko

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

 

Upplever du att frågorna hopar sig när det handlar om att köpa nya löparskor eller ta hand om dem du har? Är utbudet och begreppen en djungel? Eller saknar du bekräftelse eller motbevis på myter och urgamla tumregler om löparskor?

Vi har sammanställt några av de mest ställda frågorna om löparskor och svarar samtidigt på dem.

Är löparskor viktiga?

Ja! Det är ditt viktigaste redskap som löpare.

Om du löper i löparskor som inte passar dig och din löpstil kan det resultera i skador och överbelastning. Gör dig själv och din kropp en tjänst i ditt liv som löpare och se till att få en bra start i ett par löparskor som passar dig och din löpstil.

 

Gör även din plånbok en tjänst och köp löparskor av god kvalitet. De håller längre än billiga löparskor då materialen är av mycket bättre kvalitet.

Hur väljer man löparskor och vilka löparskor ska man välja?

Det beror på din löpstil och ditt ändamål.

 

Först och främst ska du ta reda på vad du har för löpstil så du kan köpa löparskor som passar den. Man talar om neutrala löparskor, löparskor för överpronation och i sällsynta fall löparskor för supination.


Dessutom ska du se på typen och mängden löpträning och på underlaget du löper på.

 

Om vi börjar med vanlig löpning på asfalt, trottoarer och stigar är de viktigaste löparskorna ett par allround löparskor som du använder för det mesta i din träning. Här ligger fokus på komfort och stötdämpning.

Se vårt utbud av allround löparsko för damer

Se vårt utbud av allround löparsko för herrar

Denna typ kan du komplettera med en lättare modell för temporundor och intervaller eller för de motionslopp du deltar i.

Se vårt utbud av tempo- och tävlingsskor för damer
Se vårt utbud av  tempo- och tävlingsskor för herrar


Springer du traillöpning i naturen behöver du löparskor med grovt mönster under sulan, så du får fäste när det bär uppför och nedför backarna.

Alla trailskor är neutrala då underlaget är så varierande och ojämnt att man ändå inte kan hålla fotsulan i ett neutralt läge.

Trailskor varierar i mängden stötdämpning och storleken på dubben i sulan, även kallat för skons ”grepp”. Dessutom är de tillverkade av slitstarka material som kan hålla för mer än traditionella löparskor.


Se vårt utbud av trailskor för damer
Se vårt utbud av trailskor för herrar

Är du osäker så rekommenderar vi alltid att du kontaktar oss för att få vägledning. Vi har kunskap och egna erfarenheter som vi väldigt gärna delar med oss av.

Hur ska löparskor sitta?

En löparsko ska sitta bra från ögonblicket du tar på dig den.

 

Materialen i en löparsko ger inte med sig på samma sätt som skor av t.ex. läder, och därför ska man inte vänta på att en löparsko sitter bra först när den ”gåtts in”.

Hur stora ska löparskor vara? Ska löparskor vara för stora?

När man talar om att löparskor ska vara ”för stora” beror det på att det ska finnas plats för dina fötter att svälla längs vägen.


När fötterna blir varma blir de samtidigt större, och om du löper långa turer kan din hålfot bli trött och sjunka ner. Båda delarna resulterar i att dina fötter blir längre/större.


Om du köper din löparsko i en storlek som bara är exakt lika lång som dina fot, kommer du få problem med utrymme när du löper och med stor sannolikhet få blåsor eller blå naglar när ovandelen trycker mot tårna. Du kan också komma att uppleva att dina tår sliter hål på ovandelen.


Som tumregel ska det vara ca 4–5 mm luft ute i spetsen när du provar löparskor. Vi rekommenderar att du får råd och vägledning av vår personal. De kan bedöma om du får rätt storlek.

faq_loebesko_1

Vad är pronationslöparskor?

Det är löparskor som är utformade för att kunna motstå att löparens fötter faller inåt när steget avvecklas.


När man talar om en löpstil betyder det att det är skillnad på hur våra fötter rör sig genom avvecklingen av ett steg under löpning. Från isättning till frånskjut.


Om man som löpare upplever att insidan på anklarna faller inåt när man löper kallas det överpronation och man säger att vederbörande är pronationslöpare.

Se vårt utbud av pronationslöparskor för damer
Se vårt utbud av pronationslöparskor för herrar

Vad är en kil i löparskor?

Det är en del i mellansulan på insidan av en löparsko som ska motstå det tryck som blir om man har överpronation. (läs förra frågan)

Den kan antingen vara tillverkad av ett hårdare skum än den övriga mellansulan eller vara av ett helt annat material, som plast eller TPU.

Vad är neutrala löparskor?

Det är löparskor som passar löpare med en neutral löpstil.

Vid en löpstilsanalys där löparen filmas under löpning på ett löpband ser man på hur fötterna rör sig från isättning till frånskjut. Det önskvärda är att fotsulan avvecklas platt – neutralt – på underlaget utan att falla varken in- eller utåt.

Hur länge håller löparskor?

Det varierar från modell till modell och från typ till typ.

Tävlings- och tempolöparskor är tillverkade att lätta material och är därför inte lika hållbara som klassiska allround löparskor.


Det skiljer sig också hur mycket och hur vi sliter våra löparskor. En löpare på över 100 kg belastar skummet i skon mer än en löpare på 60 kg. Därtill kommer våra olika sätt att landa på. En utpräglad hälisättare kommer slita mycket längst bak på yttersulan.


Om du löper varje dag i dina löparskor kommer de hålla kortare tid. En löparsko behöver återhämta sig på samma sätt som vi själva behöver. De små gas- eller luftbubblorna som skummet består av pressas ihop under löpning och om de inte får en chans att resa sig mellan turerna kommer dina löparskor slitas fort.


Det kan därför vara vettigt att ha flera par löparskor att växla mellan.


En allround löparsko är tillverkad för löpning 3–4 gånger om veckan och totalt sett ca +/-1000 km.


Om utsidan på skummet i sulan börjar få veck håller skorna på att bli färdiga. Det samma gäller om ovandelen håller på att gå sönder.

Hur ofta ska man byta löparskor?

Om dina löparskor i praktiken börjar att falla isär säger det sig själv att det är det dags för ett par nya.


Om skummet i själva sulan börjar få veck på utsidan är det ett tecken på att den är sliten. Eller om du upplever att stötdämpningen inte längre verkar mjuk och sviktande, utan i stället är kompakt och hård.


Se också frågan ovanför.

Hur många km är det i ett par löparskor eller hur många km kan löparskor hålla?

Det beror på flera förhållanden. Se frågan ovanför.

faq_loebesko_2

Kan man tvätta löparskor i tvättmaskinen?

Nej, det avråder vi bestämt ifrån. Dels är tvättpulvret alltför hårt för materialen i skon och dels kommer rotationerna från tvättmaskinen bidra till att slå sönder skorna i limningarna.

Hur underhåller jag mina löparskor?

Om dina löparskor blivit fuktiga efter en löptur, antingen p.g.a. svett eller regn, så ta ur inläggssulan och ställ både skor och sulor på tork i ett varmt rum eller utomhus om vädret är varmt.


Har de blivit smutsiga av lera kan du använda en blöt svamp eller trasa med lite diskmedel. Se till att tvätta bort medlet.


Är det ett par mycket leriga trailskor, så spola av dem med en vattenslang eller stoppa dem i en hink med vatten. De håller för att bli blöta, medan intorkad lera kan förstöra ovandelen. Se till att ställa dem på tork med sulorna utanför.

Får man gå i sina löparskor?

Om man går eller löper i sina löparskor har ingen betydelse. Om frågan däremot går ut på om man både får löpa och gå i samma par löparskor kommer svaret vara nej.


Skummet i mellansulan på ett par löparskor består av en massa små bubblor fyllda med luft eller annat. Dessa bubblor pressas samman vid användning, därav stötdämpningen. Skummet behöver därför ”återhämta” sig efter en löptur på samma sätt som du.


Om du har gått i dina löparskor hela dagen och sedan löper en tur i dem på kvällen, kommer skummet redan vara sammanpressat och stötdämpningen satt ur spel.


Därtill kommer hållbarheten på dina skor. Om du använder dem under hela dagen kommer stötdämpningen inte hålla lika länge som om du växlar mellan flera par skor.

Vad är drop i löparskor och vad betyder drop i löparskor?

Drop är kort sagt ett värde som anger den höjdskillnad som finns på skons sula mätt i hälen och framfoten.


Drop anges i mm och vissa tillverkare anger även enskilda värden. En höjd på 12 mm i hälen och 8 mm i framfoten ger därmed ett drop på 4 mm.

 

Vi anser…

10 mm–12 mm för ett högt drop

6 mm–8 mm för ett medelhögt drop

3 mm–5 mm för ett lågt drop

 

Det kan vara relevant för dig att förhålla dig till skons drop om du vill hamna längre fram på foten för att göra din löpstil mer aktiv och undvika en hård isättning på hälen. Eller om du t.ex. vill ha bra kontakt med underlaget vid traillöpning, så kan ett lågt drop hjälpa dig med det.

Är inlägg bra i löparskor?

Som utgångspunkt ska du bara använda inlägg om du har blivit rekommenderad det av experter som fysioterapeuter eller fotspecialister.


Ett inlägg hjälper mot problem som kroppen inte kan klara av själv. Om du omotiverat använder inlägg kommer du tvinga in fötter och underben i ställningar som kan vara lika skadliga som de problem inläggen egentligen skulle motverka. 

Vad är de bästa löparskorna?

Motsvarigheten är att fråga vilket av dina barn du gillar bäst … De bästa löparskorna för dig är inte nödvändigtvis de bästa löparskorna för mig.


Svaret beror på flera förhållanden; vad du ska använda skorna till och hur du är som löpare.


Vi har alltid ett stort utbud av modeller på lager för alla tänkbara ändamål och från alla de stora märkena inom löparskor.


Vi har sammanställt en artikel med några av de intressantaste löparskorna nu. Se den här.

 

Varför somnar mina fötter i mina löparskor?

Det kan handla om sättet du snörar skorna på eller om passformen på dina löparskor. 

Om dina löparskor är för smala för dina fötter kommer de strama åt för mycket längs sidorna av dina fötter, och om du snörar skorna för tajt kommer det stänga av blodtillförseln. Båda delarna kan få dina fötter att somna. 

När det gäller snörningen kan du prova att göra den lösare.  Prova eventuellt att ta ut skosnörena ur hålen över fotleden och använd i stället det extra översta hålet.  

Hur ska jag snöra mina löparskor?

De allra flera löparskor snörs med vanliga skosnören. 

Det är viktigt att du tar dig tid att snöra dina löparskor ordentligt innan avfärd. Se till att dra åt snöret ända nerifrån de första hålen och hela vägen upp. 

Om du upplever att du glider upp och ner i hälkappan kan det vara en fördel att använda det som kallas löparsnörning. Du använder vanlig snörning tills snöret sticker ur det näst sista hålet. Sedan trär du snöret genom det allra översta hålet utifrån och in så du får en ögla. Sedan går du till motsatt sida och trär det motsatta snöret in genom öglan, drar åt och knyter. 

Tillverkare av trailskor sätter ofta Quick Laces i skorna. Det är tunna snören som samlas i ett lås som du drar ner mot skon och på så sätt stramar åt. Det är mycket effektivt och gör att snöret anpassar sig individuellt efter din fot. Det är särskilt känt hos Salomon

Får man löpa med benhinneinflammation?

Det finns flera lösningar där man använder smärtstillande läkemedel, bedövande krämer och kompressionsbindor för att på så sätt bara fortsätta med träningen. Det kan vi inte rekommendera! 

Som huvudregel är det aldrig bra att löpa när du är skadad. Skadan uppstår av en orsak och måste behandlas. Ett inflammationstillstånd som benhinneinflammation kräver stillhet och rehabilitering. Uppsök en fysioterapeut och få rätt hjälp så du inte bara förlänger din skadeperiod av att fortsätta löpa. 

Finns det löparskor för dålig rygg?

Det är viktigt att ta reda på varför du har dålig rygg. Om det beror på något som kan förvärras av löpning är det avgörande kunskap. 

Det finns löparskor som har en hög grad av stötdämpning och som på så sätt kommer vara mer skonsamma att löpa i än andra. Här kan vi särskilt lyfta fram HOKA, men även New Balance och Saucony har modeller med hög mellansula. 

Finns det löparskor med plats för fötter med hallux valgus?

Det finns både märken och modeller som ger plats för breda fötter och hallux valgus. 

Det amerikanska märket Altra tillverkar löparskor som utgår från fotens anatomi och har en passform de själva kallar ”Footy Shaped”. Andra märken har versioner av sina modeller med extra bredd. 

Se hela vårt utbud av löparskor med extra bredd för damer här 

Se hela vårt utbud av löparskor med extra bredd för herrar här 

Jag är plattfotad – hur väljer jag löparskor?

Om du är plattfotad kommer du också ha överpronation. Det innebär kortfattat att du faller inåt på dina fötter vid isättningen, eftersom hålfoten och foten generellt inte är tillräckligt starka för att stå emot. 

Det går att rätta till med löparskor mot överpronation, som är konstruerade med teknologier i form av hårt skum eller andra insatser i mellansulan som gör att du avvecklar ditt steg neutralt. Du kan också få inläggssulor som stöttar upp under din hålfot. 

Här hittar du våra löparskor mot överpronation för damer 

Här hittar du våra löparskor mot överpronation för herrar 

Årets löparskor

De mest intressanta löparskorna för alla typer av löpare

Hitta allt till din nästa löptur

När det är lätt att handla får du mer tid för löpning. Därför har vi samlat allt till din nästa löptur så du bara behöver handla på ett ställe.

Löparskor och trailskor för alla slags turer, löpkläder för väder och vind, praktisk utrustning och löparklockor som följer med i tiden.

Allt för löpning samlat på ett ställe. Beställ i dag, ta en löptur i morgon. Vi har gjort det enkelt – du gör det bra.

Råd och vägledning
Inlagd: Juni 16, 2023
Kategorier: Löp
Författare: Tine Thomsen