Guide: Så väljer du bästa vandringsskorna

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Guide: Så väljer du bästa vandringsskorna
Råd och vägledning
27 Januari 2021

Guide: Så väljer du bästa vandringsskorna

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

- Vandrare, längdskidåkare och soldat - älskar att sova under bar himmel!Tvivlar du på vilka vandringsskor du ska välja eller om du faktiskt hellre ska välja vandringskängor till din nästa resa? Frukta inte! Efter att ha läst den här guiden är du väl utrustad för att ta de viktiga stegen på väg mot att välja ett par bra vandringsskor som är helt perfekta för dig och för din resa.


Är en sko inte bara en sko?

En vandringssko är inte bara någon sko - vandringsskor har styvare sulor med bättre grepp under, de har ofta bättre upphängning än dina vardagliga skor, och de är gjorda för att täcka många kilometer på ojämn terräng. Så exakt motsatsen till dina sneakers. Vardagliga skor är ofta väldigt plana i sulan och är gjorda för att gå på asfalt och sitta stilla med - dina fötter överarbetar nämligen om du går vandring i dina Nike-skor.


Jag kommer att gå igenom följande punkter så att du blir helt skarp på vandringsskor:

1) Varför ska du välja vandringsskor över kängor?

2) Hur väljer du den bästa vandringsskon för dina behov?

3) Förslag på vilka vandringsskor du ska leta efter, baserat på dina behov


 

Varför välja vandringsskor över kängor?

Lette Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

Det finns flera anledningar till varför det kan vara vettigt att välja vandringsskor över vandringskängor. För det första är vandringskängor något lättare än stövlar. Det kan vara riktigt trevligt att gå med. Om du nu sparar flera hundra gram på varje fot för varje steg blir det många kilo som du INTE behövt förflytta när du kommer hem från vandringen. Det betyder friska ben och fötter, vilket är din absolut viktigaste resurs på vandringen.

Vandringsskor kan också vara det optimala valet för dig om du ska på en hybridferie, där du behöver kunna göra lite av allt, men bara vill ha ett enda par skor med dig. Här hittar du ett par vandringsskor som både är bra för att ta dagsutflykter ut i naturen med och som du också kan bära på en vandring genom stan. Vandringsskor är ofta en trevlig all-round lösning.
Vilka vandringsskor passar inte?

Det finns några vandrare som aldrig går ut i något annat än vandringsskor. Trots det finns det några aktiviteter där jag alltid skulle rekommendera en känga snarare än en vandringssko. Om du ska gå långt med en tung ryggsäck eller gå med mycket packning i varierande och krävande terräng - t.ex. i bergen - då är kängor helt klart att föredra. Det beror på att sådana promenader lägger ett mycket större tryck på anklarna än du är van vid. Så fort du kastar en ryggsäck på axlarna flyttar du tyngdpunkten högre upp. Det extra tryck som anklarna behöver kompensera för.

Därför bör du hjälpa dig själv med ett par kängor för att ha största möjliga chans att inte stiga snett.

Ett par kängor är också vanligtvis styvare i sulan och stabiliserar dina fötter mer än ett par vandringsskor.

Vandringsskor är inte heller optimala om terrängen är mycket våt. Med de låga skorna riskerar du att bli våt om fötter så snart du måste gå igenom högt och vått gräs, lera runt en sjö eller gå i fuktig skogsbotten. Då skulle ett par kängor med högre skaft vara ett bättre val för din resa.


Som sagt, det finns många situationer där vandringsskor är ett ganska bra och självklart val; det kan vara på din resa utan så mycket packning, i en mindre krävande terräng på stadsresan, för vardagliga promenader hemma eller en helt fjärde sak.Hur väljer du den bästa vandringsskon för dina behov?

Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

När du väl har bestämt dig för att vandringsskor är det rätta valet för dig, måste du välja vilka modeller du vill prova. Men innan vi kommer så långt finns det ett antal saker du måste tänka på så att du inte behöver prova 100-tals olika skor.
Vad använder du skorna till?

Det första du bör tänka på är vad du förväntar dig att använda skon till. Ska du exempelvis använda ett bra par skor för en stadsresa du ska på? Då är saker som andningsförmåga och vattentålighet förmodligen inte det viktigaste för dig. Kanske ska du på en stugvandring i Norge eller gå på Camino i Spanien? Då har du inte så många kilo med dig, men du vill ändå ha en sko som stöder din fot, eftersom du förmodligen kommer att gå många kilometer om dagen.

Så det är viktigt att du bestämmer dig för vad du först och främst förväntar dig att använda skorna till innan du börjar leta.
Vilken passform passar din fot?

Nästa sak att tänka på är skons passform. Är din fot på den smala eller breda sidan? Har du en knöl som det behöver finnas plats för eller har du en nedsjunken framfot som kräver en extra sula eller extra stöd under fotvalvet? Dessa frågor kommer troligen att begränsa fältet lite. T.ex. Keen tillverkar ganska breda skor, medan märken som Salomon och Haglöfs vanligtvis producerar modeller i den smalare änden av skalan.

När du provar skon, antingen hemma eller i butiken, kan det vara en bra idé att ta ut sulan och stå på den. På så sätt kan du se om skon är för smal eller bred, eller om den är för liten.


Kom ihåg att det ska finnas en fingerbredd från tåspetsen till sulans spets. Slutligen får du inte känna skospetsen när du bär skon, för då stöter du antagligen i tårna varje gång du tar ett steg, och det blir obehagligt väldigt snabbt.Är vattentäthet eller andningsförmåga viktigt för dig?

Vandtætte Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

Får du t.ex. ofta mycket heta fötter eller tenderar du att frysa om fötterna även när du går och rör på dig? Om du ofta får varma fötter, skulle jag rekommendera dig att sätta störst vikt på andningsförmågan när du ska välja skor - så du bör leta efter skor som inte har membran och därför är vattentäta. Men om du ofta fryser kan ett par vattentäta skor hjälpa dig att hålla dig varm.

Det viktigaste när man bestämmer om skon ska vara vattentät eller inte är dock fortfarande hur klimatet är, vart du ska. Till exempel om du måste gå Camino, på sommaren, då kan du vara helt säker på att vädret blir bra och varmt, och därför är vattentäta skor förmodligen inte det rätta valet för en sådan resa.

Men om du ska till en svalare plats med omväxlande väder, kan det vara en bra idé att välja ett par vattentäta vandringsskor med membran- t.ex. med ett GoreTex-membran. Alla skor med ett GoreTex-membran har en liten GoreTex-symbol så att du kan känna igen dem.
Borde dina skor vara lätta eller kraftiga?

Det sista du måste tänka på är om vikten på skorna är viktig för dig. Med vikten kommer oftast hårdare material och skor av t.ex. läder gör skon mer tålig och hållbar, men också tyngre än skor av nätmesh eller andra konstmaterial.

Du bör också komma ihåg att en bättre hållbarhet och därmed längre livslängd innebär att det är lång tid innan du behöver köpa en ny sko. Det är bra för miljön och bra för din plånbok.Testa, testa testa

När du väl har fattat alla dina beslut kommer du antagligen att sitta kvar med en handfull skor som du kommer fram till att är ungefär lika bra. Här är det viktigaste att du får prova de skor du har valt - och helst mer än ett par. Du kan antingen göra detta i en av våra butiker, där det också kommer att finnas en anställd som kan hjälpa dig med hela processen.

Om du föredrar att prova skorna hemma är det nästan lika enkelt - vi har gratis frakt och retur på Eventyrsport och en 365-dagars returrätt. Så du kan enkelt beställa fler skor hemma.

Då har du gott om tid att prova skorna hemma i ditt eget vardagsrum och returnera paren som de inte passar. Kom ihåg att prova skorna efter en dag där du har gått mycket, så att dina fötter är lite svullna - så blir nämligen också dina fötter efter en trevlig och lång dag på vandringen.


Kom ihåg listan:

... Kom ihåg att själv bestämma dig för vad du ska använda dina vandringsskor till och kom ihåg att prova dem!


Det var allt! Om du har koll på vad du behöver skorna till, vad som är viktigt för dig och om du bara minns att prova några olika modeller innan du fattar ditt beslut, borde det antagligen gå. Tack för att du läste och ha en fantastisk resa!


Se vårt stora utbud av vandringsskor för damer och vandringsskor för herrar här


Råd och vägledning
Inlagd: Januari 27, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger