Guiden till din nästa sovsäck-allt du bör veta

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Guiden till din nästa sovsäck-allt du bör veta
Råd och vägledning
13 Oktober 2020

Guiden till din nästa sovsäck-allt du bör veta

En bra sovsäck är förmodligen en av de redskap du kommer att älska mest.
Det finns bara inget bättre än att krypa in i den varma påsen, titta på elden som sprakar och vakna upp till fågelsång och känna: Hemma bra, ute bäst.

Men innan du kan få din skönhets sömn finns det en hel del faktorer och funktioner att hålla reda på: Dun eller fiber? Vad ska komforttemperaturen vara? Och hur viktig är förpackningsstorleken?
Det finns ett stort urval av sovsäckar, men hur hittar du rätt sovsäck?
Få svaret här och bli smartare på hela sovsäckuniverset så att du kan få fingrarna i den väska som passar dig.

God tur och god nattsömn!

SÄSONG OCH TEMPERATUR:

Några av de första sakerna att tänka på är: Var och när ska du använda sovsäcken?
Här tänker vi på säsong och land. Det är stor skillnad mellan om du ska vara i de danska skogarna, en varm sommarnatt eller om du ska åka till norra Sverige under vintermånaderna. Därför ger det mest mening att börja din sökning genom att titta på komforttemperaturen.

to i sovepose

Komforttemperatur

Är temperaturen vid vilken en människa bedöms vara bekväm. Två siffror kommer att ges eftersom komforttemperaturen för män och kvinnor är annorlunda.
Till exempel kan det stå: Komforttemperaturen är -13 / -21 ° C för resp. kvinnor och män. Siffran anger hur kallt det ska vara innan du börjar frysa.
Det bör nämnas att det naturligtvis alltid är individuellt, beroende på om du är en frusen av dig eller mer av ett värmeelement. Så tänk på om du naturligt är mycket varm eller kall.

Är du lite osäker på hur kallt eller varmt det blir när du åker på en resa? Oroa dig inte. Du kan antingen välja en sovsäck som tål lite mer kyla än du förväntar dig och sedan bara öppna sovsäcken lite om du skulle få för varmt. Eller så kan du välja att klä dig lite varmare. Använd evt. långa underkläder av merinoull, eftersom de både hjälper till att värma och samtidigt låter kroppen andas så att du inte svettas.

Om du vill dyka djupare in i det med komforttemperatur och hur sovsäcken håller dig varm kan du läsa vår artikel: “Comfort temperature | Val av sovsäck ”. Här kan du t.ex. läsa om EN 13537, som är den europeiska standarden, för bedömning av temperaturen på sovsäckar.

3-säsongers sovsäck

Nu tänker du kanske: Men hur är det med en 3-säsongs sovsäck, kan jag inte bara köpa den och så har jag det bra oberoende av temperatur?
Det beror igen på när du behöver använda den. Vi rekommenderar alltid att du väljer en sovsäck baserat på temperatur och överväger dina andra behov för att få bästa möjliga upplevelse. Men om det här är din första sovsäck kan en 3-säsongs sovsäck vara ett utmärkt val för vår, sommar och höst. Den kommer inte att vara tillräckligt varm för vinteranvändning och kanske blir det lite för varmt under en sommarnatt.

På vår webbshop har vi delat upp sovsäckarna i tre kategorier: sommarvår och höst och vinter, på så sätt kan du snabbt begränsa fältet med möjliga sovsäckar.

kvinde med rygsæk på klippe

VIKT OCH FÖRPACKNINGSSTORLEK:

En annan faktor att tänka på är hur man bär sovsäcken när du är på resa. Det är klart att om du behöver ha sovsäcken på ryggen kommer det att vara det mest optimala att gå efter en lätt sovsäck så att du har så lite vikt som möjligt att släpa runt.
Om du å andra sidan är i en bil är vikten mindre viktig. Det kan dock ändå vara vettigt med en lätt sovsäck, eftersom de ofta också är de som har minsta förpackningsstorlek, dvs. fyller minst. Detta är en fördel om du är en hel familj  och det måste finnas plats för så mycket som möjligt i bilen.

Om vikt och förpackningsstorlek inte spelar någon roll för dig kan du vanligtvis komma undan med en lite billigare sovsäck.

DUN ELLER FIBERFYLLNING:

När det kommer till sovsäckens volym ska du överväga om den ska vara i dun eller fiberfyllning.
Bortsett från att de alla har sina egna egenskaper, har fyllningen troligen den största betydelsen för pris, vikt, fyllighet och temperatur.

skema over fordele og ulemper ved dun VS fiber

MER OM DUN
-BLANDNINGSFÖRHÅLLANDE OCH FYLLKRAFT

Om du väljer en sovsäck med dunfyllning stöter du på begreppen blandningsförhållande och fyllkraft. Blandningsförhållandet berättar hur mycket dun det är i förhållande till små fjädrar. Den billigaste kommer vanligtvis att vara runt 80/20 (80% dun och 20% små fjädrar) medan den dyraste är 95/5.

Fyllningskraften anger hur bra dunen är att isolera i förhållande till fullhet och vikt.
Ju högre antal desto bättre isolering.
Som utgångspunkt kan du dela den i tre grupper:

  • 0 - 450          : Under genomsnittet
  • 500 - 600.     : Bra
  • 600 +.           : Bäst

PASSNING OCH STORLEK:

Om du inte redan har blivit helt förvirrad av de saker vi har gått igenom, så finns det lite mer att komma med; nämligen passform och storlek. Det kanske låter konstigt att en sovsäck har en passform, men det har den faktiskt. De tre vanligaste formerna är:

tre forskellige pasformer op sovepose

Mumie är den vanligaste. Sovsäcken är bred vid axlarna och smalare runt fötterna. Detta är en fördel eftersom det finns mindre luft som du behöver värma och fyller mindre i förpackningen.

Ägg ger dig lite mer rörelsefrihet, så om du är typen som gillar att ligga i kreativa formationer eller vänder och vrider dig när du sover, så är ägget ett super alternativ till mumien. Den stängs på samma sätt som mumien, också tät runt fötterna och nacken, för att reglera temperaturen bättre.

Täcke är den rektangulära sovsäcken. Den är rymlig och ger därför extra komfort om du vill kunna röra på dig i sovsäcken. I sin tur finns det mer luft som behöver värmas upp. Oftast kan blixtlåset, på den här modellen öppnas hela vägen så att sovsäcken kan användas som en filt. Det är också den sovsäck som fyller mest och förmodligen också en som du skulle använda på mer mysigare resor.

Sovsäckens längd:

Det är viktigt att du får rätt längd på din sovsäck. Om den är för kort, så att tårna ligger alldeles intill påsens ände, blir isoleringen pressad och du kommer frysa. Om det å andra sidan blir för långt får du för mycket luft som du måste värma upp och det kan ta lång tid innan påsen blir varm och skön.

Den rekommenderade längden är din hela kroppslängd +/- några centrimetrar. De flesta sovsäckar finns i flera längder, så när du väl har bestämt dig för en modell kan du hitta rätt längd för dig.

BLIXTLÅSET:

Du kan få sovsäckar där det finns en dragkedja på både höger och vänster sida. Om du vill ha en sovsäck som bara har dragkedja på ena sidan kan det vara en bra idé att ha dragkedjan på motsatt sida av din dominerande hand. Det är vanligtvis lättare för t.ex. en högerhänt för att öppna sovsäcken om dragkedjan sitter på vänster sida.

Ett litet dragkedjetips: Om du är ute på tur med din partner och det ska vara lite extra mysigt kan man dra fast vänster och höger blixtlås på påsarna och få en stor sovsäck. Så säger vi inte mer.

YTTRE OCH INRE MATERIAL:

Den här delen är inte lika viktig som de andra, men vi tar ändå en genomgång för att komma hela vägen runt sovsäcken.
Vanligtvis är inner- och yttermaterial antingen tillverkat av nylon (polyamid), polyester eller bomull.

Bomull används endast för de stora tunga campingsovsäckarna. De är trevliga och mjuka att sova i, men de tar mycket plats, väger mycket och tar lång tid att torka om de blir våta.

Nylon och polyester är båda ett lätt syntetmaterial som är enkelt att underhålla.
Skillnaden mellan de två är att nylon är lite mer hållbart och lite lättare än polyester. Om vikt är en viktig faktor där även 10 g gör skillnad, rekommenderar vi nylon.

Du kanske också stöter på att det står att tyget är ripstop. Det är sättet tyget är vävt på, där var tionde tråd är tjockare än de andra och därmed fungerar som ett slags skyddsnät. Om det sker att sovsäcken får en rispa  förhindrar ripstop att rispan blir större (till en viss punkt) och därmed faller inte fyllningen ur påsen.

YTTERLIGARE EGENSKAPER:

Som du antagligen har kommit fram till finns det många saker att tänka på och överväga innan du köper en sovsäck. Dessutom finns de i olika färger och med olika tilläggsfunktioner.
Du kan få några av dem här:

mand i sovepose

Huva med snören: Du kan stänga sovsäcken runt ansiktet och hålla värmen inne i sovsäcken.

Varm krage: Förhindra att den dyrbara värmen rusar ut genom sovsäckens öppning.

Fotbox: Ger mer utrymme för fötterna när du ligger på ryggen. Samtidigt isolerar den bättre, eftersom du undviker att tårna pressas mot påsen, som sedan pressar ihop fyllningen och därmed bildar köldbroar.

2-vägs dragkedja: Om den blir för varm kan du öppna den underifrån.

Innerficka: Här kan du förvara t.ex. värdesaker, läppbalsam, väckarklocka, öronproppar eller andra små föremål.

Dragkedja med hakskydd: Som namnet antyder skyddar den mot att du zippar upp dragkedjan i hakan.


FÖRVARING OCH UNDERHÅLL:

to soveposer hænger på gren

När du väl har hittat rätt sovsäck är det viktigt att du tar hand om den så att sovsäcken behåller sina goda egenskaper.

Förvara din sovsäck ordentligt när du inte är ute på tur. Det bästa skulle vara att du hänger den någonstans så att den kan andas. Du kan också förvara den i en förvaringspåse. Det viktigaste är att den inte är förpackad i en kompressionspåse när du inte använder den.

När det gäller underhåll av sovsäcken, tvätta den så lite som möjligt eftersom den tappar några av sina isolerande egenskaper varje gång den tvättas. När det gäller tvätt är det mycket viktigt att du följer tvättanvisningarna. 

Du kan med fördel köpa en lakanpåse som du sover i inuti sovsäcken. På så sätt sparar du sovsäcken och lakan är lättare att tvätta.

Nu borde du känna dig redo att börja leta efter din nästa sovsäck. Om du fortfarande har frågor är du naturligtvis alltid välkommen att titta in i någon av våra butiker. Här kan vår skickliga personal hjälpa dig med de sista frågorna, så att du kan vara helt säker på att de kommer hem med den sovsäck som passar dina behov.

Användbara länkar till webbshoppen:

Sovsäckar
Tillbehör
Liggunderlag
Barnsovsäckar


Användbara länkar till blogginlägg:


12 goda råd hur man håller liv i sovsakerna

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 13, 2020
Författare: Signe Skov