Hitta den perfekta skaljackan till dig

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Hitta den perfekta skaljackan till dig
Råd och vägledning
15 December 2020

Hitta den perfekta skaljackan till dig

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

-Vandrare, skidåkare och soldat - älskar att sova under bar himmel!

 


-Läs vidare och bli riktigt skarp på hur du väljer din nästa skal- eller regnjacka

 

Skaljackor och regnjackor - vad exakt är vad? 

Om du är osäker på vad en skaljacka är eller känns det stora utbudet som att hitta fram genom en djungel? Kanske vill du bli lite klokare på begrepp som membran och hållbarhet? Och vad är exakt en 3-lagers skaljacka? Då har du landat rätt! Här kommer vi att utreda följande - vi hoppas att du vill att läsa vidare:

 

 1) Vad är en skaljacka? 

 2) Hur väljer du en skaljacka? Och för vad?

 3) Varför och hur underhåller du din skaljacka? 

 

Vad är en skaljacka?

På Eventyrsport skiljer vi mellan skaljackor och regnjackor. En regnjacka är en vattentät jacka som är bra för vardagligt bruk. Den är inte lika stark som en skaljacka och är inte utrustad med så många smarta funktioner, men kommer ofta att vara billigare och därför ett bra val om du inte går på vandring eller liknande, utan bara behöver en solid jacka för det danska vädret. 

 

En skaljacka är å andra sidan en jacka som är helt vattentät och vindtät, och oftast är den också andningsbar. Namnet kommer från det faktum att jackan måste vara ett slags ogenomträngligt skal för vind och väder. Det finns många olika skaljackor, men de har gemensamt att de har täckta sömmar och att de har ett slags membran, vilket är tekniken som gör att vattnet hålls ute och låter fukten vandra ut genom jackan. Ett membran är ett material som sitter inuti jackan - du kommer sällan att se det - och som t.ex. kan vara gjort av Gore-Tex ™. Dessutom har t.ex. Haglöfs och Black Diamond sina egna membran. Proof ™ och BD.dry ™, som de ofta använder i sina egna produkter. För att skydda membranet i skaljackan tillverkas jackorna i flera olika lager. Här pratar vi om 2-lagers, 2,5-lagers och 3-lagers skaljackor, allt beroende på hur membranet passar i jackan.

 

Flera lager? Är inte alltsammans bara en jacka? 

 

Nej, det är det faktiskt inte. Det handlar om hur membranet i jackan skyddas, och då är det skillnad i jackans tjocklek och vikt. 

 

Vi börjar nerifrån: Du bör välja en 2-lagers skaljacka, eftersom den ofta är billigare än de andra alternativen - det blir ett självklart val för en daglig jacka. Det betyder att du kanske kan byta ut den lite oftare än annars, men du kan också titta på jackans hållbarhet - den kommer antagligen inte att hålla så länge, som till exempel en 3-lagers jacka. Den består, som namnet antyder, av två lager, där membranet är ett lager och det yttre materialet är det andra. Det yttersta skiktet ofta är tillverkat av nylon, polyester eller liknande. De två skikten är laminerade ihop och du kommer inte att kunna separera dem. Dessutom finns ett löst nätfoder innerst så att du inte sliter membranet i onödan från insidan och för att rikta svett och fukt bort från kroppen lättare. 

 

De nästa vi kommer till är 2,5-lagers jackorna. Du bör välja dem eftersom de är ganska lätta och enkla att packa smått ihop- de är idealiska att alltid ha i väskan om du blir överraskad av en regnskur, men är inte tillräckligt kraftfull för användning på vandringen, där du vandrar med en stor ryggsäck på. Dessa, till skillnad från 2-lagers jackorna, har inget nätfoder, men här läggs en ytbehandling på insidan av jackan som skyddar membranet. 

 

Den sista vi når är 3-lagers jackan. Den här är helt klart den mest hårda och vanligtvis också det tyngsta. Du ska välja en 3-lagers jacka om du vill ha en jacka som klarar hela ditt friluftsliv och som du inte behöver oroa dig för att kan hantera det du ska ut och göra. Den kommer att vara perfekt för vandring och klättring, vilket vanligtvis innebär att du har ett relativt högt tryck på jackan från en ryggsäck eller klättringssele i många timmar och därför måste ha en jacka som tål det. I 3-lagers jackorna läggs ett vanligt inre lager som skyddar membranet bättre än t.ex. ett nätfoder och vilket därmed ökar slitstyrkan. Dessa tre lager kommer att lamineras tillsammans, under stort tryck, och du kommer att uppleva jackan som ett lager. Det inre lagret kan vara tillverkat av flera olika material, men det viktiga är att det är mer hållbart och därför skyddar membranet bättre än i både 2- och 2,5-lagers jackorna.

 3 lagsskaljakke indefra

 

 


Materialval - passar polyester eller nylon bäst för dig? 

 

Det sista du behöver veta är vad ytterjackan på jackan är gjord av. Här är två material som är överlägset mest använda - nylon och polyester. Jackor i nylon är definitivt de mest hållbara och du kommer uppleva att jackor, särskilt 3-lagers, är förstärkta med en starkare nylon på t.ex. axlar, underarmar och den del av jackan som går ner på ryggen som du ibland sitter på. Samtidigt kan nylon jackor kännas lite styva i det och vissa tycker att de prasslar och knakar när du rör dig i dem.

Polyester, å andra sidan, är mindre hållbart och kanske mer lämpligt för en vardagsjacka. Det kommer också att kännas mjukare och inte prassla på samma sätt som en nylonjacka kommer att göra.

 Der kan være stor forskel på slidstyrken på skaljakke

 

Hur väljer du en skaljacka? 

1. Vad ska du använda jackan till? 

 

När du väljer en skaljacka är det en sak som du behöver få på klart från början: Vad förväntar du dig att använda jackan till? Det är stor skillnad mellan om du till exempel ska använda jackan till klättring, vandring eller vardag.

 

Om jackan ska användas för klättring: 

 

Om din jacka främst ska användas för klättring, är det trevligt att ha några fickor som sitter högt så att de inte kolliderar med en klättringssele och så att du kan hålla reda på de saker du behöver bära. Eventuellt med Napoleonfickor - det här är fickorna som sitter på jackans mage och bröst - eftersom de lätt kan manövreras med en hand. Dessutom kan lite ventilation under armarna vara riktigt trevlig, så att du kan bli av med värmen du producerar på turen. Slutligen kan det vara en bra idé att välja en stark 3-lagers skaljacka, för när du klättrar kan jackan utsättas för lite av allt. 

 

 

Om jackan ska användas för vandring: 

 

Om du behöver en skaljacka för att vandra, kan du med fördel ha några av samma saker som till klättring i åtanke. Här är det också ganska trevligt för dig att ha en jacka med högt sittande fickor så att de inte kommer i vägen för höftbältet om det finns något i dem. Det är också riktigt trevligt att kunna komma åt dina små saker medan du går. Även för vandring är det också viktigt att hitta en robust jacka så att din jacka tål det tryck som din ryggsäck kommer att sätta på den på axlar och höfter. Dessutom kommer skaljackan ofta att vara ditt ultimata skydd mot naturkrafterna en stor del av dagen när du är i bergen. Därför är det mycket viktigt att den passar dig ordentligt och att den t.ex. har en justerbar huva så att du också kan använda huvan medan du arbetar och måste skyddas från vind och väder.

 

 

 Om jackan ska användas i vardagen:

 

Om skaljackan är för daglig användning är det förmodligen inte så viktigt för dig att den är väldigt stark eller var fickorna sitter. Det är nog viktigare för dig att den är lätt och kan packas liten så att den passar i din väska - här skulle en 2- eller 2,5- lagers jacka vara ypperlig. Det kan vara riktigt trevligt att ha en "nödjacka" med dig hela tiden, så du alltid kan dra den ur väskan om du blir överraskad av en regnskur på väg till eller från jobbet eller studier. En sådan jacka kan också enkelt användas för en promenad i skogen, men kom ihåg att lätta jackor vanligtvis inte tål trycket från en stor ryggsäck, och att du därför troligen blir våt om axlarna om det regnar mycket och du gå med en ryggsäck.

 

 

 2. Måste din nya jacka kosta över eller under 2500, -?

 

Nästa sak du behöver fråga dig själv är hur mycket du vill spendera på din nya jacka. Det är tydligt att ju mer pengar du spenderar, desto högre kvalitet kommer du att kunna få i alla kategorier. Som du vet ökar kvaliteten hållbarheten om jackan används korrekt.

 

När du letar efter skaljackor är det möjligt att hitta modeller för mindre än 2500, -. Du hittar vanligtvis 2- och 2,5-lagers jackor i denna kategori, eftersom de inte är lika mångsidiga som 3-lagerjackorna. Så det är möjligt att hitta en mycket billig 2,5-lagers skaljacka, en dyrare 2-lagers jacka och vice versa. Det handlar t.ex. om kvaliteten på materialen och det använda membranet.

 

3-lagers jackorna kostar vanligtvis från 2500, - och uppåt. Här betalar du främst för ett mer kraftfullt material - och därmed en bättre och längre hållbarhet - men också saker som passform och hur mycket man har tänkt på t.ex. placeringen av blixtlås, fickor och andra funktioner i jackan. Dessutom är dessa jackor förstärkta på underarmar och axlar och kommer i allmänhet att vara användbara för ett brett utbud av din outdoor aktiviteter, där 2- och 2,5-lagers jackorna ofta har en specifik funktion.

 

 

 3. Vill du ha låg vikt eller många fickor, ventilation under armarna eller inte?

 

Det sista du behöver göra upp med dig själv om innan du går på jakt efter den helt perfekta skaljackan är vilka funktioner du vill att jackan ska ha. Om det är viktigt för dig att jackan är väldigt lätt, kommer du vanligtvis inte att kunna hitta en jacka med väldigt många, om några fickor, eftersom fickorna faktiskt ökar vikten mycket. Det kan också vara så att ventilering under armarna är viktigt för dig om du vet att du svettas mycket när du går eller klättrar och därför behöver det. Det kan också vara att du tycker att det inte spelar någon roll. Hur som helst finns det några bra överväganden för dig att göra innan du äntligen bestämmer dig för att köpa en skaljacka.

 

 

Testa, testa, testa! 

När du väl har valt vad den ska kunna och vad du ska använda jackan till är det viktigt att prova några av de modeller du har valt. Det finns också en skillnad i passform mellan varumärkena. Du kan antingen prova dem genom att komma till oss i en av Eventyrsports butiker eller genom att beställa dem själv och prova jackorna där hemma - naturligtvis har vi gratis frakt och returfrakt. 

 

 

Varför och hur underhåller du en skaljacka? 

 

När du väl har valt din nya favoritjacka och använt den i regn, slask och vind måste den antagligen skämmas bort i tvättmaskinen. Det är mycket viktigt att du tvättar och impregnerar din jacka när den behöver det. Du måste göra detta så att jackan förblir andningsbar, men också för att tvätta smuts och svett ur membranet så att den inte går sönder i förtid. När skaljackan måste tvättas är mycket individuellt, men om du tvättar och impregnerar den ca. 6 gånger om året, är du nog ganska rätt på spåret. Kom dock ihåg att om jackan börjar absorbera vatten beror det inte på att den inte längre är vattentät, utan ett tecken på att den måste impregneras igen - även om du tvättar den regelbundet. Du ska göra detta för att hålla fast i jackans andningsbara egenskaper. Den fukt som du producerar kan inte tränga igenom vattnet som jackan absorberar och då kommer du att känna dig fuktig inuti jackan - det bör vi helst undvika. Kom ihåg att din skaljacka måste tvättas med ett enzymfritt tvättmedel och kom ihåg att titta på tvättmärket för att se om din jacka kan torktumlas - det finns några impregnerings produkter som måste aktiveras med värme. Om du behöver veta mer om underhåll av din utrustning, läs den här artikeln.


Skaljakker til et hvert formål

 

Kom ihåg: 

 

... att prova din valda jacka! Det är en stor skillnad i varumärkenas passform och jackans design. Du måste hitta en jacka som passar dig perfekt i verkligheten - inte bara på papper. Så du måste själv bestämma vad du ska använda jackan till och därmed vad du letar efter. Kom ihåg att prova den och slutligen komma ihåg att ta hand om den och förlänga dess livslängd genom att tvätta och impregnera det regelbundet.

 

 Ha kul och en riktigt bra tur!

Råd och vägledning
Inlagd: December 15, 2020
Författare: Eventyrsport Blogger