Släpp fötterna fria: så väljer du de perfekta sandalerna

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Släpp fötterna fria: så väljer du de perfekta sandalerna
Råd och vägledning
22 April 2022

Släpp fötterna fria: så väljer du de perfekta sandalerna

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Martin Termansen

Bergsklättrare, vandrare och orienteringslöpare. Äventyret är viktigare än utrustningen... men utrustningen är också viktig.


När det blir allt varmare på våren och sommaren och solen står högt på himlen är det naturliga valet för många av oss att hoppa i ett par sandaler. Men det finns otroligt många olika modeller. Vissa med häl, andra utan. Vissa i nylon, andra i läder. Tjock sula eller tunn. Så vad ska du välja? Här får du en genomgång av vilka sandaler du bör välja när – och varför.

Det är känslan av frihet. Efter en lång vinter i stängda skor och kängor är det en välsignelse att stoppa in fötterna i bara ett par tunna remmar och en sula och i övrigt vandra med fria fötter ute i stad och natur. Förutom den härliga känslan (och den är viktig) så är sandaler populära för att de är galet praktiska. De är lätta, tar ingen plats i packningen, torkar fort, går snabbt att ta av och på och de kan användas både på stigar och restauranger. 

De senaste årtiondena har det hänt riktigt mycket på sandalmarknaden. Den har flyttat sig från ett fokus på strandliv och luftiga alternativ till skor på varma dagar till att nu också erbjuda sandaler för hårt resebruk och till och med långvandring. Mer om det längre ner.

Sandaler för uteplatsen och strandliv

När du på sommaren förstrött släntrar runt i trädgården eller ligger på stranden och dåsar är det härligt enkelt och bekvämt med ett par flip-flops. De är luftiga, lätta att kliva i och ta av och de väger inte särskilt mycket. Dessutom fungerar de bra till den avslappnade sommarlooken, vare sig det är klänning eller shorts.

Om du mest föredrar minimalistiska flip-flops med hög komfort rekommenderar jag dig att ta en titt på Teva eller Reef. Föredrar du hellre modeller i kork och läder med fokus på god ergonomi, ta då en titt på våra flip-flops från Scholl.

Jag rekommenderar generellt aldrig flip-flops till varken längre promenader eller dedikerad vandring, då flip-flops här inte stödjer foten tillräckligt. För att inte tala om de blåsor du kan få. Ska du röra dig runt en längre tid är det därför bättre med ett par vanliga, lätta sandaler.

Sandaler för vardag, resa och lätt vandring

Ett par vanliga, behagliga sandaler är perfekta för daglig användning på jobbet för många av oss. Eller till stadsemestern, där dina fötter ju också ska ha ledigt och det ändå är för varmt för andra skor.

Då vardagssandaler i regel har fler remmar än flip-flops och har en hälrem sitter de fast något bättre på foten. Det betyder samtidigt att dina fötter kan hålla för flera timmar i rörelse.

Ska du använda sandalerna till stadssemestrar där du ofta går riktigt många steg, eller till den lätta vandringen, ska du titta efter en sandal med en bra sula. Se gärna till att den är styvare och består av ett bra stötdämpande material. Se också efter att du har flera möjligheter att strama åt och lossa remmarna på sandalerna, så du efter en lång dag på Barcelonas gator kan ge de svullna fötterna lite mer plats.

Förutom friheten och luften till tårna är ett av de bra argumenten för sandaler till resan att sandaler ofta är lättare än andra skor. En gammal tumregel säger att 100 gram på fötterna motsvarar 500 gram i ryggsäcken när det gäller belastning och energiförbrukning. Dessutom kanske du kommer uppleva att sandalerna ger färre blåsor än stängda skor, där fötter och strumpor lätt blir fuktiga och varma (som är två av huvudingredienserna i receptet på blåsor). Lätta skor ger dessutom en skön känsla av terrängen. Skulle du fastna i regn eller ha lust att släntra i vattenbryn eller genom sjöar så finns det många modeller som tål vatten.

En vardagssandal ger inte samma grad av stöd som riktiga vandringssandaler, och du får ofta inget skydd av tårna. Ska du gå riktigt mycket, t.ex. på en kombinerad stads- och vandringssemester, eller ska du på en ren vandring, så bör du välja ett par sandaler gjorda för ändamålet.

Sandaler för den längre vandringen

Om du vandrar med en lätt ryggsäck och på väletablerade stigar så kan ett par bra vandringssandaler vara perfekta som dina primära skor. Men faktiskt också på den längre vandringen.

När du väljer sandaler för en sådan tur ska du se till att hitta en modell med en rejäl, kraftig och styv sula. Och ett bra spännsystem där foten och hälen hålls på plats av flera olika remmar. På så sätt får du maximalt stöd. Du kan också överväga ett par med stängd framdel. Det är guld värt när man vandrar på grusstigar där du då slipper att hela tiden få småsten eller kryp mellan tårna. Sandaler från KEEN har oftast stängd framdel.

Ska du gå långt varje dag? Är ryggsäcken tung? Eller är terrängen kuperad och krävande? Då bör du nog välja skor eller kängor, som trots allt ger bättre stöd än till och med de bästa vandringssandaler. Det kan också vara så att du bara håller fast vid skor eller kängor för att de helt enkelt fungerar bra för dig. Här kan ett par lätta sandaler ändå vara fantastiska att ha med på turen som komplettering. Då kan du ta fram dem på kvällen i lägret när dina fötter behöver luft och återhämtning. Eller använda dem för att vada genom floder och vattendrag där du med tanke på bottens sylvassa stenar inte vill gå över barfota. Kanske bara för att hoppa i när du ska upp och kissa på natten. Eller för de riktigt varma dagarna då kängorna kan åka i ryggsäcken och fötterna kan njuta av lite luft. Själv har jag alltid med ett par lätta sandaler eller flip-flops i ryggsäcken på vandringen (…okej, såvida det inte ligger 20 cm snö så klart).

I sandaler slipper man sura strumpor, men ändå

Du kanske nickar igenkännande åt hur sandaler vissa gånger kommer att lukta fortare än skor. Det beror på att vi ofta går barfota i sandaler.

När vi går i skor absorberar strumporna det mesta av vår fotsvett. Svettens bakterier sitter sedan i strumporna och växer, och det slutar med att de ger den fräna lukten av fotsvett. Lyckligtvis byter vi strumpor ofta och det är därför sällan ett problem. I sandaler, som vi ofta går i utan strumpor, sätter svetten sig naturligt i sandalernas remmar och sulor. Lukten stannar därför kvar och med tiden kan det vara svårt att få bukt med den även med vatten och tvättmedel.

Vissa sandaler har i fabriken blivit impregnerade med ett bakteriedödande medel. Det hjälper till att motverka att lukt bildas. Men kom ihåg, allting har sina begränsningar. Efter många timmar i närkontakt med svettiga fötter kommer även de mest välimpregnerade sandalerna alltså kunna komma att lukta. Händer det dig finns det lyckligtvis bot för det. Spreja dina sandaler med Grangers Odour Eliminator före användning eller efter du har tvättat dem, och du kommer uppleva att den kraftiga lukten är i stort sett borta. Och det fungerar – ta det från en som alltför ofta lider av luktande fötter.

Sandaler för barn

Barnen tumlar runt på gräsplanen med en boll en varm sommardag. Leendena är en fröjd för ögat. Och de många tjuten en fröjd för öronen. Men ett av barnen ramlar, slår sig och brister ut i hjälplös gråt. Det är en vanlig situation för alla föräldrar, och även om det nu är så att ramla är en del av att växa upp, är det inget vi önskar våra barn.

Det allra viktigaste för barns skor är passformen. Ett par sandaler som sitter dåligt begränsar barnets naturliga rörelser och ger större risk för att barnet i stridens hetta ramlar och slår sig. Eller att barnet känner sig begränsat och därför inte kastar sig in i vild och fri lek. Gå därför på sandaler som antingen har fast hälkappa eller en hälrem så foten hålls på plats – också när det leks.

Barnsandaler får också mycket gärna ha gott om justerbara remmar och spännen. Då kan sandalen anpassas. Och därmed ge bättre stöd. Sandaler med kardborreband kan vara en fördel, särskilt för de yngsta av barnen, eftersom det både ger möjlighet att justera, men också gör det enkelt för både föräldrar och barn att snabbt få av och på sandalerna.

Det kan vara en riktigt bra idé med ett par stängda sandaler till de minsta barnen. Då finns det plats för att de sätter fart på springcykeln eller kastar sig in i glädjefylld lek utan fara för att slå tårna i sten och asfalt.

Se också gärna till att barnsandalerna tål vatten. Då kan barnen också skoja i vattenbrynet eller överlyckliga hoppa runt i vattenpölarna utan att det gör något. Dessutom är sandalerna lätta att skölja om de skulle bli smutsiga – de tål ju det.

En tumregel säger att man vid köp av barnsandaler ska räkna med en växtmån på ungefär 1–1,5 cm i stängda sandaler och max 1 cm i öppna sandaler. Det sista beror på att framkanten annars för lätt hakar fast i underlaget och barnen därför begränsas i sin rörelsefrihet. För små barn ska växtmånen högst vara omkring 1 cm oavsett typen av sandaler.


Jag hoppas du blivit klokare
 på vad du ska kika efter när du ska ut för att finna just det par sandaler som passar dig. Hoppas du och dina fötter har en riktigt bra tur ute i solen!

Råd och vägledning
Inlagd: April 22, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger