Vattenpelare i kläder

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vattenpelare i kläder
Råd och vägledning
20 Augusti 2023

Vattenpelare i kläder

När himlen öppnar sig och regnet faller ner behöver man vattentäta kläder. Då är det en bra idé att vara uppmärksam på klädernas vattenpelare- men vad är det nu det betyder? Vi guidar dig. 

När man pratar om vattenpelare, eller vattenpelartryck, menar man hur stor mängd vatten (mätt i millimeter) som 1 kvadratcentimeter av ett material kan klara av innan vattnet tränger igenom. Ju högre vattenpelaren är, desto mer vatten kan materialet tåla.

Vattenpelaren ger således en bild av hur pass vattentätt plagget är. Du ska dock vara uppmärksam på att vattenpelaren som anges för plagget gäller ett nytt, oanvänt plagg. Med tiden slits dina kläder och därför faller även vattenpelaren. För att förlänga klädernas livstid och vattentäthet är det därför viktigt att du tvättar och re-impregnerar kläderna regelbundet, förutsatt att tvättrådet nu tillåter detta. Här kan du läsa mer om tvätt och materialvård.

 

Dr_ber

Hur hög ska vattenpelaren vara?

Det finns flera olika definitioner av vilken nivå av vattenpelaren som passar bäst till olika typer och intensitet av nederbörd. Här kan du få en vägledande överblick:

 

  • Upp till 2.000 mm: Inte utpräglat vattentätt, men vattenavvisande.
  • 4.000 mm: Kan användas till kortare turer i lätt regn.
  • 6.000 mm: Kan användas en kort period i kraftigt regn eller en längre period i lätt regn. 
  • 8.000 – 12.000 mm: Kan användas i kraftigt regn i få timmar eller riktigt länge i lätt regn.
  • Över 12.000 mm: Kan användas länge i kraftigt regn.

 

Kom ihåg att vinden också kan pressa regnet igenom kläderna. Om det både blåser och regnar kraftigt, eller om du cyklar i regn, kan du behöva en högre vattenpelare än förväntat för att hålla vattnet ute.

Även om det är viktigt att ta hänsyn till intensiteten och varigheten av nederbörden är det inte det ända som du ska vara uppmärksam på. Hur kläderna ska användas har också stor betydelse, eftersom vattnet kan pressas igenom klädernas sömmar och liknande. 

Om du t.ex. sitter ner på ett vått underlag, ska du som utgångspunkt räkna med ett tryck som motsvarar en vattenpelare på 5.000 mm. Om du står på knä kan du räkna med ett tryck som motsvarar nästan 18.000 mm. Dessa mått är endast vägledande, eftersom det bland annat spelar en roll hur mycket du väger. 

Ytterligare en situation som du bör tänka på när du väljer ytterkläder är det där med ryggsäck. Om du bär en ryggsäck, antingen under vandring eller på väg till jobbet, gör trycket mot dina axlar att vattnet lättare kan tränga igenom kläderna. 

 

Viktiga detaljer

När du väljer ytterkläder är det inte enbart vattenpelaren du ska tänka på. Kläder kan i princip inte vara 100% vattentäta, eftersom vattnet kan hitta in lite varstans, men du kommer helt klart upp i procent som en hög vattenpelare kombineras med ett ordentligt material, vattentäta dragkedjor och tejpade sömmar.

Tejpade sömmar är helt enkelt förseglade sömmar som säkrar att vatten inte tränger igenom hålen från synålen.

Membran eller coating?

Du ska givetvis vara bekväm i dina kläder och här spelar andningsförmågan- dvs. plaggets förmåga att göra sig av med kroppsvärme- en central roll.

När ytterkläder både ska andas och hålla vattnet ute kan man välja mellan två olika metoder för att uppnå detta: membran eller coating.

Det finns flera olika membran, men i det stora hela är ett membran ett slags inbyggt filter. Membranen ser till så att svetten kan dunsta medan vatten utifrån inte kan tränga igenom plagget. Generellt ger membran en riktigt bra andningsförmåga och de kan stå emot en högre vattenpelare än en så kallad coating.

Coating finns, precis som membran, i olika formen men man kan som utgångspunkt säga att det handlar om en ytbehandling som sprutas på plagget, nästan som ett lager färg. Coatingen har samma ändamål och funktion som membranen, men den är inte lika slitstark och har som regel inte lika bra andningsförmåga som membran. Dock är den oftast billigare.

 

Här hittar du länkar till relevanta kläder och utrustning:

Råd och vägledning
Inlagd: Augusti 20, 2023
Författare: Eventyrsport Blogger