Vandringskängor till damer

Här hittar du vandringskängor för kvinnor. Vi har alla slags kängor, från de ganska mjuka med lågt skaft för lätt vandring och till de "stora starka" för dig som ska vara ute flera veckor på fjället. Hanwag, Haglöfs, Salomon, ECCO m.fl.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

  per sida
  Stigande ordning

  1. Märke
   Namn
   Product price
  2. Märke
   Namn
   Product price
  3. Märke
   Namn
   Product price
  4. Märke
   Namn
   Product price
  5. Märke
   Namn
   Product price
  6. Märke
   Namn
   Product price

  Vandringskängor för kvinnor

  Varför vandringskängor?

  Vad är skillnaden mellan en vandringskänga och alla möjliga andra slags kängor? I första omgång har det med sulan att göra. Omedelbart känns en mjuk och böjbar sula bekvämast, men om du ska gå i många timmar, och dessutom kanske även gå på ojämnt underlag, kommer du bli orimligt trött i fötterna. De många små muskler i fötterna är typiskt inte vana till att arbeta så mycket som det krävs. De kan få mycket hjälp av en lite stelare sula, som kan fungera som ett platt underlag, även om grunden är stenig och ojämn.

  En annan sak är skillnaden mellan skor och kängor, nämligen skaftet. Igen är ett ojämnt underlag en stor utmaning, nu för dina vrister. Står du 3 dagars vandring från civilisationen med en svårt stukad vrist, är det plötsligt inte så roligt längre. Och även om man är mycket koncentrerad på vandringen, behövs det inte många ögonblicks distraktion, för att skadan ska ske.

   

  Styvhet

  Vandringskängor är inte bara vandringskängor, och det är stor skillnad på behovet beroende på om du ska vara två veckor på fjället med tält och kök, om du ska gå Caminoen eller gå en lång skogspromenad med hunden.

  En tumregel är, att ju längre och hårdare vandringen är och ju tyngre ryggsäcken är, ju styvare känga behöver du. Korta vandringar, vandringar mellan stugor och vandringar på stigar kräver inte detsamma av kängorna.

  Kängorna från Hanwag indelas i 4 kategorier, nämligen A, B, C och D. A-kängorna är mest till vardagsbehov, medan D-kängorna är renodlade bergskängor. Eventyrsports Hanwag-kängor kommer från kategorierna A-C. Och även om våra andra märken som Haglöfs, Salomon och Keen inte använder samma indelning, rör de sig inom de samma områden.


  Passform

  Kängorna är den absolut viktigaste del av utrustningen på en vandring, och du får inte gå på kompromiss med passformen. När du har bestämt dig för vilken typ av känga du behöver, är det bara att gå igång och prova. De ska sitta stadigt omkring hälen, och får under inga omständigheter klämma tårna. Det ska vara plats till, att fötterna blir större under loppet av dagen och fötterna ska kunna rutcha framåt utan att tårna klämms, när du går i nerförsbacke. Kom ihåg att ta på de riktiga strumporna och en packad ryggsäck, om du ska gå med en.

  Vandringskängor för kvinnor är inte bara mindre utgåvor av herrmodellerna, de är faktiskt anpassade för just kvinnors fötter och vrister, som oftast är smalare och tunnare än mäns.

   

  Materialer

  Vandringskängor fås i läder, konstläder och ganska ofta i en kombination. Det är i hög grad en fråga om smak, vilket material man väljer. Läderkängorna är ofta lite tyngre, men går nästan inte att slita ut.

   

  Vattentäthet

  Man kan få vandringskängor både med och utan ett vattentätt membran som t.ex. Gore-Tex®, eVent® og KEEN.DRY. De gör kängorna vattentäta, men tillåter fukt att passera ut. En känga med membran vill dock alltid vara mindre andningsbar än en utan. Läderkängor utan membran kan impregneras så mycket, att de kan tåla massor av vatten, men de blir aldrig helt vattentäta. Kom dock alltid ihåg att underhålla kängorna med rengöring, impregnering och/eller läderfett, om de ska bevara funktionen och du vill behålla dem i många år.

   

  Tillbehör

  När du nu köper bra kängor i Eventyrsport, ska du passa på att köpa ett eller flera par sockor som passar till det äventyr, du är på väg ut till. Ull och syntetiskt är lämpligt till både vardag och vandringar, och vi har alla tjocklekar. Inner- och yttersockor används mycket till vandringar, och här kan du kombinera som det passar dig bäst. Våra sockor kommer framför allt från Icebreaker och Smartwool.

   

  Dina skor och kängor ska naturligtvis underhållas, och detta gäller också skor och kängor med membraner. Blir de inte impregnerade, fungerar membranen inte ordentligt. Vi har ett stort utbud av skötselprodukter från Granger's.

   

  Varumärken

  I Eventyrsport hittar du damvandringskängor från Hanwag, Haglöfs, ECCO, La Sportiva, Salomon og Keen.