Vandringsskor

Här hittar du bekväma och robusta damvandringsskor från Haglöfs, ECCO, Salomon, Merrell, Hanwag m.fl. Det finns modeller både med och utan Gore-Tex®.

  per sida
  Stigande ordning

  Snygga vandringsskor för kvalitetsmedvetna kvinnor

   

  Varför vandringsskor?

  Vad är skillnaden på en vandringssko och alla andra slags skor? Det har först och främst att göra med sulan. Omedelbart känns en mjuk och böjbar sula bekvämast, men om du ska gå i många timmar, och dessutom kanske även gå på ojämnt underlag, kommer du att bli väldigt trött i fötterna. De många små muskler i fötterna är vanligtvis inte vana till att arbeta så mycket som det krävs. De kan få mycket hjälp av en lite stelare sula, som kan fungera som ett platt underlag, även om marken är stenig och ojämn.

   

  Styvhet

  Vandringskor är inte bara vandringskor. Det är skillnad på ditt behov beroende på om du ska gå många timmar om dagen t.ex. på Caminoen eller om du då och då ska gå en lång skogspromenad med familjen.

   En tumregel är, att ju längre och hårdare vandringen är och ju tyngre ryggsäcken är, ju styvare sko behöver du.


  Passform

  Skorna är den absolut viktigaste del av utrustningen på en vandring, och du får inte gå på kompromiss med passformen. När du har bestämt dig för vilken typ av sko du behöver, är det bara att gå igång och prova. De ska sitta stadigt omkring hälen, och får under inga omständigheter klämma om tårna. Det ska vara plats till, att fötterna blir större under loppet av dagen och fötterna ska kunna rutcha framåt utan att tårna klämms, när du går i nerförsbacke. Kom ihåg att ta på de riktiga strumporna och en packad ryggsäck, om du ska gå med en.

   

  Vandringsskor för kvinnor är inte bara en mindre utgåva av herrmodellerna. De är speciellt anpassade för kvinnors anatomi, med smallare fötter och lite andra vinklar i ben och vrister än männen har.

  Materialer

  Vandringskor fås i läder, konstläder och ganska ofta i en kombination av de två. Det är i hög grad en fråga om smak, vilket material man väljer. Läderskorna är ofta lite tyngre, men de går nästan inte att slita ut.

   

  Vattentäthet

  Man kan få vandringskor både med och utan ett vattentätt membran som t.ex. Gore-Tex®, eVent® og KEEN.DRY. De gör skorna vattentäta, men tillåter fukt att passera ut. En sko med membran vill dock alltid vara mindre andningsbar än en utan. Läderskorna utan membran kan impregneras så mycket, att de kan tåla massor av vatten, men de blir aldrig helt vattentäta. Kom dock alltid ihåg att underhålla skorna med rengöring, impregnering och/eller läderfett, om de ska bevara funktionen och du vill behålla dem i många år.


  Tillbehör

  När du nu köper bra skor i Eventyrsport, ska du passa på att köpa ett eller flera par sockor som passar till det äventyr, du är på väg ut till. Ull och syntetiskt är lämpligt till både vardag och vandringar, och vi har alla tjocklekar. Inner- och yttersockor används mycket till vandringar, och här kan du kombinera som det passar dig bäst. Våra sockor kommer framför allt från Icebreaker och Smartwool. Se sockorna här.

   

  Dina skor ska naturligtvis underhållas, och detta gäller också skor och kängor med membraner. Blir de inte impregnerade, fungerar membranen inte ordentligt. Vi har ett stort utbud av skötselprodukter från Granger's. Du kan se tillbehör och impregnering här.

   

  Vandringsskor för damer från de bästa varumärken

  I Eventyrsport hittar du damvandringsskor från Hanwag, Haglöfs, ECCO, La Sportiva, Salomon och Keen.