Vandringsstrumpor

Kompromissa inte när det gäller strumporna på vandringen. Vårt stora utbud innehåller svettransporterande strumpor i syntetmaterial och självklart en mängd olika vandringsstrumpor med ull.

  per sida
  Stigande ordning

  Vandringsstrumpor är en av de viktigaste delarna i utrustningen när du ska gå långt. Strumporna skyddar fötterna så huden inte får skavsår av den stora belastningen som en hel dags vandring alltid kommer vara.

  Det finns ett par detaljer att ta hänsyn till när du ska välja rätt vandringsstrumpor. Det är naturligtvis alltid viktigt med rätt storlek. Om strumporna är för små kläms tårna ihop. Det kan resultera i en ökad risk för blåsor mellan tårna. Sådana blåsor är särskilt irriterande och är också besvärliga att behandla då det är så lite plats. När du provar dina vandringsstrumpor ska du därför kontrollera att du kan röra tårna utan att det känns trångt.

  Det är heller inte bra om vandringsstrumporna är för stora. Även om det känns fritt och bra runt tårna så kan det formsydda området runt hälen komma att göra veck vid hälsenan eller under hålfoten. Bägge delar kommer ge en mycket stor risk för blåsor i dessa områden.

  Därför ska du vara kritisk när du provar dina vandringsstrumpor innan du far på vandring. Och prova dem gärna i god tid, så du hinner skaffa några andra innan du ska iväg.

  När du packar inför vandringen är det en bra idé att packa ett par extra stora strumpor som du alltid vet är torra. Det är inget stort problem att få våta strumpor då det inte är svårt att torka dem. Men om du har våta strumpor hela dagen kan huden på dina fötter slitas extra mycket. Därför är det skönt att kunna byta till torra strumpor när du nått fram till dagens övernattningsställe.

  Om du gillar att gå med två par strumpor i dina vandringskor eller -kängor, tänk då på att det innersta paret gärna ska vara ganska tunna. Vi har strumpor som designats för att användas som innerstrumpor. De är ganska tunna och tar minimalt med plats i skorna men löser uppgiften perfekt. De ska nämligen se till att eventuell friktion hamnar mellan de två strumplagren i stället för mellan huden och strumporna. Systemet är välkänt och har använts i många år. Särskilt förr i tiden, då vandringsstrumpor inte hade samma höga tekniska nivå. I dag kan du lugnt nöja dig med ett par strumpor i kängorna. Även på långa vandringar kommer de flesta kunna klara sig med ett par moderna formstickade vandringsstrumpor åt gången.

  Några tycker att vandringsstrumpor för sommarbruk ska vara väldigt tunna, men det är inte säkert att det alltid är en bra idé. Ett par tunna strumpor kommer nämligen inte tryckavlasta särskilt mycket och ger heller inte lika bra skydd för huden mot den belastning som en vandring ger. Så om du ska hitta vandringsstrumpor för sommaren, välj då en modell som är mellantjock.