Varukorg 0

Eventyrsport

Eventyrsport

Eventyrsport Àr vÄrt Àventyr

om eventyrsport

 

Her blev grunden til Eventyrsport lagt - i en svensk sø

Familjens semestrar väckte intresset för friluftslivet hos Lars Sejer Sørensen, men det var gammaldags och dålig utrustning i försvaret som fick honom till att ta de första trevande stegen till att starta Eventyrsport. Läs hela butikens historia här. 

Sedan barnsben har Eventyrsports ägare Lars Sejer Sørensen varit ute i den skandinaviska naturen på ett flertal vandringar, kanot- och jagtturer med sin pappa, bror och några kusiner. Denna slags resor har han fortsatt med men nu är det främst frun och barnen som följer med - på samma gång som äventyret även är en stor del av hans arbetsdag.

"Jag har faktiskt en bild från den gången som jag fick idén. Vi satt och fiskade i en svensk sjö och i en båt som var full av killar och män var det såklart en hel del prat om vem som hade köpt den bästa utrustningen. Där, den dagen i slutet av 80-talet fick jag för första gången sagt att det hade varit nice att ha sin egen outdoor-butik och hur man kunde göra den bättre än dem som fanns" berättar Lars Sejer Sørensen. 

Då var utrustningen till friluftslivet framförallt något som scouter och deras familjer tänkte på och eftersom det fortfarande inte var så stor utveckling inom området var det fortfarande bara få aktörer på marknaden när Lars Sejer Sørensen i 1993 som löjtnant tog första steget mot at förverkliga sin dröm.

 

Leverantör till kompisarna i militären

"Jag var i militären från 1992-1994 och då, innan danskarna hade sänts till inbördeskriget i före detta Jugoslavie, var utrustningen helt föråldrad. Basutrustningen var i stort sett den samma som engländarna hade använt under andra världskriget och den hade inte utvecklat sig särskilt mycket sedan Boerkrigen. Vi fick "tornyster", en slags militär ryggsäck med träram med två remmar,  inte en ryggsäck. Men det fick vi möjlighet för att ändra lite på."

Tillsammans med en kollega fick Lars Sejer Sørensen tagit reda på att soldaterna gärna fick använda annan utrustning än den som lämnades ut, så länge den var svart eller grön och inte ingick som en del av uniformen. Och om de själva var beredda att köpa den.

Det innebar att de två startade en liten inköpsklubb där de som var intresserade kunde köpa moderna och sköna alternativ till de tunga bomullsunderställen som aldrig torkade, till handskarna, som inte höll fingrarna varma och inte minst se till at de fick en ordentlig ryggsäck till packningen. 

"Det var faktiskt ganska många som började köpa utrustning genom oss, även fast de skulle betala med deras egna pengar" konstaterar Lars Sejer Sørensen. 

 

I 1994 bytte han och försäljningspartnern ut intäkterna från militären till en universitetsutbildning respektive en handelskarriär men efter ganska kort tid bestämde de sig för att göra nått åt sin dröm, att leverera ordentlig utrustning till de danska äventyrarna. Detta hände under namnet Toursport.

"Det fanns inga marknadsundersökningar eller några noggrannare övervägande bakom. Vi hade bara en dröm som skulle förverkligas. Så vi hyrde en lokal i källaren på Nørre Alle i mitten av Århus för 3.000 kroner i månaden, den resterande investeringen var 5.000 kronor, som vi använde på hemmagjorda möbler och billiga lampor från IKEA. I starten delade vi lokalen med en som sålde badmintonraket i den resterande delen av butiken. Man kan inte direkt säga att vi deladekundkrets men vi kunde på så vis hålla den höga hyran nere," sägs det med ett leende. 

 

Från källare till kedja


Første Eventyrsport ser dagens lysDe två först åren av butikens livstid begränsade öppettider till två eftermiddagar i veckan, och lönerna investerade grundarna i verksamheten.  

 

"Vi använde varje krona som vi hade i överskott på att köpa nya varor till butikens hyllor. Så fortsatte vi faktiskt till i 1998 då vi tog steget att öppna butiken på heltid. Det var också då som vi bestämde oss för att flytta till Østergade efter att vi hittat en bra lokal där." 

 

Från 1998 till 2006 fortsatte Toursports succe sakta men säkert. En butik öppnades även i Aalborg efter att de två grundarna hade kommit fram till att det även där var plats till en butik som fokuserade på det allra bästa inom outdoor. Det var dock först i 2006, när sortimentet utökades, som det verkligen började ta fart.

 

"I början hade vi fokuserat på de produkter som våra drömmar bestod av. Alltså den ultimata hardcore-utrustningen till nördarna, som intresserade sig för även de minsta detaljerna, men med tiden kom vi fram till att vi saknade något till barnfamiljerna och inte minst till camping så det började vi köpa in."

 

Så satte det verkligen fast på utveklingen. Det öppnades butiker i Köpenhamn, Aalborg Syd, Hilleröd och Roskilde på få år. Alle hade namnet Eventyrsport eftersom namnet passade bättre till det bredare konceptet, medan Toursport fortsatte med fokus på de kunder som var mer hängivna och hardcore.

 

"Det fortsatte vi med till i 2009 då vi fick vårt nuvarande huvudkontor på Sletvej. Toursport blev nedlagt och det bästa från båda världar samlades under namnet Eventyrsport, vi fick även en ny logotype och ett mer specialicerat koncept," berättar Lars Sejer Sørensen.

 

"Vi ville ha äventyret in i butikerna och ville ge kundernas drömmar mer utrymme och näring. Vi har även öppnat en Haglöfs Brandstore och en Fjällräven Brandstore i Aarhus där vi kan erbjuda kunderna ett riktigt stort sortiment och ge dem en änny bättre upplevelse. Jag vågar även säga att Aarhus har det bästa urvalet av Outdoor-butiker i Danmark och tillsammans med våra konkurrenter gör vi att aarhusianerna ett riktigt brett urval."

 

Eventyrsport.dk - från en hjälplös fluga till landets bästa outdoor-butik

Vid sidan av de fysiska butikerna har Eventyrsport haft en internetadress där kunderna har kunnat handla på eventyrsport.dk sedan 1998. Lars Sejer Sørensen erkänner dock att dena typen av handel under de första åren inte bara gav kunderna äventyr utan även frustration och dåliga upplevelser. 

 

"I starten var de flesta säkra på att internet bara var en övergående fluga och att man inte kunde sälja något på nätet. Men vi försökte i liten utsträckning och till i 2012 hanterades internetköpen i butikerna. Det kunde man bara när det fanns tid och inte var för stressigt i butiken och servicen var därför ganska dålig. Sedan i 2012 har vi haft heltidsanställda som ansvarar för internethandeln."

 

Att det man hade förutsagt om Internet var fel är nog de flesta eniga om. I 2013 markerades det av att eventyrsport.dk kom på in på första plats, framför kedjans butiker, med störst omsättning.

 

"Vi tar internethandeln mycket seriöst, men den kommer aldrig att stå ensam. Framtiden är att våra kunder ska behandlas lika bra oavsett om de handlar på nätet eller i butikerna. Hos oss kommer du alltid kunna gå in i butikerna och få sakkunnig vägledning, medan du prövar dina varor och inte minst får inspiration till att förverkliga dina äventyr, oavsett om du planerar en tur på Gudenåen, vill bestiga Mount Everest eller bara tälta i trädgården med barnen" 

 

Vi har samlat ihop några roliga grafiska klipp från vår historia nedanför