Liggunderlag

35 Varor

Här hittar du vårt utbud av liggunderlag från bland annat Exped, Vaude, Nordisk och Robens. Du hittar både självuppblåsande underlag, skumdynor och tunna, lätta luftmadrasser samt hammockar. Det finns underlag för allt från camping till fjällvandring. 

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Liggunderlag till alla

Ta med dig sängen på vandringen och få en bra start på nästa dag! Din sovsäck kan vara varm och skön, men kyla från marken kan ändå komma igenom om du sover utan liggunderlag. Det ska hålla för det du utsätter det för och ha lagom storlek och vikt. Vi har både traditionella skumunderlag och de som blåser upp sig själva, och vi har självklart också de supersmarta som har isolerande fyllning i form av dun eller skum. Kom ihåg att ett liggunderlag som isolerar med luft kan punkteras, så ta alltid med ett reparationskit till ditt underlag. Hos många modeller följer det med.

När du väljer ditt nya liggunderlag ska du fundera på hur du kommer att använda det. Om du ska använda det på vandring är det viktigt att du väljer ett lätt underlag. När det bara är du själv som ska bära liggunderlaget är det väldigt viktigt hur tungt det är. Om du bara ska transportera underlaget i en bil eller kanske en kanot så gör det inte så mycket att du väljer ett relativt tungt och tjockt liggunderlag. Kanske väljer du då ett underlag som ger dig mer komfort. Om du vill spendera så lite som möjligt på ditt nya underlag brukar billigare underlag ofta också vara tyngre.

Om du ska sova ute en väldigt kall natt är det också en bra anledning att välja ett tyngre underlag. I det fallet är det däremot inte någon bra idé att kompromissa med priset. Om nattemperaturen närmar sig (eller kanske går under) nollan behövs ett riktigt bra liggunderlag som isolerar tillräckligt. I sådana fall ska du titta noga på det som kallas R-värde.

Om ni är på tältvandring är det en riktigt bra idé att välja ett dubbelt liggunderlag. Då slipper ni glipan i mitten, och på dagen när tältet är uppslaget med det dubbla liggunderlaget inuti är det rätt skönt att vistas i tältet. Det blir också mycket enklare att hålla ordning när tältet upptas av ett enda stort dubbelt liggunderlag.

Vad är R-värde?

R-värde är ett uttryck för hur isolerande liggunderlaget är. Ju högre R-värde, desto bättre isolering. Det finns några allmänna riktlinjer för R-värden som säger att tal mellan 0 och 2 bara ska användas på sommaren. De isolerar inte särskilt mycket. Om R-värdet är mellan 2 och 4 så fungerar liggunderlaget bra från vår till höst, även vid yttertemperaturerna. Men ska liggunderlaget användas på vintern i södra Sverige så ska R-värdet ligga över 4. Om du far på vandring på fjället och ska sova i tält i snö ska du gärna upp till ett R-värde på minst 6, och om du förväntar dig att det blir lägre än 10 minusgrader till natten, välj då ett R-värde på minst 8.

Skumunderlag och självuppblåsande underlag

Det kan verka som att självuppblåsande underlag har högre R-värde än skumunderlag, men sett i förhållande till vikt och tjocklek isolerar underlag av skum bättre. Två skumunderlag som väger mindre än ett uppblåsbart liggunderlag kan mycket väl ha ett högre R-värde. I gengäld kommer två skumunderlag aldrig ge samma komfort som självuppblåsande liggunderlag. När ett självuppblåsande underlag är uppblåst blir det särskilt behagligt att ligga på. Om liggunderlaget dessutom är tjockare än 5 cm så är det nästan som att ligga på en madrass hemma i sovrummet. I varje fall med tanke på liggkomforten. Den höga komforten märks särskilt tydligt när du ligger på sidan. Om ett uppblåsbart liggunderlag är tunnare än 3 cm kommer de flesta känna den hårda marken under. Med ett underlag på 4 cm försvinner marken under dig och du ligger upphöjd över den. Det är riktigt skönt. För bästa komfort väljer du ett självuppblåsande underlag som är 5 cm tjockt eller mer.

Skumunderlag är alltid klara för användning, medan det ligger i sakens natur att självuppblåsande tar längre tid att bli klara. På vintervandringar kan du överväga att kombinera de två typerna – men kom ihåg en bra vintersovsäck. Föredrar du hellre en regelrätt luftmadrass, kom då ihåg att den isolerar väldigt lite om det inte är någon slags fyllning inuti. Är marken kall kan du kombinera med ett liggunderlag i skum. Du kan också välja en av de mer avancerade madrasserna med isolerande fyllning av t.ex. dun.

Tillbehör

Pumpar för luftmadrasser, reparationskit, huvudkuddar och smarta stolset hittar du under Tillbehör.


Se också: