Tält

Här hittar du vårt stora urval av tält för alla behov. Här finns tält för camping, vandring, resa eller festival från varumärken som Fjällräven, Nordisk, Robens, Outwell och Vaude. 

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Tält

Massivt tält för bergsvandringen, popup-tält, festivaltält eller familjepalats med plats för 10 personer- kraven är väldigt olika, så det kan vara nödvendigt att ha flera tält. 

 

Tältkonstruktioner

Det finns 4 grundtyper inom området tältkonstruktion, nämligen kupol-och tunneltält, de geodetiska samt ridgetält. Ett tunneltält har 2 eller flera parallella bågar och kan enkelt sättas upp. Det är rätt vindsstabilt, men ska resas i 2 steg, först innertältet och därefter yttertält. Geodetiska tält har många bågar, som korsar varandra på många ställen, och är extremt vindstabila. Ridgetält, har inga bågar men stänger. Det finns många hybridmodeller och ofta kombinationer av tunnel och kupol. 

 

Tältstorlekar och kvalitet

Det finns naturligtvis också olika tältstorlekar, och kvalitet av tält. Allt från 1-personstält till tält för hela stora familjen,- och från festivaltält, till fjälltält, där det förstnämnda inte nödvändiggtvis har samma höga hydrostatiska tryck och låga vikt som fjälltälten. En grundregel, är att om du letar efter ett starkt fjäll-eller expeditionstält, så är det typiskt inte det största tält du ska välja. Stora tält går inte att ha i fjällen, eftersom de inte är vindstabila nog, och alltför tunga att bära. De små lättviktstälten är dessutom också en mindre belastning för kroppen.

1-2 personer tält
3-4 personers tält
5-6 personers tält

Familietält

Pop up tält

 

Det kan vara, att du nöjer dig med någonting mycket mindre och mycket lättare. T.ex finns det olika bivacksäckar, eller varför inte göra din egen bivack, med tarps, som är en slags lätt och stark pressening

Tarps och bivack
Tälttillbehör

 

Soltack och hydrostatiskt tryck

Soltak görs typiskt i nylon,polyester eller bomull. Nylon är lätt och starkt, och om det är ripstop-vävt och behandlat med silikon, är det nästan omöjligt att riva i bitar. Rivstyrkan är 6 gånger högre än på en nästan dubbelt så tung polyester med PU-beläggning. I sin tur är det också en del dyrare. Nylon med PU-beläggning förekommer, men väldigt sällan. Polyester är förhållandevis billigt, och förenas typiskt med en vattentät PU-beläggning. Bomull är en helt annan historia. Forcen här är ett fantastiskt inneklimat. Bomull är i sin tur väldigt tungt. 

Hydrostatiskt tryck är ett uttryck för vattentäthet och mäts i mm. Är talet över 1.500 anser man ett material vara vattentätt, men det är stor skillnad på om man har direkt kontakt till materialet eller inte. Är soltakets hydrostatiska tryck 3.000 mm, klarar du i stort sett alla typer av regn, medan det för botten gärna kan närma sig 10.000 mm, i och med att det pressas direkt på det. 

 

Ventilation är nödvändigt, särskilt i plasttält, där det skapas väldigt mycket kondens av utandningsluft, svett och fukt från marken. Två eller flera öppningar, är att föredra och de ska kunna manövreras inifrån. Är tältet stängt med en sten eller lerkant, är det ännu mer nödvändigt. 

 

Hitta ett bra tält erbjudande

Ett bra tält behöver inte alltid vara dyrt. Har du inte provat att campa ännu, men har lust att prova, så börja eventuellt med ett billigt tält, för att se om det är något för dig. Det finns en stor chans att du hittar bra tält erbjudanden hos Eventyrsport. Se dig omkring på webshoppen, för att se om du kan hitta billiga tält på rea. Köp ett tält och åk ut i naturen. Det är balsam för själen. 

 

Vi har tält från Easy Camp, Robens, OutwellVaude, Nordisk og Grand Canyon.