3-4 personer

Här har vi ett brett urval av tält från etablerade varumärken som Outwell, Easy Camp och Fjällräven. Några av dem är för fjäll- och bergsvandring. Andre är för festivaler, där det kanske inte behövs lika mycket detaljer. Se dig omkring, vi har tält för alla behov! 

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

  per sida
  Stigande ordning

  1. Märke
   Namn
   Product price
  2. Märke
   Namn
   Product price
  3. Märke
   Namn
   Product price
  4. Märke
   Namn
   Product price
  5. Märke
   Namn
   Product price
  6. Märke
   Namn
   Product price

  Tält

  Massivt tält för bergsvandringen, popup-tält, festivaltält eller familjepalats med plats för 10 personer- kraven är väldigt olika, så det kan vara nödvendigt att ha flera tält. 

   

  Tältkonstruktioner

  Det finns 4 grundtyper inom området tältkonstruktion, nämligen kupol-och tunneltält, de geodetiska samt ridgetält. Ett tunneltält har 2 eller flera parallella bågar och kan enkelt sättas upp. Det är rätt vindsstabilt, men ska resas i 2 steg, först innertältet och därefter yttertält. Geodetiska tält har många bågar, som korsar varandra på många ställen, och är extremt vindstabila. Ridgetält, har inga bågar men stänger. Det finns många hybridmodeller och ofta kombinationer av tunnel och kupol. 

   

  Tältstorlekar och kvalitet

  Det finns naturligtvis också olika tältstorlekar, och kvalitet av tält. Allt från 1-personstält till tält för hela stora familjen,- och från festivaltält, till fjälltält, där det förstnämnda inte nödvändiggtvis har samma höga hydrostatiska tryck och låga vikt som fjälltälten. En grundregel, är att om du letar efter ett starkt fjäll-eller expeditionstält, så är det typiskt inte det största tält du ska välja. Stora tält går inte att ha i fjällen, eftersom de inte är vindstabila nog, och alltför tunga att bära. De små lättviktstälten är dessutom också en mindre belastning för kroppen. Om man vill ha ett riktigt lätt tält, kan vi rekommenderaTelemark 2 ULW (Ultra Light Weight) från Nordisk. Detta lättviktstält väger endast 930 gram inklusive tältpinnar och är bland världens lättaste 2-lagerstält. Men bland de mindre tälten, hittar du också leksakstält för barnen och festivaltält. Kanske hittar du också ett iglotält, och ett popup-tält. Det smarta med popup-tält är att de kan sättas upp under några få sekunder- därav namnet. Det bara lossa en rem, och voila! Så veklar tältet ut sig. 

   

  1-2 personer tält
  3-4 personers tält
  5-6 personers tält

  Familjetält

  Pop up tält

   

  Det kan vara, att du nöjer dig med någonting mycket mindre och mycket lättare. T.ex finns det olika bivacksäckar, eller varför inte göra din egen bivack, med tarps, som är en slags lätt och stark pressening

  Tarps och bivack
  Tälttillbehör

   

  Soltak och hydrostatiskt tryck

  Soltak görs typiskt i nylon,polyester eller bomull. Nylon är lätt och starkt, och om det är ripstop-vävt och behandlat med silikon, är det nästan omöjligt att riva i bitar. Rivstyrkan är 6 gånger högre än på en nästan dubbelt så tung polyester med PU-beläggning. I sin tur är det också en del dyrare. Nylon med PU-beläggning förekommer, men väldigt sällan. Polyester är förhållandevis billigt, och förenas typiskt med en vattentät PU-beläggning. Bomull är en helt annan historia. Forcen här är ett fantastiskt inneklimat. Bomull är i sin tur väldigt tungt. 

   

  Hydrostatiskt tryck är ett uttryck för vattentäthet och mäts i mm. Är talet över 1.500 anser man ett material vara vattentätt, men det är stor skillnad på om man har direkt kontakt till materialet eller inte. Är soltakets hydrostatiska tryck 3.000 mm, klarar du i stort sett alla typer av regn, medan det för botten gärna kan närma sig 10.000 mm, i och med att det pressas direkt på det. 

   

  Ventilation är nödvändigt, särskilt i plasttält, där det skapas väldigt mycket kondens av utandningsluft, svett och fukt från marken. Två eller flera öppningar, är att föredra och de ska kunna manövreras inifrån. Är tältet stängt med en sten eller lerkant, är det ännu mer nödvändigt.