Klätterselar

1 Vara

Här hittar du vårt utbud av klätterselar från Black Diamond. Funktionella, robusta och komfortabla klätterselar till sportklättring, traditionell klättring, isklättring eller firning.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Så väljer du klättersele

En klättersele kan passa för en eller flera av många olika typer av klättring. De flesta används huvudsakligen för topprepsklättring inomhus på vägg, då detta är den lättillgängligaste typen av klättring för många. Denna form av klättring ställer inte särskilt stora krav på vilken utrustning som ska finnas på klätterselen. Därför kan alla godkända klätterselar användas i detta syfte.

Om du har mer erfarenhet klättrar du kanske som försteman på samma vägg. Det innebär att repet bara är säkrat under dig. Under denna form av klättring får du på vissa klätterväggar användning av att ha med ett antal kortslingor, eller quickdraws som de också kallas. En kortslinga är två karbinhakar med en kort slinga mellan dem. När du klättrar upp till den första säkringspunkten, som är en stålögla, använder du en kortslinga för att säkra repet mot väggen. Med det på plats kan din kamrat stoppa ett eventuellt fall. Det förutsätter att du inte klättrar för långt ovanför säkringspunkten. De klätterselar som har plats för kortslingor har utrustningsöglor på sidan. Vid denna typ av klättring ska det finnas minst två utrustningsöglor på klätterselen. En på varje sida.

Om du ger dig ut på klippväggar för att klättra på egna säkringar så behöver du mer plats för utrustning på klätterselen. Det ska både kunna vara kortslingor, kilar, kamkilar (friends), repbromsar, låskarbiner och lite andra saker efter de egna preferenserna. Därför är fyra utrustningsöglor på klätterselen absolut minimum. Vissa selar har fem öglor, vilket ger lite extra alternativ för att organisera utrustningen.

Ett eller flera spännen?

Om det finns två spännen att justera klätterselens mått runt midjan med är det lättare att centrera säkringsöglan. Det är en fördel om du ska kunna använda klätterselen med olika mycket kläder under. Om det är kallt och du ska säkra under alpina förhållanden är det särskilt viktigt att överväga om det ska finnas två spännen på midjebandet. Det samma gäller för benslingorna. Om klätterselen ska användas under olika temperaturförhållanden ska den både kunna stramas åt kring ett par tunna byxor, men även kunna lossas upp så den går att använda utanpå ett par fodrade byxor.

Klätterselar för trädklättring

I brist på berg kan du ändå få användning av klätterselar i naturen. När ett högt träd ska ”bestigas” är det förnuftigt att använda klätterselar som du och din kamrat kan säkra er med. I dessa fall är det för det mesta samma typ av sele som du skulle välja för alpin klättring som du väljer för trädklättring. Behoven är nämligen likartade. Även under trädklättring ska du kunna ha mer eller mindre kläder under selen, och du ska också kunna ha med extra utrustning upp i trädet. Därför är det ofta samma typ av sele du ska välja till de två aktiviteterna – alltså minst fyra utrustningsöglor och justerbara benslingor. Om det inte är särskilt kallt ute fungerar det bra att använda klätterselar med ett enda spänne i midjebandet för trädklättring.