Köksutrustning

Här hittar du brännare, frystorkad mat, Trangia Stormkök, tillbehör och mycket mer. Allt som du har användning för, för att njuta av en god och näringsrik middag under öppen himmel.

per sida
Stigande ordning

KÖKS OCH KOKNINGSSAKER

Man kan inte jobba på tom mage - ett bra motto, som ger god mening, om du färdas ute i den friska luften. Och vem känner inte igen känslan av att en annars tråkig macka smakar underbart, när den serveras med fågelsång och efter en hel dag av aktiviteter.

Skall du ha varm mat, är det flera möjligheter till tillberedningen. Det finns hela kokset med brännare och en eller flera grytor och pannor, och man kan också själv sätta ihop sin packetvariant. Brännarna finns i 3 huvudgrupper uppdelade efter bränsletyp; nämnligen sprit, gas och multi-/omnifuel.

 

Brännare/grill
Köksset/grytor
Bränslen

Trangia - sprit eller gas?

Spritbrännare är förhållningsvis billigare och är standardutrustning i många Trangia-modeller. Sprit är billigt, men det är rätt tungt i förhållande till effektiviteten och har en kraftig tendens till att sota. En spritbrännare kan också köra på till exempel vodka med en hög alkoholprocent.

Trangia

 

Brännare

Gasbrännare fås i ett hav av utgåvor och viktklasser. En del av dom sätts direkt på gasdosans ventil, medans andra har en slang mellan sig själv och gasdosan. Gas är förhållandevis effektivt och lätt att styra, men får inte tas med på flyget.

Multi-/omnifuel-brännare kan köra på flera olika typer av bränsle, t.ex. gas, bensin, petroleum och disel. De är utrustade med olika doser munstycken till de olika bränslen, och de kräver mer kunskap hos brukaren än sprit- och gasbrännare. Flytande bränslen till dessa bör bevaras i särskillda behållare för bränslen.

 

Brännarnas effektivitet beror i hög grad av, att de ska få stå i lä, annars försvinner värmen med blåsten. Trangia, Jetboil, Primus och andra märken gör utmärkta, kompakta utekök, som tar höjd för blåst, då det följer vindskärmar med. De är också konstruerade på ett sådant sätt att alla delarna typiskt kan packas ihop i den största grytan, så att det hela följes åt. Effektiviteten styrs också av höjden över havet samt temperaturen i luften, så effekten som anges kan variera något.

 

Frystorkad mat

Den lättaste lösningen på mat är frystorkat mat. Frystorkad mat består av påsar innehållande torr kost med ett högt energiinnehåll. Man skall vanligtvis koka lite vatten, hälla ned innehållet i posen och låta det stå ett stycke tid, så är det klart! Har man inte ett starkt behov för att vikten på utrustningen skall vara så låg som möjligt, kan man laga massor med härlig mat på sitt utekök. Det finns ändå särskilda kokböcker om ämnet. Glöm inte heller det supersmarta outdoor-kaffet!

Mat och dryck
Bestick