Så håller du värmen med kläder i merinoull

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så håller du värmen med kläder i merinoull
Råd och vägledning
06 Oktober 2020

Så håller du värmen med kläder i merinoull

Vi har delat med oss av vår entusiasm för merinoull tidigare och nu gör vi igen.
Vi är bara mycket nöjda med merinoull. Det finns så många fantastiska funktioner som gör det helt perfekt som kläder för oss som älskar att vara ute.
Men varför är det bara så att ull är så bra, och hur ska vi använda den här fantastiska merinoullen så att den kan hålla oss varm på vårt nästa äventyr?
- Läs artikeln och få svaret.

Merinoullens fantastiska egenskaper

Merinoull absorberar fukt med upp till 30% av sin egen vikt innan den känns våt. Det vill säga, fukten som ständigt avdunstar från vår kropp när vi är aktiva och svettas, fångar ullkläderna istället för att kyla ner kroppen. Som jämförelse kommer fukten från din kropp att lägga sig på insidan av tröjan om den är gjord av ett syntetiskt tyg och kyler din kropp - och det är det som ger dig känslan av att vara blöt.
Merinoull består av små lockiga ullfibrer. De små lockarna skapar några luftfickor som innehåller värmen som din kropp avger och fungerar som ett extra värmeskikt som hjälper till att bibehålla din kroppstemperatur.

En annan av ullens fantastiska egenskaper är att den är "självrenande" - till en viss punkt förstås. Liksom andra naturliga material är merinoull resistent mot bakterier som avger den tröttsamma svettlukten. Det absorberar helt enkelt inte svettbakterierna och därför kan du använda dina ullkläder fler gånger än andra kläder innan du behöver tvätta den. Många gånger är det faktiskt tillräckligt att bara hänga kläderna i ull på luftning.

När kan man använda merinoull kläder?

Så långt, så bra. Nu fick vi styr på egenskaperna hos merinoull, men när och i vilka situationer kan du använda det?
När du tänker på ull kanske du tänker på stora, tunga, repiga tröjor och varma, repiga underkläder, men så är det inte längre. Merinoull är en mycket finare fiber och mjuk merinoullkläder, du kan använda i många sammanhang:

mand og kvinde løber

Utomhusliv:

Ull och friluftsliv är onekligen perfekta tillsammans. Ullens egenskaper är väl lämpade för varierande intensitetsnivå och temperaturförändring eftersom merinoullen reglerar temperaturen. Ofta kan du inte bara ta en dusch när du är på resan, och då är det väldigt praktiskt att du inte luktar unket på grund av kläderna. När du går och lägger dig hänger vi vanligtvis våra merinoullkläder ute där det kan få luft. När du tar det på nästa dag känns det nästan helt nytvättat.

Fysisk aktivitet med hög puls:

Du kanske inte har trott att ull och löpning, eller någon annan aktivitet med hög hjärtfrekvens, är en bra kombination. Men nu när du känner till funktionerna, är det inte meningsfullt?
Materialet är mjukt, det börjar inte lukta, det transporterar bort din svett och ventilerar bra - Om du frågar oss är det ganska perfekt för aktivitet med hög puls, och många tillverkare har börjat göra extremt tunn och luftig merinoull just till alla aktiviteter med pulsen i taket.

 

skema over icebreaker vægt i tøj 

  

Välj de kläder som passar temperaturen

Merinoullkläder är uppdelade i olika intensiteter eller vikter, så du vet om kläderna är mest lämpliga för kallt eller varmt väder.
Icebreaker har gjort det enkelt för dig genom att dela upp kläderna i ett viktbord. Talet visar tygets vikt i gram per kvadratmeter. Ju högre tal desto varmare är kläderna.

Klä dig i merinoull året runt och till allt

För att få ut mesta möjliga av merinoull måste du bära den hela vägen in i kroppen. Om du tänker " det kliar då", är svaret nej. Det är känt att merinoull är mjuk och bekväm att bära, och på grund av dess fantastiska egenskaper kan du bära det året runt.

Höst /vår

Vi känner alla till det danska omväxlande höst- och vårvädret, som man aldrig blir riktigt klok på. Hur som helst, är vi endera påklädda för mycket, så vi börjar svettas, tar sedan av oss kläder och sedan blir vi alldeles för kalla. Eller så har vi kommit ut genom dörren med för lite kläder på och det blir därför snabbt ett kyligt nöje.

Här är merinoullens egenskaper mycket aktuella och principen lager-på-lager är bra.
Börja med det tunna baslagret (underkläder). Underklädernas funktion är att transportera bort svett från kroppen och hålla dig varm och torr inuti. På övrekroppen kan du komplettera med ett mellanlagersom, förutom att transportera bort svett, också måste isolera mot kyla. Om det blåser mycket eller det regnar, avsluta med en vind- och vattentät jacka.

mand ude i sne

Vinter:

När det blir vinter fortsätter du faktiskt där du slutade på hösten.
Tänk gärna på vikten på kläderna, som visas i tabellen ovan, så får du de kläder som passar bäst för det kalla vädret.
Skulle det hända att vi i Danmark har en riktigt kall vinter eller om du åker på resa där det är kallt, måste du också få ett bra yttre lager som hjälper dig att hålla dig varm. Välj därför en bra jacka där utsidan är vind- och vattentät och insidan är fodrad. Det kan faktiskt också vara med merinoull.

Under de kalla månaderna har det blivit extremt populärt att komplettera med olika tillbehör i merinoull:

  • Tunna ullhandskar är alltid bra att ha. De kan användas för sig själv eller som en del av ditt lager-på-lager, där du t.ex. tar dem under skidhandskarna på skidsemestern.
  • Tunn ullmössa är en riktigt bra vardagsmössa. Den värmer mycket i förhållande till hur lite den tar upp och är bra att använda under cykel- eller skidhjälmen.
  • Halsskyddet är bra för att skydda halsområdet, och om temperaturen sjunker kan halsskyddet dras längre upp för att skydda en del av ansiktet från kyla. Här är det särskilt trevligt med ullens antibakteriella egenskaper, eftersom doften från andetag lätt sätter sig i andra material.

mand med t-shirt og rygsæk

Sommar

Sommar, sol och strand, ja där igen kan det låta konstigt att dra i ullkläderna. Men ull kan lätt användas under sommarmånaderna. Du kan få läckra t-shirts med låg vikt, som är särskilt lämpliga för höga temperaturer.
Och om vi ska prata om egenskaperna igen, låter merinoullen din hud andas, den transporterar bort svett från kroppen och den luktar inte - perfekt för de varma sommardagarna. Dessutom ger ull bättre solskydd än andra material. Allt i allt en bra sommarklädsel.

Finns det verkligen nackdelar med ull?

De är svåra att hitta - speciellt för att merinoullens goda egenskaper nästan överskuggar allt.
Men för god ordning vill vi nämna tre nackdelar när vi jämför det med kläder av syntetmaterial.

  • Merinoull är ofta dyrt. Det är ett naturligt material, så det kräver mer att producera än syntet.
  • Det torkar mycket långsammare än syntetiskt material (men kom ihåg att det fortfarande värms upp, även när det är vått.)
  • Den tunna merinoullen är mindre hållbar än motsvarande syntetiska tyger.

Skötsel och tvätt av dina ullkläder:

tøj til tørre i skoven

Om du har gått med i klubben "Vi som älskar merinoull" behöver du bara veta hur du tvättar och sköter om dina ullkläder bäst.

Som tidigare nämnts kan du ofta bara hänga dina kläder för att luftas efter att du har använt dem. Sedan fräschar kläderna upp sig igen och på så sätt behåller du de goda egenskaperna.
Om du spiller något på dina kläder ska du torka av det innan det torkar in i kläderna.

När det slutligen behöver tvättas är det viktigt att du använder tvättmedel som är avsett för ulltvätt. Vi rekommenderar att du använder Merino Wash från Grangers, som är speciellt utformad för kläder som innehåller merinoull. Medlet ger en skonsam tvätt och innehåller ett naturligt cederextrakt som hjälper till att skydda dina ullkläder från malinfektioner.

Många tycker att ullkläder definitivt bör tvättas för hand, men du kan enkelt tvätta dina ullkläder i tvättmaskinen så länge du använder ett ull- eller mjukt program. Titta dock alltid på tvättmärket.

Om du saknar merinoullkläder till ditt nästa äventyr är du välkommen att utforska vår webbshop, vi har merinoullkläder för alla lager.


Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 06, 2020
Författare: Signe Skov