2 nya vandringsrutter i Wales

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
2 nya vandringsrutter i Wales
Inspiration
01 December 2019

2 nya vandringsrutter i Wales

Lilla Wales erbjuder fantastisk natur och snörar man kängorna finns det magnifika vandringsturer att ge sig ut på. Faktiskt har det kommit ett par nya rutter till som redan liknar framtida klassiker: En markerad långdistansrutt med lätt åtkomst och en ännu längre bergsstig som äntligen blivit officiell, 50 år efter den blev uttänkt.

Heart of Wales Line Trail

Tågrutten Heart of Wales Railway Line är en klassisk resa mellan de walesiska lanskap var man som passagerare tuffar genom idylliska landskap mellan Crewe/Shrewsbury och Swansea/Cardiff. 

Den nya markerade långdistans vandringsrutten, Heart of Wales Line Trail viker och slingrar sig över 250 kilometer i samma landskap. Eftersom stigen leder en förbi de 29 tågstationer var tåget stannar längs sträckan är det lätt att arrangera transport till och från rutten.

Det är en stor fördel som gör logistiken mycket lättare och ger fantastiska möjligheter för att bara vandra delar av rutten, eller till att välja ut favoritsträckor till fots och ta tåget mellan dem. På det sättet kan man endera använda en eller två veckor på att vandra hela rutten- eller ta en kortare tur.

Ute på rutten kan man suga lite walesisk kultur till sig och övernatta på Bed & Breakfasts och tanka med mat och eventuellt en kvällsöl på de lokala pubbarna.

Du kan läsa mer om rutten och hitta detaljerade beskrivningar av enskilda etapper på www.heartofwaleslinetrail.co.uk

The Cambrian Way

Denna 450 kilometer långa vandringsstig blev redan uttänkt för över ett halvt århundrade sedan men det är först nu år 2019 den äntligen blev officiell av det slaget. Det för med sig en inte helt obetydlig detalj; vandringsrutten blir nu markerad med skyltar och lättare att följa.

The Cambrian Way är verkligen en bergig rutt som slingrar sig från Cardiff längst i söder till Conwy i norr. Rutten går genom en rad av Wales´ mest berömda bergsområden och man går på stigarna i exempelvis Black Mountains, Brecon Beacons och Snowdon. 

Vandrar man hela rutten ska man i allt ha 22.500 höjdmeter i benen. Det är alltid något.

Det var bergsvandraren Tony Drake som för 50 år sedan var upphovsman till rutten. Han dog 2012 men i sitt testamente efterlämnade han en summa pengar till Ramblers Cymru, så organisationen skulle få markerat rutten och göra den tillgänglig för fler människor med intresse för det bergiga Wales. 

Efter att ha gjort de nödvändiga avtal med bland annat nationalparker, byråd, och privata markägare lyckades Ramblers Cymru nu officiellt offentliggöra rutten. 

Det betyder att de nu är i gång med att markera hela rutten; ett arbete som de räknar med att ska vara klart inom loppet av år 2020.

Du kan läsa mer om The Cambrian Way på www.cambrianway.org.uk

Relevanta länkar:

Vandringsskor

Ryggsäckar

Vandringsstavar

Inspiration
Posted: December 01, 2019
Författare: Opdag Verden