3 tips för bättre bilder på vandringen

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 tips för bättre bilder på vandringen
Råd och vägledning
08 November 2019

3 tips för bättre bilder på vandringen

Även de största, mest storslående landskap kan bli lite tråkiga på bild. Bilden återger inte de enorma proportioner. Man får inte känslan av hur galet det var gå just där. Bilderna börjar likna varandra, ofta med en vandrare mitt i bilden som vandrar (ofta med ryggen vänd till) längs en stig. 

Så måste det inte vara. 

Med några ganska simpla knep kan man snabbt ta bilder som blir mer varierande och bättre fångar det som gjorde vandringen speciell. Med de tips vi kommer med här har det ingen skillnad om du är den med mobilen eller den som packat med spegelreflexkameran i ryggsäcken. 

Bilderna som vi använder som exempel här i texten är alla tagna i Grand Canyon i USA.

1 Hitta en annorlunda vinkel

Ett allmänt problem är att bilderna från turen börjar påminna om varann för mycket. Perspektivet är detsamma och kanske motiven också. Ett sätt att ta annorlunda, mer spännande bilder som samtidigt berättar en historia är att byta perspektiv. 

Det är ingen som säger man ska stå upp och ta bilderna. Testa att lägga dig ner på sidan av stigen. Klättra upp i ett träd eller på en klippa längs stigen. Bilden häröver är till exempel tagen längst ner i Grand Canyon var man vandrar förbi oceaner av kaktusar. 

Genom att sätta kameran på marken får man en helt annan känsla av vad det är för terräng man vandrar i. Bilden berättar en historia och den lite annorlunda vinkeln gör att bilden berättar en annan historia än en bild tagen i ögonhöjd, var man kan se en vandrare gå längs stigen.

2 Gå bort från stigen

Som sagt liknar riktigt många vandringsbilder varandra en aning om man inte tar sig lite extra tid till att "upptäcka" bilden som är bra. Titta dig omkring i landskapet. Vad gör det speciellt? Vad är det du gärna vill visa med bilden?

Försök att läsa landskapet, gå lite i förväg och vänta på att dina vandrings kamrater kommer gående förbi. Gå eventuellt lite bort från stigen (utan att trampa ner vegetationen, såklart) så att stigen inte blir det som dominerar men man istället kan se vad det är för landskap man är omgiven av.

Försök också att få något med i förgrunden (här på bilden är det kaktusen), i mellangrunden (på bilden är det vandraren) och i bakgrunden ( i detta fall klippväggen). Det skapar mycket mera djup i landskapet och man kan upptäcka mycket mer i bilden, på samma sätt som man gör i landskapet när man är ute på tur.

3 Ha en person med på din panorama

Om man inte är en riktigt, riktigt duktig fotograf som har tränat öga och de tekniska egenskaper som krävs till att leka med ljusförhållanden och komposition så har landskapsbilder en tendens att bli aningen...tråkiga. Det som är överväldigande stort och fint ute på stigen kan bli underväldigande vanligt på bild. 

Det är nämligen otroligt svårt att återge storheten i till exempel ett bergslandskap på en bild du ofta ser på en dator eller en telefon.

Därför är det viktigt att få något perspektiv in i dimensionerna och ett perfekt sätt att göra det på är att ha en vandrare med på bilden. Det bidrar samtidigt till att bilden har ens historia.

Bilden här är tagen på väg ner i Grand Canyon som är, ja helt otroligt stor. Man känner lite mer av hur stort landskap det är tal om när det är en person med på bilden. 

När du ser det stora panorama, fundera på var det bästa stället i bilden är att ha en person. Vänta lite tills din kamrat har kommit fram till stället (be de eventuellt att stoppa lite i förväg) och fånga det hela på bild. 

Råd och vägledning
Inlagd: November 08, 2019
Författare: Opdag Verden