Från guldman till ullman

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Från guldman till ullman
Råd och vägledning
29 Februari 2020

Från guldman till ullman

Det var en olympisk mästare i längdskidåkning som var med och återintroducerade ull i friluftskläder och gjorde det til en naturprodukt alla världens friluftsfolk strävar efter.

Idag är det ingen hemlighet att ull passar utmärkt till friluftskläder men så har det inte alltid varit. Faktiskt ska man inte mer än ett par tio år tillbaka för att komma till den tid när det var svårt att hitta sig ett par strumpor i merinoull eller ett bra underställ i ull med alla de strålande naturliga egenskaper som ull har. 

Tillbaka till den tiden var Vegard Ulvang en av de bästa längdskidåkare i världen och vann bland annat tre OS och två VM.

Vegard Ulvang var i slutet av 1980-talets och i början av 1990-talets Norge en superstjärna som pressade sig själv till prestationer, hade en vilopuls på 35 och drog på vilda äventyr och expeditioner när han inte fick hänga medlajer runt halsen i tävlingar.

Han besteg Nordamerikas högsta berg, iskalla Denali och han korsade Grönland på skidor, på endast 15 dagar, som enligt uppgifter fick de ansvariga för norska skidlandslaget att svettas av rädsla, för vad händer om han kom skulle komma till skada? Senare besteg Ulvang bland annat bergen i Himalaya och Kaukasus. Så tog han också en tur till Sydpolen: såklart på skidor. 

Den gången för 30 år sedan hade Vegard Ulvang insett att ull fungerade utmärkt när han tog på expeditioner till världens alla kalla hörn. När han tränade hårt och  tävlade gjorde han däremot som alla andra och bar ett syntetiskt underställ.

"På 1980- och 1990-talet var det svårt att hitta bra ullkläder" berättar han. 

Han visste att det fungerade och det var det som inspirerade honom till att starta Ulvang. Ulvang grundades således på hösten av hans karriär år 1995, när företaget lanserade en serie aktiva ullstrumpor. De följdes snart av ett antal underställ och när Vegard Ulvang satte sin idrottskarriär på hyllan år 1997 ägnade han sig istället åt Ulvang.

Ull för alla

" Jag hade mycket personlig erfarenhet av vad som fungerar bäst för skidåkning och äventyr och så är jag född och uppvuxen på 70 grader nordlig bredd med massor av träning och långa turer i alla slags väder", berättar Vegard som är uppvuxen i Kirkenes som ligger högt över Polarcirkeln i det nordligaste Norge.

Idag är inte ull längre något bara för de enstaka.

Vegard Ulvang spelade en väsentlig roll i återintroduceringen av ull till friluftsfolket - ull har trots allt blivit användt i kläder i Norden sedan vikingatiden och i dag  vimlar friluftsbutiker av ullprodukter till i stort sätt alla sorters temperaturer och aktivitetsformer.

Det ser man tydligt när det kommer till Vegard Ulvangs rådgällande vad han tar på sig när han drar ut på tur i de Norska fjällen:

"Rav 100% nu här på hösten och Thermo-serien på de kalla dagarna", säger han med hänvisning till serien med underställ i ren merinoull, som är utvecklad för olika resor året runt där aktivitetsnivån varierar. 

Den lite varmare Thermo-serien kan användas såväl som underställ som mellanlager. 

"Ska du träna, gå raskt och du kommer att svettas mycket ska du använda Training-serien och i ryggsäcken har du en RAV-sweater i 100% ull för pauserna", säger Vegard Ulvang.

Det säger mycket om det fina: idag finns det en ullprodukt för praktiskt taget varje kroppsdel i form av allt från strumpor och innerlager till tröjor och hattar. Det finns ullprodukter för alla typer av turer. Det handlar bara om att välja det rätta och dra iväg på äventyr.

MJUK MERONO & VARM NORSK ULL

Ull har några fantastiska egenskaper och dem får ullen från omgivelserna fåren lever i. Ulvangs mjuka merinoull kommer huvudsakligen från deras gårdar i Spanien och Australien men det är också ull som kommer från norksa får som bor på en friluftsfarm nära Stryn. Deras ull är anpassad för mer barska norska klimat och den är således grövre och varmare men inte så mjuk mot huden som merinoull är. Den norska ullen används därför i tjockare ullstrumpor, raggsockor och i de tjockare sweaters till de kallare dagarna.  All ull i Ulvangs produkter kan spåras tillbaka till gården den kommer från så man kan säkra sig att det är ordning på djurvälfärden. 

ULLENS NATURLIGA SUPEREGENSKAPER

Det finns en rad strålande grunder till att ull är enormt lämplig för friluftkläder. Ulvang nämner sju av dem:

  1. Ull håller dig torr och värmer även om det blir vått.
  2. Ull håller dig varm när vädret är kallt - och svalkar när vädret är varmt.
  3. Ull reducerar svettlukt.
  4. Ull är resistent mot smuts och självrensande.
  5. Ull är mer slitstarkt än syntetiska material.
  6. Ull är ett hållbart val.
  7. Ull är behagligt att ha på sig.

VÄLJ DEN RÄTTA ULLSOCKAN

Det kan vara ganska förvirrande att hitta runt i utbudet av av strumpor till turen. Här är några av Ulvangs tips:

  • Till varma dagar: välj en tunn, teknisk strumpa med god ventilering.
  • Till aktiviteter och friluftsliv under sommarhalvåret: en tunn ullstrumpa ger bra temperaturreglering.
  • I kallt väder: använd en tunn ullstrumpa innerst och en tjockare strumpa ytterst. Det ger extra värme och isolering och förhindrar skavsår.
  • Se till att det finns bra med utrymme för strumpor i skon. En trång sko betyder sämre blodcirkulation och att du lättare börjar frysa om fötterna.

Relevanta länkar:

Märken

Ulvang

Råd och vägledning
Inlagd: Februari 29, 2020
Kategorier: Märke och Material
Författare: Opdag Verden