Kan jag ta med powerbanken på flyget?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Kan jag ta med powerbanken på flyget?
Råd och vägledning
24 October 2019

Kan jag ta med powerbanken på flyget?

Det korta svaret är ja

Generellt är det inga problem med att ta med en powerbank på resan. Du ska däremot komma ihåg att din powerbank ska vara i ditt handbagage. Det är viktigt eftersom flygsällskapet gärna vill ha tillgång till den ifall den börjar brinna. Det sker i stort sett aldrig men konsekvenserna av en brand i flygets bagageutrum är så stora att de ska undgås till varje pris. Det lättaste sättet att undgå detta är om alla passagerare har deras powerbanks med i kabinen.

Kanske har du lagt märke till att din powerbank ibland blir varm när den laddar din telefon. Det är helt vanligt och inte nånting man behöver bekymra sig om. Om din powerbank går i delar kan värmeutvecklingen bli så stor att powerbanken börjar brinna. Det har skett fåtal gånger ombord på flygen att passagerares batterier börjat brinna. Om inte flygsällskapen verkställer regeln om att powerbanken ska tas med i handbagaget, hade kanske dessa få olyckor kostat människoliv. 

Storleken på din powerbank har betydelse

Det finns gränser på hur stora powerbanks du får ta med ombord på flygen. Den exakta gränsen är 100 Wh. Wh är en beskrivelse av hur mycket energi det kan vara i powerbanken. För powerbanks du kan köpa på eventyrsport.se gäller det att energinivån både är beskriven i texten, i bruksanvisningen som medföljer och på själva powerbanken.

Om du är bekymrad över om din powerbank kan innehålla för mycket energi för att den får tas med i handbagaget, är det faktiskt möjligt att räkna ut det även om du inte kan hitta antal Wh. Det kräver att du har koll på några andra tal. Det första du ska känna till är antal mAh för din powerbank. Detta tal ligger typiskt mellan 5000 och 25000. Därefter ska du känna till spänningsskillnaden din powerbank kan ladda med. Den är angiven i Volt (förkortas med ett enkelt stort V). Talet ligger typiskt mellan 1 och 4 och har ofta en decimal. 

Med dessa tal är du redo att räkna ut hur stor energimängd det är i din powerbank: Det första talet gånger det andra talet, dividerat med 1000 ger dig resultatet.

mAh * V / 1000 = Wh

Så om din powerbank är på 10.000 mAh och verkar med en spänning på 2,4 V, innehåller den 24 Wh. Det betyder att du bra kan ta den med dig i ditt handbagage. Du kan även ha flera. Precis hur många beror på hur din powerbnak är uppbyggd men det är rimligt att förvänta att 2-3 powerbanks per passagerare är innanför reglerna.

Det är alltid en osäkerhet

Olika flygsällskap har olika regler. Innanför EU kan du nästan vara säker på att du inte kommer att stöta på problem när du reser med din powerbank. Om du fått lov att ta med din powerbank av flygsällskapet för utresan kan du vara nästan säker på att du möter samma regler på flygfältet i utlandet, när du ska hem.

Utanför Europa är det däremot annan sak. Någon gång blir flygpassagerare bemötta med olika regler i olika länder. Typiskt när du kommer mycket långt bort, tillexempel Fjärran Östern kan du mötas av andra regler. Om du har behov att ta med din powerbank till avlägsna resemål, så fråga ditt resesällskap om de har erfarenhet av att det kan vara problematiskt att få med powerbanken på hemresn. Har du inte köpt resa, bara flygbiljetter så är det flygbolagen du ska kontakta. 

I vår webshop har vi powerbanks i olika storlekar. Hitta alla här.


Råd och vägledning
Posted: October 24, 2019
Författare: Eventyrsport Blogger