Välj de rätta grytorna och pannorna till Trangian

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Välj de rätta grytorna och pannorna till Trangian
Råd och vägledning
23 September 2019

Välj de rätta grytorna och pannorna till Trangian

När du köper en Trangia kan grytor och pannor komma i olika material och du har massvis av möjligheter till att sammansätta ett kokset var du har alla grytor och pannor med precis de egenskaper du sätter pris på.

Det är inte helt lätt att klura ut vad de olika grytor har för egenskaper. Vi tar här en närmare titt  på de olika materia  grytor och pannor till Trangian kommer i.

Aluminium (UL)

Den klassiska Trangia kommer i aluminium och har förkortningen UL i slutet av namnet. Trangia kännetecknas inte minst av att vara stark och hållbar, liksom med aluminiumgrytorna, som också är lägst i prisklassen.

Kom ihåg att använda lite fett, eftersom maten annars bränns. Skulle det hända, är dock aluminiumgrytorna inte lika sårbara som några av de andra Trangia-grytor. Du kan enkelt skrubba lite hårt för att rengöra grytorna.

Hårdanodiserat (HA)

Den starkaste typen av Trangia du kan få fingrarna på är förkortningen HA, som står för hårdanodiserat aluminium. Det är ett bra val om du vet att du generellt sett är lite hårdhänt med din utrustning eftersom aluminiumen har gjorts starkare under en speciell behandling. Detta innebär att settet tål högre värme och att du kan vara hårdare när det gäller både användning och rengöring utan att riskera repor.

Om din Trangia ska användas på vattenturer, till exempel en kajak eller kanotur, kan HA vara särskilt lämpligt eftersom det inte är lika känsligt för saltvatten som rent aluminium.

Det finns många fördelar med HA i allmänhet, men det kommer naturligtvis till ett pris eftersom du måste gräva lite djupare i plånboken än vad som är fallet med UL-utgåvan.

Har du någonsin använt en UL, då vet du att det garanterat håller länge. HA kommer att hålla ännu längre och även utan den stora risken att få så många bucklor och repor.

När det gäller själva matlagningen är det inte mycket skillnad i mängden fett du behöver i en UL- och en HA-modell. Om du vill se till att maten inte bränns ska du investera i en slip-let gryta och panna.

Slip-Let (non-stick)

Om du inte kan få nog av bra pannkakor till ditt morgonkaffe ute i det fria, eller om du har något högre krav på matlagning när du är på språng, är det värt att titta på en Trangia medsliplet- beläggning.

Till exempel kan du få en uppsättning därgrytorna är ganska vanliga och bara kärlet kommer med beläggningen, men du bör vara medveten om att sliplet-beläggningen gör modellerna något mer sårbara än UL- och HA-modellerna.

Det går inte att skrapa mot beläggningen med hårda material som gafflar och knivar, du behöver använda plast- eller träbestick. Dessutom måste du vara lite mer försiktig med rengöring av grytorna, men den hala beläggningen gör också tvätten något lättare.

Duossal 2,0 (UL/D)

Duossal är en blandning av stål på insidan och aluminium på utsidan. Anledningen till att det tillverkas på detta sätt är att aluminium leder värme bättre än rent stål. Fördelen med att ha stål på insidan är att man undviker risken för skadliga ångor som aluminium kan släppa ut vid hög värme.

Det finns dock inget behov av att få panik och slänga bort din aluminium-Trangia; det är något jämförbart med det faktum att rök från en bål och livsmedel med hög fetthalt kan vara skadliga i stora mängder.

Duossal ger det bästa av två material, men man måste också tänka på att det väger mer än en UL eller HA Trangia.

Kombinationer

Det är värt att notera att du enkelt kan kombinera olika material i ett Trangia-set. Till exempel kan du få lock i UL, grytor i HA och en panna i non-stick.


Råd och vägledning
Posted: September 23, 2019
Författare: Opdag Verden