Dunjackor

Här hittar du alla våra herrjackor med dun, allt från tunna och lätta till sommaren eller till användning som mellanlager, till kraftiga parkasjackor för kalla vinterdagar. Dunjackorna kommer från märken som Yeti, Fjällräven, Haglöfs, The North Face, 66°North.

  per sida
  Stigande ordning

   Dunjackor för herrar

   Dun, världens bästa isoleringsmaterial

   Dun är världens mest effektiva isoleringsmaterial i förhållande till vikt och är 100 % naturligt. Till dunjackor och sovsäckar används oftast gåsdun, men anddun kan också förekomma. De kvalitetsprodukter du finner hos Eventyrsport har ofta dun med certifikat och spårning, vilket innebär att man kan identifiera producenten och kontrollera att dunet produceras ansvarigt med hänsyn på miljö och djurens villkor t.ex. för att försäkra att dem inte plockas levande.

    

   Isoleringsförmåga

   Förhållandet mellan dunens vikt och isoleringsförmåga benämns Bärighet eller Cuin. Desto högre tal desto mer fyller och isolerar en bestämd viktmängd dun. Talet ligger ofta mellan 500 och 900.

    

   Underhåll

   Om du tar väl hand om din dunjacka kan den hålla i många år. Några av Eventyrsports dunjackor för herrar är anpassade för att kunna bäras som ett isolerande mellanlager som enkelt kan medtagas på resor genom att komprimeras och förvaras i ett fack eller en påse. Det fungerar bra under resan, men när jackan inte används ska den förvaras hängande eller i en större förvaringspåse. Detta för att bevara dunens elasticitet, vilket är hela hemligheten bakom isoleringsförmågan.

   Din dunjacka kan tvättas, men det kräver att du efteråt kan lägga jackan i en torktumlare. Det ska göras under låg värme tillsammans med ett par tennisbollar eller något annat som kan puffa till dunet så att det inte klumpar ihop sig. En stor parkasjacka är ibland enklare att skicka till kemtvätt, om tvättlappen anger att den tål det. Du kan med fördel använda ett specialtvättmedel avsett för dun.

    

   Klimat och ventilation

   En av fördelarna med dun är att det skapar ett härligt klimat inne i jackan, så att det inte känns som man har en plastpåse på sig. Den stora mängd luft som ligger i dunlagret tillåter enkelt ångan från din kropp att tränga igenom. Om du dessutom bär en undertröja av ull från t.ex. Icebreaker innerst, uppnår du en optimal komfort.

    

   Dunjackor för herrar till alla ändamål

   Hos Eventyrsport hittar du dunjackor av många olika slag till alla möjliga ändamål. Du hittar bland annat stora, rejäla dunparkas med pälskant. Dem flesta är vattentäta och andas effektivt för att hålla dig varm och torr genom nästan all slags vinterväder. Här dominerar märken som Fjällräven, 66°North och The North Face,

   De lite enklare och kortare, klassiska dunjackorna fås i många olika tjocklekar. Den tunnaste passar perfekt under kyliga sommarkvällar eller som isolering under en vattentät jacka under resan. Här är det speciellt Yeti som vet hur gässen ska plockas. Men Haglöfs, Fjällräven och The North Face är också med i leken.

   Dessa jackor är oftast inte vattentäta, men starkt vattenavvisande. Kom ihåg att om din dunjacka blir blöt, så ska den torkas på samma sätt som efter den tvättats. En blöt dunjacka ska inte ligga ihoppackad under längre tid, då förstörs dunet. Impregnera eventuellt din dunjacka en extra gång på luvan, skuldror och ärmar.

   Du kan läsa mer om dun här.

    

   Se också:

   Vinterjackor för herrar

   Underkläder för herrar

   Fleece för herrar

   Stickat och tröjor för herrar

   Tvätt och impregnering

   Mössor och pannband för herrar

   Handskar och vantar för herrar