Vandringsskor

Här hittar du sköna och robusta vandringsskor från Haglöfs, ECCO, Salomon, Merrell, Hanwag m.m. Det finns modeller med och utan Gore-Tex®.

  per sida
  Stigande ordning

  Snygga vandringsskor för kvalitetsmedvetna män

   

  Varför vandringsskor?

  Vad är skillnaden på vandringsskor och vanliga skor? Först och främst har det med sulan att göra. Omedelbart så känns en mjuk och böjlig sula mer komfortabel, men om du ska vandra i många timmar, kanske dessutom på ojämnt underlag, blir du trött i fötterna av mjuka sulor. De många och små musklerna vi har i fötterna, är inta vana vid att arbeta så mycket som krävs med sulor som inte ger foten tillräckligt stöd. Problemet avhjälps med en lite kraftigare och hårdare sula, som fungerar som ett plant underlag för foten, när man går på ojämnheter som stockar och stenar.

  Hårdhet

  En vandringssko är inte bara en vandringssko. Behovet du har beror på vad du ska använda den till, ska du gå i flera timmar om dagen t.ex. på Caminoen eller handlar det mer om promenader i skogen med familjen?

  En tumregel är desto längre och hårdare tur och desto tyngre ryggsäck, desto hårdare sulor ska du ha på dina skor.

   

  Passform

  Bra skor är den absolut viktigaste utrustningen på vandringsturen och du ska aldrig kompromissa med passformen. När du beslutat vilken typ du behöver är det bara att börja prova ut passformen. Dem ska sitta tight runt hälen och får, under inga omständigheter, klämma vid tårna. Det ska finnas plats i skorna som tillåter fötterna att svälla något under dagen och foten ska kunna glida fram utan att tårna kläms när du går nedför. Kom ihåg att bära rätt strumpor och en korrekt packad ryggsäck, om du ska bära en sådan.

   

  Material

  Vandringsskor finns i läder, syntet och i en kombination av de två. Det är en smaksak vad du väljer. Läderskor är ofta lite tyngre, men är nästan omöjliga att slita ut.

   

  Vattentäthet

  Man kan få vandringsskor både med och utan vattentäta membran som t.ex. Gore-Tex®, eVent® och KEEN.DRY. Vilket gör skorna vattentäta samtidigt som det tillåter ånga från kroppen att lämna skorna. Skor med membran andas dock alltid mindre effektivt än skor utan membran. Läderskor utan membran kan impregneras så mycket att dem tål stora mängder vatten, men dem blir inte helt vattentäta. Kom ihåg att du under alla omständigheter ska underhålla kängorna med rengöring, impregnering och/eller läderfett, så att dem bevarar funktionen och du kan njuta av dem i många år.

   

  Tillbehör

  När du köper kvalitetsskor från Eventyrsport, ska du inte glömma ett eller flera par bra strumpor, som passar det äventyr du ska ut på. Ull och syntet passar både till vardag och vandring och vi har alla tjocklekar. Inner- och ytterstrumpor används mycket till vandring, här finns möjlighet att få den kombination som passar dig bäst. Våra strumpor kommer primärt från Icebreaker och Smartwool. Se strumporna här.

   

  Dina skor ska självklart underhållas, det gäller även skor och kängor med membran. Om dem inte impregneras så fungerar inte membranet korrekt. Vi har ett brett sortiment av skötselprodukter från Granger's. Du kan se tillbehör och impregnering här.

   

  Märken

  Hos Eventyrsport hittar du herrskor från Hanwag, Haglöfs, ECCO, La Sportiva, Salomon och Keen.