10 tips: Så packar du en lättare ryggsäck till vandringen

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
10 tips: Så packar du en lättare ryggsäck till vandringen
Råd och vägledning
09 December 2017

10 tips: Så packar du en lättare ryggsäck till vandringen

En lättare ryggsäck ger större överskott på vandringen. Varje kilo du kan raka av när du packar din ryggsäck, är ett kilo mindre som du ska släpa på kilometer efter kilometer. Här är 10 goda råd om hur man packar en lättare ryggsäck och på så sätt får en bättre upplevelse på resan.

Det finns massor av saker du kan göra innan du ger dig iväg på vandring, som bidrar till att säkerställa en lättare ryggsäck. Och även om det kanske inte verkar som att ett, två eller tre kilo mer eller mindre, är så mycket när du provar ryggsäcken där hemma, så betyder det garanterat något när kilometerna hopar upp sig ute på stigen, solen börjar dala mot horisonten och din trötta kropp längtar efter att nå fram till lägerplatsen.

Vi har sammanställt 10 tips om hur man packar en lättare ryggsäck inför vandringen.

1.

Regel nummer ett när det kommer till att spara vikt i ryggsäcken är att bara packa den utrustning som är absolut nödvändig, också känt som ”need to have”. Allt annat – det som inte är nödvändigt men bara ”trevligt att ha” – lämnar du hemma.

2.

Är ni flera som ska resa tillsammans så kom ihåg att koordinera era packningar med varandra. Vissa saker som är nödvändiga att ha med sig när man ska ut och vandra räcker det att ha med sig en per grupp, till exempel kan man dela tält, brännare, första hjälpen kit osv. 

3.

Begränsa din vandringsgarderob så mycket som möjligt. När det kommer till kritan är det inte särskilt mycket kläder som du behöver ha med dig när du ska ut och vandra. De kläder du har på dig när du ger dig av bör utgöra majoriteten av din resegarderob. Har du ett par extra strumpor, underkläder och vad som krävs för att hålla dig varm så är du gott på väg. Ett annat bra sätt att kontrollera om du har för mycket med, är att tänka så här: Tar du på dig alla kläder du har packat ner i ryggsäcken, så ska du kunna hålla dig varm under de kallaste förhållanden på resan. Allt annat är ”överflödigt”.

4.

Välj kläder gjorda av ull istället för syntetiska material. Ull håller sig fräscht längre och tar längre tid innan det börjar lukta, så du kan ha det på dig under en längre period utan att behöva byta. På så sätt kan du tillåta dig själv att packa mindre i ryggsäcken.

5.

Spara på gas till brännaren. Det är bättre att packa ner en stor gasbehållare än flera små, detta sparar vikt på förpackningen. Undvik också att packa för mycket gas genom att beräkna ungefär hur mycket du kommer att behöva. Det finns en tumregel som säger att du använder ca. 10 gram gas på att koka en liter vatten. Om du beräknar hemifrån hur mycket vatten du behöver till frukost, kaffe och frystorkad mat, kan du få en bra bild av hur mycket gas du kommer att behöva. Packa dock lite extra för säkerhets skull. 

6.

När det kommer till maten, som ofta tar upp en stor del av vikten i ryggsäcken, speciellt om du ska ut och vandra i flera dagar, så är frystorkad mat en bra, om än något dyr lösning. Förhållandet mellan vikt och kalorier är bra i de frystorkade måltiderna.

7.

Om du vandrar i områden där det inte är för kallt, och om där finns gott om träd, så kan du överväga att sova i en hängmatta eller använda dig av en presenning när du slår läger. På så sätt kan du lämna tältet hemma och spara en hel del vikt.

8.

Dunsovsäckar har en lägre vikt i förhållande till hur varma de är när man jämför med fibersovsäckar. De är lite dyrare, men det kan vara värt investeringen om du satsar på en lättare ryggsäck.

9.

Minimera ditt kök. En brännare + en gryta + en kopp + en sked och ditt kök är komplett. Mer behöver du inte.

10.

Varför ta en hel rulle reparationstejp med på vandringen när du kan linda lite runt din vattenflaska eller gasbehållare?

Foto: Mikadun

Råd och vägledning
Inlagd: December 09, 2017
Författare: Opdag Verden