3 vandringsguider för Portugal

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 vandringsguider för Portugal
Inspiration
14 December 2019

3 vandringsguider för Portugal

Portugal blir ofta förbisedd när det kommer till att vandra under sydligare, europeiska breddgrader. Där finns mycket bra att komma med om man tittar på landets kustlinjer och ögrupper. 

Portugal liggen en aning i skuggan av grannlandet Spanien när det kommer till vandringssemestrar. Det finns dock alla möjliga goda grunder till att ta sig till Portugal om man är på jakt efter bra vandringsturer när säsongen är förbi här i norden eller om man gärna vill kickstarta året med en tur tidigt på våren utan att frysa näsan av sig. 

Cicerone specialiserar sig särskillt på vandringsguider (de har också guider till cykling, bergsbestigning med mera) och har precis utgivit tre guider till vandring i Portugal; en till det berömda, solbelysta Algarvekusten, en till en klassisk kustvandringsrutt med en enorm potential och till Atlantöarna Azorerna. 

Algarvekusten

Det är nog mest vädret och stränderna som lockar folk till Algarvekusten men området bjuder också på spektakulära landsksap att vandra i. Man ska inte långt bort från stränderna innan massorna försvinner och man i lugn och ro kan utforska kuststigarna med de karaktärfyllda kustklipporna och lugna stenstränder.

Så kan man självklart vandra en aning in i landet var skuggiga skogar ligger på bergssluttningarna. 

Den här giuden beskriver 33 dagsturer som är allt från lätta 3,5 kilometer till mer krävande 17 kilometer längs den solbelysta kusten i Monchique-bergen och genom traditionella byar. Många av stigarna kan man nå till med offentlig transport. 

Guideboken innehåller information om transport, övernattning, ställen var man kan få mat under vägen, växt- och djurlivskartor, lokala sevärdheter med mera. 

Du kan också läsa mer om att vandra på Algarvekusten på www.walkalgarve.com

Azorerna 

De nio gröna, frodiga öar långt ute i Atlanten är en super destination för vandringsturer när våren ännu låter sig vänta i största delen av Europa och hösten igen lägger sig som ett mörkt moln över stigarna runtomkring.

Vandringssemestrar är däremot inte begränsade till de perioder; du kan faktiskt vandra här hela året om. 

I guiden hittas beskrivningar av rutter på allt från promenader på en timme eller två till heldagsturer var benmusklerna nog kommer till att arbeta. Öarna har en rad markerade stigar, långa som korta och så kan man bege sig ut på ett äventyr över flera dagar i form av rutten GR1 eller ta turen till toppen av Ponta do Pico; Portugals högsta berg. 

Landskapen man vandrar genom är ofta gröna och frodiga men de är också storslående vulkanlandskap, gröna skogar, dramatiska klippkuster och brusande vattenfall. Det finns även kulturella upplevelser: gamla fort, kyrkor, vindkraftverk och små hamnstäder. 

Guideboken av Cicerone bjuder ut över ruttbeskrivningar på praktisk information om transport, övernattning osv., samt bakgrund om ön, naturen och kulturen.

Du kan läsa mer om vandringsstigarna på Azorerna på www.trails.visitazores.com/en

Rota Vicentina 

Den här rutten slingrar sig 220 kilometer ner längs den spektakulära kusten och går även under namnet Fishermen’s Trail, då den följer de dramatiska kuster var fiskare genom århundraden spankulerat ut på de branta klipporna för att fånga kvällsmaten i Atlanten. 

De 12 etapper som blir beskrivna i guideboken följer egentligen två vandringsrutter, Caminho Histórico och Trilho dos Pescadores. Det är även en möjlighet att vandra en ett alternativ i form av en av de 11 dagar lång rundtur. 

Har du en vecka eller två tillgänglig kan du alltså göra en fantastisk vandringssemester var du kan övernatta längs vägen och därmed vandra med en liten, lätt ryggsäck; du behöver varken tält, sovsäck, underlag och koksaker eller förfärligt mycket proviant när det hittas ställen att äta på under vägen. 

Kustlinjen är hem för ett rikt fågelliv och det finns bland annat storkar i bon ovanpå häftiga kustklippor. 

Du kan läsa mer om Rota Vicentina på http://en.rotavicentina.com

Du kan hitta alla guideböcker på www.cicerone.co.uk/portugal

Relevanta länkar:

Små ryggsäckar

Skodon

Inspiration
Posted: December 14, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden