4 tips till val av skaljacka

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
4 tips till val av skaljacka
Råd och vägledning
17 December 2019

4 tips till val av skaljacka

Skaljackan är ett nästan oundvikligt klädesplagg på alla former av turer var vinden kan komma till att ruska och regnet till att ösa ner. Utan den kan du bära trevliga och varma kläder men har du inte ett skal mot elementerna kan du fortfarande vara på gränsen. Här är fyra saker att hålla ett öga på när du väljer skaljacka

En vattentät jacka kommer med en prislapp på 500 kronor medan en annan kommer med en på 5000 kronor.

Vad väljer du? 

Det är inte en helt lätt fråga, för vad är det man får när man betalar dyra summor för en jacka? För självklart kan de inte det samma även om de bägge säger sig hålla vatten. 

Här är fyra handgripliga parametrar för att jämföra vattentäta jackors egenskaper. 

Coating

Det finns flera olika sätt och tekniker man kan använda till att göra kläder vattentäta. När en jacka är coated , det vill säga det har använts en form av impregnering av ett vattentätt material. 

Det är en lösning man ofta hittar på de lite billigare regnkläder och medan det ganska effektivt håller regnet ute så är det samtidigt en lösning som betyder att din jacka inte kommer andas så mycket. Det är viktigt ifalla att du är aktiv i jackan, då det annars samlas svett under jackan, så blir du både våt och klibbig. 

Därför kan det vara en bra idé att kolla efter en jacka med membran. 

Membran

En membran är i stort sett ett material som är så tätt vävt att vatten helt enkelt inte kan komma genom det. Samtidigt är ett membran designat så smart att fukt och svett kan komma ut genom det. Därmed kan kroppen andas och du blir inte våt under jackan när du ställer in ångan för en åktur. 

Ett membran är dock inte bara ett membran, det finns flera sätta att uppbygga den på. De mest vanliga membraner är 2-lagers, 2,5-lagers och 3-lagers.

Membraner finns i allmänhet i en mängd olika nyanser och har olika egenskaper. Den mest kända membran är Gore-Tex® men det finns massvis med andra membran på marknaden som fungerar lika minst lika bra.

Vattenpelare

Även de mest härdiga skal- och regnjackor kommer på en och annan tidpunkt ge efter för regnet om det öser ner tillräckligt. Hur vattentät plagget är mäts i vattenpelare tryck som hänvisar till hur mycket tryck ett material klarar innan vatten tränger igenom.

En bra tumregel är att en jacka till friluftsliv ska ha ett vattenpelar tryck på minst 10.000 mm. Ska man på tur men en större ryggsäck och till platser var det finns risk för hårdare regnskurar så är ett vattenpelar tryck över 20.000 mm en god idé.

Andningsförmåga

Som sagt är det inte bara viktigt att en jacka till friluftsliv håller regnet borta, det är också viktigt att kroppen kan andas så man inte blir genomblöt av svett under ett kvävande skal.

Konstigt nog finns det ingen standardenhet för att mäta andningsförmåga och det kan vara svårt att hitta fram i de olika metoder för mätning.

Den mest använda metoden (Inverted Cup) är var man mäter gram/m²/24h. Ju högre talet är destu mer andas jackan. En jacka bör helst ligga på minst 7000-10.000 gram/m²/24h men är du på jakt efter något med riktigt bra andningsförmåga så ska den gärna komma upp över 20.000 gram/m²/24h.

En annan mätningsmetod går under namnet RET (Resistance of Evaporation of a Textile). För att göra förvirringen total så är det här bäst ifall jackan har ett lågt tal. Till friluftsliv bör man titta efter jackor med en andningsförmåga på mellan 0 och 10 på RET-skalan.

Nämnas bör att det kan vara mycket svårt att märka den stora skillnaden mellan de uppmätta andningsförmågor. Jackor med ett sämre tal kan kännas mycket lik en jacka med ett bättre tal. 

Relevanta länkar: 

Softshell jackor

Råd och vägledning
Posted: December 17, 2019
Författare: Opdag Verden