5 vandringar i Englands nyaste nationalpark

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
5 vandringar i Englands nyaste nationalpark
Inspiration
13 October 2019

5 vandringar i Englands nyaste nationalpark

Englands nyaste nationalpark, South Downs ligger på landets sydkust och här finner man massvis av fina vandringsstigar. Nationalparkens mänskor har själv pekat ut deras topp fem favoritvandringar som kan vandras året runt, såväl sommar som vinter. 

De fem rutterna i South Downs National Park är: 

1 Seven Sisters

Man behöver inte alltid vandra långt för att få stora upplevelser. Den här turen till de ikoniska kalkklipporna som dramatiskt reser sig från stranden är inte heller mer än ett par kilometer lång. 

Här kan alla vara med längs den steniga stranden till De Sju Systrarna, går man upp över klipporna är det fina utsikter längs kusten. 

Om sommaren kan det vara värt att ta med badkläderna, medan man inte ska glömma den varma jackan på hösten eller vintern när vinden kan vara isande kall. 

Du kan läsa mer om vandringen HÄR

2 Ditchling Beacon & Devil’s Dyke

Den högsta punkt i East Sussex heter Ditchling Beacon. Vandrar man upp de 248 höjdmetrarna blir man belönad med utsikter långt ut över gröna avrundade backar i ett öppet landskap var havet skymtar på horisonten. 

På kultursidan hittas rester av ett fort med rötter i Järnåldern. 

Det går också en fin tur till Devil's Dyke som är den längsta, djupaste och bredaste 'torra dal' i hela Storbritannien. 

Läs mer HÄR

3 Rogate & Harting

Slut ögonen och föreställ dig det lantiga England. Föreställ dig ett virrvarr av marker, fredliga landsbyar och den fina River Rother. Föreställ dig idyll och harmoni.

Så har du en någorlunda ide om vad du finner på stigarna här.

Ser du bakåt kan du ha turen att se hägrar och isfåglar, har du friska ben och flera dagar till förfogande så kan du fortsätta ut ur området på den 100 kilometer långa Serpent Trail.

Stigen har fått sitt namn då den slingrar sig genom landskapen som en orm. 

4 Cheriton

Det är alltid trevligt att ha ett mål när man är ute och vandrar och det finns det just på den här 16 kilometer långa vandringen. Den tar en nämligen till Cheriton som av många anses som Hampshires vackraste landsby. 

Turen är alltså bra om du också gärna vill dyka ner i områdets kultur och historia. Du kan kika närmare på den lokala kyrkan som ligger på toppen av en forntida gravhöjd och floden Itchen skapar den trevliga stämningen, floder för med sig. 

Den högst belägna delen av rutten följer South Downs Way med glimrande utsikter som följd. South Downs Way är en annan möjlighet om man vill testa lyckan med en längre rutt. Den slingrar sig nämligen hela 160 kilometer genom de sydengelska landskapen. 

Läs mer om turen till Cheriton HÄR och läs mer om South Down Way

5 The Meon Valley Trail

Det givk engång en järnväg mellan Fareham och Alton. I tågen transporterades nötkreatur och korn men nu är där varken lokomotiv eller kor på sträckan- istället är där en 18 kilometers lugn vandring genom sköna engelska landskap.

Behöver man lite omväxling kan man också hyra sig en cykel och göra turen på två hjul. 

Läs mer HÄR

Inspiration
Posted: October 13, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden