Första hjälpen vid bi- och getingstick

Inspiration till äventyr
Laddar...
Nästa inlägg >
Första hjälpen vid bi- och getingstick
Råd och vägledning
01 September 2023

Första hjälpen vid bi- och getingstick

Det är få djur på ett par centimeter som kan ge samma rädsla och panik hos de flesta som bin och getingar kan. Och med god anledning. Ett stick kan vara riktigt obehagligt och är man allergisk kan det direkt vara farligt.


Bin och getingar – pest eller kolera?

Bzzzz! Oavsett om det är ett bi eller en geting som närmar sig med sitt karaktäristiska surrande är det få av oss som har lust att stifta närmare bekantskap med den surrande insekten. Både bin och getingar kan sticka och spruta in gift under huden, vilket kan göra rätt ont.

Bin är som utgångspunkt fredliga och måste provoceras rejält innan de sticker. När de väl sticker sprutar de däremot in mycket mer gift i huden än getingen. I gengäld har biets gadd hullingar och lossnar och sitter kvar i huden. Biet kan alltså aldrig sticka mer än en gång och den saknade gadden innebär att biet inte kan överleva efter att ha stuckit sitt offer.

Getingens stick är i regel mindre smärtsamt, bl.a. pga. den mindre mängden gift, men dess aggressivare temperament gör inte upplevelsen mindre obehaglig. Getinggadden har mycket färre hullingar och sitter sällan kvar i huden. Det innebär att getingen har möjligheten att sticka många gånger i rad. Jämfört med bistick är getingstick de vanligaste då getingen lockas av kött och sockerrik mat och avfall och därför ofta kommer närmare oss människor.


Hur ser jag skillnad på bin och getingar?

Biet är tjockare och knubbigare än getingen. Bakkroppen är rundad och den har svagt bruna och gula ränder.

Getingen är slätare och utan hår och har en smal midja på mitten. Bakkroppen är spetsig och ränderna tydligare.

Första hjälpen vid stick

Vid stick, oavsett vilket av de två typerna det är, är det viktigt att dra sig undan från insekterna så du inte blir stucken igen. Bin färdas ofta i svärmar och getingar har som nämnts möjlighet att sticka flera gånger i rad.

Vid bistick lossnar gadden vid sticket. Giftblåsan som pumpar ner giftet från insektens bakkropp genom gadden sitter kvar i gadden vid bistick. Små muskler fortsätter trycka runt blåsan även om biet för länge sen är borta. Ju snabbare gadden tas bort, desto mindre gift riskerar du alltså att bli utsatt för. Idealet är att använda en pincett för att ta bort hela gadden. Är det svårt att få tag i den kan du börja med att bara ta bort själva giftblåsan genom att skrapa huden med en kniv, ett kreditkort eller liknande.

Om du har en giftsugare så använder du den genom att placera den över bettet och sedan dra upp kolven så giftet sugs ut.

Rengör slutligen sticket och täck för det med ett plåster.

Sticket kommer i några dagar p.g.a. giftet ge smärta, rodnad och svullnad hos alla, oavsett om du är allergisk eller inte. Om svullnaden tilltar i stället för att avta bör du uppsöka läkare.

För att dämpa svullnaden från sticket kan området kylas ner med en ispåse invirad i t.ex. en handduk. Det hämmar också spridningen av giftet till andra områden av kroppen.

Gör sticket väldigt ont kan du eventuellt ta lätt smärtstillande medicin och vid stark klåda kan det hjälpa att ta antihistaminer.

Hveps

Är jag allergisk mot bin eller getingar?

Insektsallergi är inte medfött och går sällan i arv. Det kan uppstå hos alla – utan undantag – och gör det ofta först när du blivit stucken ett par gånger.

Allergin uppstår för att kroppen helt irrationellt börjar att uppfatta några annars ofarliga proteiner i insektsgiftet som ett potentiellt hot. Kroppen blir alltså överkänslig mot giftet och kommer vid insektsgift påbörja en överdriven reaktion för att skydda sig. Graden av allergi kan vara olika – allt från en ökad lokal irritation till att hela kroppen går in i så kallad chock.

Lätt insektsgiftallergi visar sig som kliande utslag och svullnader. Vid mer allvarlig allergi kan det förekomma andningsbesvär, kräkningar, tryck över bröstet, yrsel och eventuellt svimning.

Förekommer det tecken på en svår allergisk reaktion efter ett insektsstick är det viktigt att du inte väntar på ytterligare symtom innan du skrider till handling. Ring direkt 112 och se till att giftblåsan är helt borta från sticket.

Hur undviker jag bin och getingar?

Det finns många råd om hur man undviker de randiga, surrande plågoandarna. Här kan du läsa några av dem:

  • Getingar lockas av sötsaker, så var särskilt uppmärksam när du dricker eller äter utomhus eller låt bli helt att ta med sockerrik mat och dryck ut.
  • Surrar bin eller getingar helt plötsligt kring öronen på dig så försök att bevara lugnet. Sitt still eller gå lugnt ifrån insekterna. Det retar bara upp dem om du viftar vilt med armarna eller slår efter dem.
  • Det sägs att doften av nejlikeolja verkar frånstötande på bin. Smörj eventuellt lite nejlikeolja på utsatta ställen av kroppen.
  • Ett gammalt råd säger att getingar tro att det regnar och söker sig tillbaka till boet om man försiktigt sprutar vatten på dem, t.ex. med en blomspruta.
  • Kolla efter eventuella getingbon, t.ex. om du ska klippa häcken eller städa på vinden.
  • Kasta aldrig eller slå på ett getingbo eller en bikupa.


Se vårt utbud av myggnät och insektsskydd:


Källor: Lægehåndbogen och Asthma Allergy Denmark

Foto: Aaron Scamihorn

Råd och vägledning
Inlagd: September 01, 2023
Författare: Eventyrsport Blogger