Vad är Gore-Tex®?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vad är Gore-Tex®?
Råd och vägledning
02 November 2014

Vad är Gore-Tex®?

Det är nästan omöjligt att undvika Gore-Tex®-membran när man vill ha outdoorkläder som både andas och är vattentäta. Här kan du läsa om olika typer av Gore-Tex®-membran samt underhåll, tvätt och reparation.

Historien om Gore-Tex® - den korta versionen

Gore-Tex® utvecklades av Wilbert L. Gore och Bob Gore år 1969 och dessa två herrar hade minst sagt en intressant bakgrund.

Wilbert och Bob tillverkade högteknologiska lättviktskablar, bland annat en viktig sådan till Apollo 11, som senare landade på månen men Edwin ”Buzz” Aldring Jr, och Neil Armstrong ombord. Genom deras arbete upptäckte de att man kunde isolera kablarna med så kallad polytetrafluorethylen (ePTFFE) och det var detta materialet som flera år senare skulle visa sig även fungera till kläder.

År 1976 lanserades den första kollektionen regnkläder med Gore-Tex® med sloganen ”Possibly the most versatile piece of clothing you’ll ever wear”. Sedan den dagen används Gore-Tex® i både handskar, mössor, skor och kläder.

Vad är Gore-Tex®?

Det är ett vindtätt och vattenavvisande membran som tillåter vattenånga att transporteras bort från kroppen.

Ett Gore-Tex®-membran består av massa pyttesmå hål, som är 20.000 gånger mindre än en vattendroppe. Hålen är helt enkelt för små till att vetten och vind kan tränga igenom. Däremot är de tillräckligt stora till att ångan från din kropp kan transporteras bort och ut till omgivningen, så att du kan hålla dig torr.

Membranen fungerar genom att det är en klimatskillnad mellan ut- och insida. När du svettas diffunderar fukten ut – givetvis under förutsättningen att det är mindre fukt på utsidan.

För att säkra att det är mindre fukt på utsidan är det därför viktigt att du impregnerar dina Gore-Tex®- plagg ordentligt, så att membranens andningsförmåga fungerar optimalt. Kläderna ska även tvättas regelbundet för att säkra att membranen inte täpps till av smuts, fett och liknande.

Vattenpelaren hos ett Gore-Tex®-membran är minimum 28.000 mm.

Membrantyper

Det finns flera olika typer av membran, men de två vanligaste är 2-lags och 3-lags.

Om Gore-Tex®-membranet är ihoplaminerat med yttermaterialet, kallas det för ett 2-lags membran. Kläder med 2-lags Gore-Tex® är ofta tyngre än 3-lags och lämpar sig därför till att använda i vardagen. I gengäld andas 2-lags membranen ofta bättre än 3-lags membranen. Om Gore-Tex®-membranet sitter mellan två tyglager kallas det för ett 3-lags Gore-Tex®. De tre lagren sitter ihop som ett gemensamt, homogent lager – yttermaterialet, membranet och det invändiga fodret sitter alltså ihop. När det inte är någon rörelse mellan lagerna minskas slitaget och du får en bättre hållbarhet.

Olika typer av Gore-Tex®

I det stora hela finns det tre olika slags Gore-Tex®-membran och de lämpar sig för olika aktivitetsnivåer.

  • Gore-Tex® (2- eller 3-lags) till vardagsanvändning
  • Gore-Tex® Active Shell (3-lags) till hög aktivitetsnivå. Dessa membran andas otroligt bra.
  • Gore-Tex® Pro Shell till krävande situationer, t.ex. våldsamt regn eller snö. Här ligger fokus på hög slitstyrka.

Kan jag hålla värmen med Gore-Tex®?

Gore-Tex®-membranet är vindtätt så det stoppar kall luft och vind, men har inte direkt några isolerande egenskaper. Därför bör du ta på dig ett eller flera lager kläder under ditt ytterplagg för att vara säker på att du håller dig varm.

Är Gore-Tex® alltid bra?

En produkt utan Gore-Tex® kan andas bättre än en med. Däremot uppnår du inte samma vind och vattentäthet som du gör med Gore-Tex®. Med andra ord handlar det om en kompromiss. 

Tvätt

Det är som sagt viktig att du tvättar dina Gore-Tex®-produkter regelbundet, om du använder dem ofta. På så vis säkrar du att produkten fortsätter att fungera optimalt.

Om vattendroppar börjar tränga genom kläderna istället för att pärla sig, är detta ett tecken på att det börjar bli dags att tvätta plagget. Detta gäller givetvis också om plagget blir synligt smutsigt. 

Följ tvättråden i dina Gore-Tex®-produkter noga. Använd gärna ett enzymfritt tvättmedel och använd inte sköljmedel eller liknande. 

Skadad Gore-Tex®- vad gör jag?

För att behålla den vind- och vattenavvisande egenskapen skall skadan repareras hos en auktoriserad Gore-Tex® skräddare, som kan garantera att membranet lämnas tillbaka intakt. En vanlig synål kan inte klara uppgiften.

Vilka märken hos Eventyrsport använder Gore-Tex®?

Nuförtiden är det riktigt många märken som använder Gore-Tex® i deras skor och kläder. Hos Eventyrsport hittar du Gore-Tex®  hos bland annat HanwagMerrellSalomonHaglöfsThe North Face och många fler. Håll utkik efter produkter med specifikationen GTX (Gore-Tex®).

Här hittar du några av våra Gore-Tex®-produkter

Se även: Blogginlägg: Kläder-vård, tvätt och impregnering

Råd och vägledning
Inlagd: November 02, 2014
Kategorier: Märke och Material
Författare: Eventyrsport Blogger