Hybridbyxor och hållbarhet

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Hybridbyxor och hållbarhet
Råd och vägledning
26 Februari 2020

Hybridbyxor och hållbarhet

Svenska Lundhags är bra på att göra hubrudbyxor - riktigt bra. Det är fantastiskt att dra på sig ett par läckra, funktionella men det hör också en annan historia till att investera i ett par vandringsbyxor som håller till den ena turen efter den andra. Det handlar nämligen också om både hållbarhet och miljö. 

När vi tar på tur i naturen, pulsen kommer i vädret och elementen visar tänder så är det en stor fördel att ha kläder på som kan skydda oss mot väder och vind men var kroppen också kan andas. 

Det gör ganska enkelt turer bättre och behagligare. 

Det sliter att ta på tur. Byxor blir slitna. Kängor nöts ut. Tyggsäckar får hål. Ingen utrustning varar för evigt och vid någon tidåunkt måste man investera i nya saker.

Köper man produker av hög kvalitet behöver man däremot inte byta ut sin utrustning så ofta och man skonar samtidgt också miljön då ens andel avlämnad utrustning vid avstjälpningsplatsen och inga onödiga resurser spenderas på att producera en produkt efter den andra som inte håller länge. 

Det är klart att kvalitet kostar. Lundhags Makke Pant är långt ifrån billiga med de har kvalitet och i det långa loppet efterlämnar de ett mindre miljöavtryck än en produkt i sämre kvalitet. Det är samtidigt ökat fokus på hållbarhet i produktionen och Makke Pants primära material är exempelvis Lundhags Polycotton (LPC) som består av 65% återanvändt polyester och 35% ekologisk bomull. 

"Tyget är vävt tätt, vilket betyder att det skyddar mot vind men samtidigt andas bra. Fiberkompositionen gör att tyget blir starkt och torkar snabbt när det blir vått, speciellt på grund av polyesterns egenskaper. Bomullen ger bra komfort och en bra känsla i tyget" berättar Sara. Wiksten som är produkt- och hållbarhetsansvarig hos Lundhags.

Just känslan var något som imponerade då Opdag Verden testade byxorna

Deras testare Rasmus Simonsen skrev:

"Byxorna är gjorda av tre olika material som säkrar styrka, rörelsefrihet och komfort. Materialen är behagliga mot huden och kombinationen av det töjbara Schoeller Dryskin och det mjuka LPC-materialet får en nästan att glömma att man har byxor på. Makke Pant har inte den tunga känslan som vissa tekniska friluftsbyxor kan ha och väger heller inte mer än 455 gram. Jag är speciellt imponerad över det töjbara materialet som på inget sätt känns sårbart, samt det imponerande lätta och tunna men otroligt starka Schoeller Keprotec som används i buntarna".

Hållbara partners

Just förstärkningen i bunten är en av grunderna till Makke Pants hållbarhet. Byxorna blir nämligen förstärkta med olika material på olika ställen. Schoeller Keprotec innehåller för exempel 76% polyamid som är en stark fiber i sig självt samt 14 % kevlar.

"Det är viktigt att ha slitstarka material på baksidan, knäna och benen. Byxorna håller längre när extra starka material sitter just där", säger Sara Wiksten som betraktar Schoeller som en av världens bästa tygleverantörer.:

"Alla tyg som vi använder från Schoeller är Bluesigen-certifierade, vilket säkrar att alla ingredienser och processer i produktionen är optimerade utgående från ett hållbarhetsperspektiv. Schoeller gör några av de absolut starkaste tyg du kan använda och är en av de tygproducenter som investerar mest i moderna teknologier som sparar resurser; både energiförbrukning och vattenanvändning".

Tyg med eftertanke

Enligt testet i Opdag Verden är Makke Pants mycket behagliga att ta på sig på tur och det är inget tvivel om att det är ett par byxor som klarar massor av hård användning. Hu lång tid kan man då räkna med att ett par byxor av den kvalitet håller? 

"Vi introducerade Makke Pant på våren 2013 och jag har fortfarande den första prototypen som jag började använda den gången. Det bästa är att jag fortfarande känner mig lika bra klädd och stilig nu 2019. Det är en mycket viktig aspekt vid design av en produkt att de ska vara stiliga och moderna i lång, lång tid. Självklart blir byxorna slitna lite olika vid olika former av användning men en person som utövar outdooraktiviteter regelbundet, som vandringar och friluftsliv kan räkna med att ha byxorna i många år, ifall de blir behandlade ordentligt: rengörs när de blir smutsiga och inte sätts i torktumlaren eller värmebehandlas på andra sätt vid torkning".

Det är inget tvivel om att kvalitet och en hållbar produktion kan märkas på den slutgiltiga prislappen ute i butiken. Det är dock värt att fråga sig själv om det inte är det värt?

För vad är bäst: att ha medelmåttiga produkter som ofta behövs bytas ut eller att ha en topprodukt som håller lång tid och var det är tänkt på hållbarheten i produktionen?

I slutändan kommer man att betala ganska det samma, så varför inte sträva efter den höga kvaliten och fokus på miljön?

Det startade med kängor

Då skomakaren Jonas Lundhag började att framställa skor och kängor år 1932 hade han en klar ambition: hans skodon skulle hålla för ett helt livsbruk men även de mest slitstarka kängor har en smärttröskel men det betyder int att man blir tvungen attt kasta ut dem - varför inte reparera istället? En sula kan exempelvis ersättas och man kan låta bli att använda membran, för ryker membranet så ryker också skons goda egenskaper. Det är därför Lundhags inte använder membran idag. Det är inte bara när det kommer till kängor som den eftertanken går igen på Lundhags. Värdet på kvalitet och hållbarhet går igen på Lundhags andra byxor, mellanlager, jackor och ryggsäckar.

Relevanta länkar:

Märken

Lundhags

Råd och vägledning
Inlagd: Februari 26, 2020
Kategorier: Märke och Material
Författare: Opdag Verden