TEST: Adidas Terrex Speed Pro och Speed Ultra

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
TEST: Adidas Terrex Speed Pro och Speed Ultra
Råd och vägledning
07 April 2021

TEST: Adidas Terrex Speed Pro och Speed Ultra

Med Terrex Speed Pro och Terrex Speed Ultra har Adidas skapat två trailskor som hjälper löparen att hålla hastigheten hög, både på korta och långa distanser. Den ena är platt och snabb - den andra är bekväm och går långt på litern. Gemensamt för dem båda är fokus på högt tempo.


Välj Terrex Speed Pro för korta intensiva löpturer, för intervaller eller till tävling när distansen är upp till 20-25 km.

Välj Terrex Speed Ultra med BOOST-skum i mellansulan för längre turer på spår och stigar, för mängdträning eller ultralöpning, men där du fortfarande vill hålla en högt tempo.

Specifikationer:


Terrex Speed Pro

  • Drop: 4 mm
  • Vikt: 190 gram (EU42 2/3) / 170 gram (EU 39 1/3)



Terrex Speed Ultra:

  • Drop: 8mm

  • Vikt: 240 gram (EU42 2/3) / 210 gram (EU 39 1/3)


Vi har fått två av våra idrottare att testa båda modellerna. Läs med här och hör om Peter Bechs upplevelse av Speed Pro och Kristine Holm Laursens tur i Speed Ultra.


Kristine Holm Laursen - Eventyrsport Atlet

Kristine Holm Laursen

- Eventyrsport Atlet




Terrex Speed Ultra - komfort på den långa turen

Jag har testat skon i en månad nu. Min första kommentar är att det är skon för Racingdenmarks lopp Aarhus100. Här är en av sträckorna 100 km, där du ska springa genom Mols Bjerge, transport sträckor längs asfalt längs Risskov med nosen mot Marselisskoven, där den sista öglan väntar. Själv deltog jag i detta lopp 2020. Här bytte jag skor två gånger på vägen, eftersom jag inte hade en sko som passade för den varierande terrängen. Nu tror jag att Terrex Speed Ultra skulle ha varit perfekt!

Övredel:

En sak på skon som får 5 stjärnor är övredelen! Den är sömlös och i ett nätmaterial som är riktigt lätt, andas och snabbt gör sig av med vatten. Jag fruktade först att jag nästan skulle kunna förstöra skon på mina test turer genom ris och skogsbotten. Det visade sig att överdelen var otroligt slitstark och hållbar.

Jag skulle rekommendera att du köper Adidas Terrex Speed Ultra i cirka en halv storlek större än vad du brukar göra, eftersom den har en förstärkning runt tårna. Denna förstärkning hjälper till att skydda tårna, men tar lite utrymme, därför behövde jag gå upp en halv nummer i storlek.

Mellansula:

Jag fick dock inte en känsla av att springa på mjuka moln, utan snarare en fastare avstamp. Detta kan bero på att mellansulan också består av Lightstrike-stötdämpning, som kräver mer hastighet. Sammantaget tycker jag att mellansulan passar bra med namnet "Speed Ultra", eftersom den har komfort för en ultralöpning, men inte så mycket att du kompromissar med lätthet, respons och flexibilitet. Det är viktigt att nämna att skon INTE påminner om den mjuka känslan du upplever om du löper en tur i Adidas UltraBoost. Jag tycker att skon känns bekväm utan att vara "svampig" att springa in.

Nu heter skon "Speed Ultra" och den måste också leva upp till namnet "Speed". Därför får skon enlig mig inte bli för mjuk, klumpig och tung, eftersom den fortfarande måste vara en möjlighet att springa intervaller i, ge den gas på kullarna och susa genom de smala spåren. Jag gillar personligen att trail-skor är lite mer lyhörda än mina skor jag löper på väg med. De får inte vara för mjuka, så jag tappar känslan med underlaget. Det är därför jag trivs i den här skon. Adidas är känt för sitt "BOOST" skummaterial och det finns naturligtvis också i Terrex Speed Ultra. Boost materialet i mellansulan hjälper till att säkerställa god stötdämpning utan att kompromissa med retur energin.

Yttersula:

Yttersulan är gjord av Continental ™ gummi så att du står stadigt oavsett om det är våt eller torr terräng. Personligen tycker jag att greppet var utmärkt för mindre tekniska spår som Mols Bjerge och andra torra spår. Jag kastade mig faktiskt ut i att springa 10 km på asfalt med skon och det fungerade förvånansvärt bra och jag kände inte greppet genom sulan. Men jag saknade grepp de dagar då underlaget var mycket lerigt.


Kristine Holm Laursen - Eventyrsport Atlet

Peter Bech - Eventyrsport Atlet

 

Peter Bech

- Eventyrsport atlet



Adidas Terrex Speed Pro - Segment jakten har börjat.

När du står med den nya Adidas Speed Pro 190 i handen ger den associering till friidrottens värld med spikade skor och snabba banor. Allt onödigt material utelämnas - innersulan således bort sparad- den ultralätta skon bjuder bara på hastighet. Man känner snabbt att Speed Pro inte är en mängdträningssko utan snarare utformad för när det ska vara fart på fältet. Trots det minimalistiska snittet är Speed Pro en extremt bekväm sko, som kommer att vara lämplig för intervall- och tempoträning, och terränglöpning upp till 20-25 km.

Under den period jag testat Speed Pro har mitt träningsfokus varit på en kommande 80 km stig/ultralopp. Dvs. relativt många kilometer per vecka och långa turer. I det sammanhanget har jag börjat turerna i skorna, löpt 6-8 km i dem och sedan bytt till mina vanliga träningsskor - baserat på tron att de förmodligen var för tunna för att springa långt i - enbart utifrån hur de ser ut.- Men jag lärde mig snabbt att trots den låga vikten och den smala utsidan är det en sko som är väldigt bekväm - även på längre turer. Jag upplevde en fin lätthet samtidigt med full kontroll och var tvungen att erkänna att man inte alltid kan döma hunden efter håret. Man lär sig så länge man springer ... 

Yttersula:

Med Continental yttersula i ett klibbigt gummimaterial och ett mönster som passar de flesta ytor är Speed Pro en sko som täcker de flesta behov när det gäller ett bra och säkert grepp. Terrex-modellerna är avsedda för stigar och terräng, men Speed Pro kan också vara ett bra bud på en tävlingssko för en snabb landsväg, 5 eller 10 km. Eller banlopp för den delen.

Mellansula:

Med det nya Lightstrike-materialet har Adidas minimerat vikten samtidigt som de bibehåller de stötdämpande egenskaper som är kända från deras Boost-teknik. Stack-höjden och ett ynka drop på 4 mm gör den till en relativt låg sko, vilket ger en riktigt bra känsla till marken. Som nämnts ovan finns det ingen innersula. De inre sömmarna är diskret placerade i kanten runt skon och följer därmed fotens konturer så att de inte känns eller störs.

Övredel:

Speed Pro är konstruerad med mesh i stort nät som enkelt leder bort vatten från skon. Den övre delen är förstärkt på nosen, sidorna och runt spetsförslutningen, vilket innebär att foten förblir på plats i svängar eller under snabba riktningsändringar.

Peter Bech - Eventyrsport Atlet
Råd och vägledning
Inlagd: April 07, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger