Test: The North Face Flight Vectiv

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Test: The North Face Flight Vectiv
Råd och vägledning
15 Februari 2021

Test: The North Face Flight Vectiv

The North Face har lanserat sin nya VECTIV-teknik och är också några av de första från startblocket när det gäller kolfiberplatta i en trailsko.

- Möt Flight Vectiv.

Flera världsrekord inom landsvägslöpning har sedan genomförts tack vare tekniken med en inbyggd kolfiberplatta i sulan. Flera av de stora skotillverkarna kommer ständigt med nya modeller och förbättringar, och det var bara en tidsfråga innan tekniken överförs till trail-segmentet. Efter att ha testat Flight Vectiv är vår bedömning att The North Face har släppt en stark aktör på marknaden.

Vi har skickat två av våra idrottare - Sofie Kildahl och Peter Bech för att testa skon och här kan du läsa om deras upplevelser.

Sammantaget kan deras erfarenheter sammanfattas enligt följande:

  • En high performance trailsko.
  • Flexibel överdel med fast mellansula.
  • Energireturnering på hårt underlag.
  • En löparsko som du vill använda både på längre turer och snabba tävlingar.
  • Kommer på allvar till sin rätt när du ökar farten.
  • Snabb på hård yta och hjälper dig på lång sikt.

Test: The North Face Flight Vectiv


Om överdelen säger de:

Sofie:

Flight Vectiv är tillverkad med en stickad överdel. Jag har inte upplevt detta tidigare i en trailsko, men det fungerar, och den stickade överdelen verkar bekväm runt foten och gör att skon känns mjuk, lätt och flexibel som en strumpa. Överdelen är inte så stark som jag annars är van vid med andra trailskor, men i gengäld är den lättare och mer flexibel. När jag springer på tekniskt  underlag som kräver att jag flyttar fötterna väldigt annorlunda tycker jag att det är trevligt att ha en överdel som följer med min fot. Skons hälkappa är fastare än resten av överdelen och håller hälen på plats i skon, samtidigt som extra stoppningen på insidan av hälen ger bra komfort.

Peter:

Flight Vectiv har en bra passform, med en strumpkonstruktion som gör det nästan onödigt att binda skosnören. Jag upplever det som en sko som inte ska löpas in, men som sitter som den ska, direkt från lådan. Den har inga irriterande sömmar över fotleden och den mjuka stoppningen i hälen fungerar bra.


Om mellansulan säger de:

Sofie:

Medan övredelen verkar flexibel, ger mellansulen mig stabilitet. Det är kombinationen mellan The North Face 3D vectiv-teknik och kolfiberplattan som hjälper till att göra skon stabil. The North Face har valt att sätta kolfiberplattan i skon runt sidorna på skon för att öka skons stabilitet. Det gör också att den sticker ut från de kolfiberskor vi känner till asfalt. Du kan därför inte förvänta dig en lika mjuk och studsande sko som du upplever med kolfiberskor för asfalt. Men det är också bra, eftersom det finns olika krav när man löper på asfalt och spår. En stiglöpningssko bör ha en hårdare mellansula för att klara den tekniska terrängen.

Jag känner faktiskt att jag får ett extra tryck i hälen när jag springer i skon. Jag känner mig snabbare uppför backarna och på mina långa turer, där jag ofta känner trötthet i benen mot slutet, kände jag att skon hjälpte till med sin goda energi returnering. En annan sak som också får mig att känna att jag kommer fram är skons böjda form. Jag känner till den böjda formen från andra löparskor, och jag tycker att det skapar en bra framfart i min löpning. Jag tycker dock att det är lite smak och tycke om den rullande känslan är något som man gillar.

Peter:

Flight Vectiv lanseras som en tävlingssko men kan användas som en vanlig träningssko för lugna länkar. Men den kommer verkligen till sin rätt när du ökar farten. Med sin rullande uppgörelse i den sista fasen av avstampet bjuder den på fart. Den mjuka stötdämpande men samtidigt kontanta mellansulan gör Flight Vectiv till en extremt bekväm sko som passar långa träningsturer och ultralöpning.


Om yttersulan säger de:

Sofie:

Skons yttersula ger mig ett bra grepp när jag rör mig på den solida ytan, men skulle jag springa snabbt på mer hala och leriga ytor så väljer jag en yttersula med mer grepp för att få en ännu bättre känsla med underlaget.

Peter:

Även om yttersulan inte är utrustad med stora profilerade dubbar, stod skorna otroligt bra i den hala och lömska föret. Mönstret kommer att kunna hantera de flesta danska typer av underlag, men kommer troligen att vara för lite under mycket leriga förhållanden. På klippor och steniga stigar, till exempel söderut i alpin terräng, kommer de enligt min mening att vara idealiska.


Test: The North Face Flight Vectiv

Samlad bedömning:

Peter:

Helhetsintrycket av en handfull träningspass var extremt positivt och jag tror att The North Face har åstadkommit en mycket bekväm och snygg trailsko med klassisker potential. Och så kan du naturligtvis diskutera om det vita utseendet är långvarigt i de ofta leriga danska skogarna. Men den diskussionen har jag inte låtit påverka den goda upplevelsen. Jag har testat Flight Vectiv, inte på något systematiskt eller vetenskapligt sätt, utan bara genom träningsturer i varierad terräng och med lite olika hastigheter. Testperioden har sammanföll med att vintervädret slog till i Danmark, och därför har turerna främst löpts på frusna stigar med snö.

Sofie:

Utan tvekan får Flight Vectiv mig att känna mig snabbare på den hårda ytan och hjälper mig i det långa loppet. Jag har testat skon i och utanför skogen. De har varit med på en lång löptur från Silkeborg till Himmelbjerget genom något av Danmarks bästa trail terräng - och har i allmänhet gjort bra. Så min överordnade bedömning av skon är att den gör det riktigt bra. Om du vill dra full nytta av skons teknik måste du använda den på mer solida ytor. För mig är skon det perfekta valet för långa turer på till exempel skogsstigar, grusvägar, steniga ytor och till och med asfalt. Här får du en sko som skickar iväg dig med en god energireturnering och ger dig fart framåt samtidigt som du också får bra stabilitet på den krävande ytan.


Råd och vägledning
Inlagd: Februari 15, 2021
Taggar: trailsko , trailløb , trail , løb
Författare: Rasmus Baaner