Regnjackor

Här hittar du vattentäta jackor till vuxna och barn. Vi har allt från högtekologiska jackor med massor av finesser som är väldigt hållbara, till billigare modeller som passar fint till vardagens cykelturer. Vattentäta och ventilerede membraner som f.ex. Gore-Tex® är väl representerade.

  per sida
  Stigande ordning

   Val av regnjacka

   När du ska välja din nya jacka är det en bra ide att tänka över vilka behov man har. Ska du ut i skogen eller vänta på bussen i regn har du inte samma krav till jackans egenskaper som om du ska på två veckors vandringstur i Lappland, på en längre cykeltur eller bara cykla/gå till jobbet varje dag, oavsett väder.

   Vandtäthet

   Material kan vara mer, eller mindre vattentäta. Vattentäthet mäts genom vattenpelare, som anges i millimeter. Ju högre siffra, desto mer vattentät. Regnkläder ska helst en bit över 2000 mm, och ju mer man ska sitta eller eller sitta på knä, desto högre ska siffran vara. Ett Gore-Tex-membran har en vattenpelare på 28.000 mm. 

    

   Ventilation

   Andningsförmåga - eller förmågan att låta vattenånga passera- är ett viktigt element hos regnkläder med god kvalitet. Det hjälper inte särskilt mycket att materialet är helt vattentätt om du blir genomblöt av svett i stället. Andningsförmågan varierar otrolikt mycket och är därför svår att jämföra. Som tumregel kan man dock oftast utgå från att man får det man betalar för. 

   För att andningsförmågan ska vara optimal, ska det yttersta lagret på jackan var impregnerat, så att regnet hålls borta från membranet. När det blir fuktigt på insidan av jackan börjar fukten att passera genom materialet men är det vått på yttersidan händer ingenting. Jackan sa altså vara ren och impregnerad, så fungerar det optimalr. Tvätta jackan ett par gånger om året, om du använder den ofta. 

    

   Membran/coating

   Ett membran er kort sagt ett tyg som är vattentätt på den ena sidan och som låter större eller mindre mängd vattenånga passera från den ena sidan till den andra. De mest välkända membran Gore-Tex®,  Gore-Tex® Active Shell, Gore-Tex® Pro och eVent®, som du hittar hos massor av jackor och skor hos Eventyrsport.

   En lite billigare lösning är coating, som kan jämföra med målarfärg som spayas på kläderna. Den har samma egenskaper som ett membran men är inte lika hållbar. Exempel på coating är Proof™ från Haglöfs och Hydratic® från Fjällräven.

    

   Se också

   Regnbyxor

   Regnställ

   Regnponchos

   Regnöverdrag