Klätterhjälmar

1 Vara

Klätterhjälmen ska skydda dig om du faller under klättring, men också mot fallande sten eller utrustning. Vi säljer kvalitetshjälmar för klättring från Black Diamond.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Hjälm for klättering

”STEN!” är standardropet när en klättrare tappar något på vägen upp. Alla duckar med huvudet och låter hjälmen ta emot den eventuella stöten. Hjälmen ska sitta fast utan att strama, du ska kunna se framför den, kunna justera storleken för mössor, huvor etc. och bli av med värmen från huvudet. Oavsett om du klättrar, säkrar eller bara vistas i klätterområdet, så ha PÅ dig hjälmen och inte bara MED den.

När du ska avgöra om din klätterhjälm har rätt storlek ska du testa om den går att strama åt runt huvudet. Dessutom ska du kunna spänna remmen under hakan, så hjälmen inte kan glida bakåt och nerför nacken.

De flesta hjälmar för klättring har clips på utsidan som är avsedda för att hålla fast en pannlampa på hjälmen. Om du ska genomföra en toppbestigning är det ofta nödvändigt att börja innan solen gått upp, och då ska din pannlampa kunna monteras på hjälmen så den sitter säkert och bra.

Olika typer av klätterhjälmar

Vissa klätterhjälmar är extremt lätta. Det rör sig oftast om den typ som är gjord utan något hårt skal på utsidan. Denna typ av hjälm ger fortfarande mycket säkerhet mot nedfallande sten. Hjälmen skyddar dig mot stötar genom att det fasta skum som hjälmen är gjord av trycks ihop när en sten träffar hjälmen. Skulle detta inträffa ska hjälmen kasseras så snart som möjligt.

Andra hjälmar är lite tyngre för att de har ett hårt ytterskal över det hårda skummet på insidan. Fördelen med dessa är att de kommer kunna klara fler slag innan det blir nödvändigt att kassera dem.

Slutligen finns det också klätterhjälmar som är gjorda som ett hårt skal utan invändigt skum. De är extremt slitstarka och kommer kunna klara flera hårda slag. Du måste dock alltid göra en kritisk bedömning av din hjälm efter att den träffats av något hårt. Om den bär tecken på sprickor ska du byta ut den.

Varför du ska använda hjälm

Om du ska klättra på klippleder är det väldigt viktigt att ha på klätterhjälmen. När du säkrar en försteman är det lätt hänt att det kommer större eller mindre stenar trillandes eller flygandes nedför klippväggen. Det krävs inte mycket för att din kamrat ska råka peta ner några lösa stenar åt ditt håll. Din klätterhjälm ser till att du har ett säkert skydd mot dessa små anfallare. Klätterhjälmen är utformad för att skydda mot nedfallande sten och till viss del också slag från sidan om du råkar stöta till med huvudet mot en klippa. Vissa tänker då att det går bra med en cykelhjälm, men även om en cykelhjälm skyddar bra runt sidorna kommer den inte kunna ge tillräckligt skydd mot nedfallande sten. Till exempel finns det ofta ventilationshål som kommer låta stenar tränga genom hjälmen.

Vissa tycker att deras skidhjälm är perfekt att använda som klätterhjälm. I vissa avseenden stämmer det också. Till exempel saknar många skidhjälmar ventilationshål eller också går de att stänga för. Tänk dock på att en skidhjälm är gjord för att användas i kallt väder. Om du klättrar på klippor så kommer det troligen inte vara på vintern, och i så fall blir det kanske så varmt med en fodrad skidhjälm att du inte vill använda den som klätterhjälm.