Klättringsutrustning

Här hittar du vårat utval av klättringsutrustning och klättringsskor; från Edelrid och Petzl. Rep, bromsar, karabiner, klättringsselar, kalk och vad som annars hör till. Och så naturligtvis världens bästa klättringssko från La Sportiva. Välkommen!

per sida
Stigande ordning

KLÄTTRINGSUTRUSTNING

Klättring är en etablerad sport här hemma. Människor har klättrat och bestigit berg sen urminnes tider, men idag finns det också åtskilliga klubbar med klätterväggar inne i städer. Här är det också populärt med arrangerade turer till mer naturlig klättring upp längs bergsväggar. Klättring är för alla, men desto mer utfodrande vägg desto större behov för styrka, teknik och inte minst god balans. Det behövs inte mycket för att man skall kunna leka med sporten, en slackline är en simpel, men väldigt underhållande och utfodrande lek. En lina spänns här upp  mellan två träd, pålar eller något liknande och sen är det bara fantasin som sätter gränser för utfodringen.

Olika typer av klättring

Sportklättring: Idag den mest populära typen för klättring. Sportsklättring föregår på en klättervägg med fastmoterande grepp i olika färger som anger olika rutter med olika svårighetsgrad. Metoden används dock också till klättring på klipper med fastmonterade säkkringpunkter.

Klippklättring: Som namnet anger klättrar man här på klippor, och ofta kortare rutter av olika svårighetsgrad. Det finns guideböcker över de flesta klättringsrutter i världen där det angives rutter, hur utfodrande de är och inte minst deras svårighetsgrad. En klippa går att finna över alla delar i landet.

Bouldering: Bouldering föregår oftast på stora stenblock, men givetvis kan man klättra på det mesta. Det behövs i princip ingen annan utrustning än ett par klättringskor, men många har också kalkpåse runt livet samt eventuellt en crash-pad på marken ifall man skulle falla.

Letar du efter ännu fler utmaningar i klättringsportens tecken har du alltid möjlighet att kasta dig ut i till exempel isklättring över frusna vattenfall, eller kanske alpin klättring som oftast utförs i förbindelse till vanlig bergstigning. Och om du har mod på ett äventyr på flera dagar så kan du ge dig ut i klippklättring på de enorma klippväggar där rutterna är något längre och där det skall klättras över flera dagar för att nå till toppen. Detta kräver övernattning i hängkojor på klippväggen, denna typ av övernattning kräver dock erfarenhet och inte minst, en större mängd utrustning.

 

Vilken utrsutning skall jag invistera i när jag skall komma igång?

De första gångerna kan du klättre i ett par vanliga konditionsskor och oftast kan du låna en klättringssele i klubben, du kommer dock snabbt erfara att det är skönt att ha sin egen utrustning. Den helt grundläggande utrustningen som är värd att investera i är ett par klättringsskor, en sele, en kalkpose med kalk, en broms samt en karabinhake.