Klättring/Bouldering

30 Varor

Här hittar du vårt utbud av klätterutrustning och klätterskor. Rep, bromsar, karbinhakar, klätterselar, kalk och allt annat som hör till. Och så naturligtvis världens bästa klätterskor från La Sportiva och Black Diamond. Trevlig klättring!

  1. Märke
    Namn
    Product price
  2. Märke
    Namn
    Product price
  3. Märke
    Namn
    Product price
  4. Märke
    Namn
    Product price
  5. Märke
    Namn
    Product price
  6. Märke
    Namn
    Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

  1. Märke
    Namn
    Product price
  2. Märke
    Namn
    Product price
  3. Märke
    Namn
    Product price
  4. Märke
    Namn
    Product price
  5. Märke
    Namn
    Product price
  6. Märke
    Namn
    Product price

Hitta allt lätterutrustning

Klättring är en mycket populär sport här i Sverige, där vi lyckligtvis har gott om både berg och klätterhallar. Följaktligen finns det därför också många klätterklubbar, där många av dem anordnar resor där deltagarna får sätta sin styrka på prov med klippklättring både inom Sverige och utomlands, exempelvis till Frankrike. Klättring är för alla, men ju mer utmanande led, desto större behov av styrka, teknik och inte minst bra balans. Till och med hemma finns det goda möjligheter att roa sig med sporten: att gå på en slackline är ett enkelt men inte minst underhållande och utmanande nöje. En lina spänns upp mellan två träd, stolpar eller liknande och sedan sätter bara fantasin gränsen för utvecklingen.

Olika typer av klättring

Sportklättring: Den kanske absolut populäraste typen. Sportklättring utövas på en klättervägg med fastmonterade grepp i olika färger där varje färg anger en led med viss svårighetsgrad. Uttrycket används dock också om klättring på klippor med fastmonterade säkringspunkter. När du klättrar sportklättring behöver du använda relativt lite klätterutrustning.

Klippklättring: Som namnet säger klättras här på klippor och ofta kortare leder med olika svårighetsgrad. Här kommer du använda många olika typer av klättringsutrustning. Särskilt om du klättrar på egna säkringar. Det finns guideböcker, eller förare som de kallas, över de allra flesta klätterleder i världen med beskrivningar av leder, deras utmaningar och inte minst svårighetsgrader. Här hemma i Sverige finns det många plaster för klippklättring att välja bland från söder till norr, och många lokala klubbar som anordnar kurser och läger vid dessa.

Bouldering: Bouldering sker ofta på stora stenblock eller i klätterhallar inomhus men det kan klättras på det mesta, och det finns flera boulderingplatser med varierande omgivningar och svårighetsgrad spridda över Sverige. Denna klätterform är särskilt populär då den inte kräver någon annan klätterutrustning än ett par klätterskor. Många har dock kalkpåsar runt midjan och eventuellt en crash pad på marken om man skulle falla. När du bouldrar inomhus finns det tjocka madrasser på golvet som gör att du inte slår dig om du faller av leden. Därför behöver du här den allra minsta mängden klättringsutrustning.

Vill du ha ännu fler utmaningar i klättersportens tecken har du möjligheten att ge dig på exempelvis isklättring, där det klättras på frusna vattenfall, eller kanske alpin klättring, som oftast sker i samband med bergbestigningar. Har du mod kan du under ett flera dagars långt äventyr ge dig ut på klippklättring på enorma klippväggar, där lederna är något längre och det krävs flera dagars klättring för att nå toppen och övernattning i hängmattor på klippan. Dessa typer av klättring kräver dock erfarenhet och inte minst en större mängd utrustning.

Vilken klätterutrustning ska jag investera i när jag ska börja?

De första gångerna kan du klättra i ett par gymnastikskor och ofta kan du låna en klättersele av klubben. Du kommer dock snabbt upptäcka att det är skönt att ha sin egen sele. Den helt grundläggande utrustningen som man bör investera i är ett par klätterskor, en sele, en kalkpåse med kalk, en broms samt en karbinhake.