Klätterrep

Du vill inte kompromissa med ditt rep. Här hittar du våra klätterrep för sportklättring och traditionell klättring. Både statiska rep och dynamiska klätterrep. Alla klätterrep har suverän finish och slitstyrka från Black Diamond.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Klätterrep för all slags klättring

När du ska välja ett rep för klättring finns det flera längder som kan vara relevanta. Generellt ska du välja en längd som är dubbelt så lång som den längsta replängden på klätterleden är. Det betyder att om avståndet från säkringspunkten till ankaret är maximalt 28 meter, så behöver du ett klätterrep som är 60 meter långt. Det är alltid bra att ha ett par meter extra, i fall du kanske sätter dina säkringar på ett sätt som gör att du behöver lite extra rep.

Anledningen till att du ska ha klätterrep i dubbel längd är inte för att släpa på extra vikt. Det är för att du ska kunna fira ned dig igen från ankaret, och då är det nödvändigt att lägga repet dubbelt om du har tänkt ta det med dig.

Hur tjocka rep för klättring ska vara

Rep för att säkra en klättrare med finns i olika tjocklekar. Ju tunnare klätterrepet är, desto lättare är det också. Men även om man skulle tycka att ett ganska tunt rep skulle vara bäst, så finns det också andra saker att ta hänsyn till. Ju tunnare klätterrepet är, desto mindre friktion ger det i den mekaniska bromsen. Det är viktigt att tänka på att om en klättrare faller så är det säkringspersonen som ska stoppa fallet. Det gör säkringspersonen genom att hålla fast i repet så det blir låst i den mekaniska repbromsen. Ju tjockare repet är, desto mindre kraft krävs för att låsa repet i bromsen. Därför kan ett väldigt tunt rep vara ett dåligt val, även om det är lättare att dra uppför leden.

Du måste därför välja ditt rep med hänsyn till den broms du har. Om du inte ännu har en repbroms är det ganska lätt att ordna. På alla repbromsar står det angivet vilken repdiameter de kan användas till. De allra flesta repbromsar kan utan problem användas med alla de rep vi säljer på Eventyrsport, men om du är osäker så kan du bara fråga genom att skriva ett mejl till vår kundtjänst.

Firningsrep – en särskild reptyp

När du firar, eller rappellerar som det också kallas, är det en fördel om repet inte är särskilt dynamiskt. Dynamiken i repet är ett uttryck för hur mycket det töjs ut vid belastning. Vid nedfirning kommer ett mycket dynamiskt rep orsaka en gungande upplevelse. Det gör det svårare att kontrollera nedfirningen och ökar risken för att slå i marken okontrollerat. Föreställ dig att du firar ner dig själv mot marken i relativt hög fart, och när du då ökar belastningen på repet för att bromsa in nedfirningen så tänjs bara repet ut, och du hamnar 2–3 meter närmare marken än du hade tänkt dig. Det kan mycket väl sluta illa.

Därför ska du välja ett statiskt rep om du bara ska använda det för nedfirning. Denna typ av rep får du däremot inte klättra på, då det inte är anpassat för att fånga en fallande klättrare. Orsaken är att kraften från fallet överförs till klättrarens sele på för kort tid och belastningen ökar därmed för snabbt. Det kan i värsta fall förorsaka en bruten rygg för att klätterselen belastar kroppen alltför hårt.