10 lugna fjällstugor i Norge

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
10 lugna fjällstugor i Norge
Inspiration
07 October 2019

10 lugna fjällstugor i Norge

Den Norske Turistforening är en sann guldguva. Föreningen driver mer än 500 stugor utspridda över landet och det finns otroliga 20.000 kilometer markerade vandringsrutter, som skapar ett nätverk var man aldrig blir utan möjligheter. 

Den Norska Turistforening (DNT) har pekat ut 10 lugna, mysiga fjällstugor du kan besöka året om och var speciellt vintern är bekant. 

Några av stugorna är bemannade och här kan du få serverat måltider av stugvärdarna, medans du själv ska stå för matlagningen i de obetjänade och självbetjänade stugorna, som du dock däremot får ha mer för dig själv. 

Här är de 10 stugor DNT pekat ut:1 Schulzhytta

Tar du till Schulzhytta i Sylan så hittar du Norges minsta betjänade turiststuga. Det är ingen överdrift att säga att stugan inte ser så många gäster - särskilt på vintern, då närmaste civilisation ligger minst fem timmar bort. Det finns dock markerade leder året runt som leder till stugan. De startar från både Selbu och Meråker. 


2 Himingsjå

Det måste inte alltid ta timmotals för att komma till fjället och för att känna sig långt borta (på rätt sätt). Himingsjåer är en helt ny stuga i Lifjell, Notodden. Det kräver bara en promenad på cirka en kvart för att nå till den. Så kan man även utforska fjället därifrån. 

3 Dærta

I Indre Troms hittar man flera mysiga obetjänade stugor. Skulle du ha turen att ha vägarna förbi i juletid är det tradition i stugan att gästerna blir ompysslade lite extra. 

4 Hallingskeid

När det kommer till vinterutflykter med familjen och var det är småbarn med, så är det här en stuga som är mycket lämplig. Fjällområdet runt stugan är nämligen präglad av en terräng som inte är så brant. Samtidigt finns där bra möjligheter att välja skidturer utgående från dagsvädret och vilken nivå man önskar. 

5 Tjønndalen 

Det är en speciell känsla att ta på sig längdskidorna och bege sig till en stuga i fjället. Tjønndalen är en stuga med självbetjäning i Setesdalsheiene, som kan nås även under de mörka vintermånaderna eftersom den endast är sex kilometer bort från vägen. Turen på skidor startar i Langeid som är anslutet med Kristiansand med buss.

6 Sauvasshytta 

Längs den svenska gränsen hittar man några av Norges mäkitga fjäll och det är de man får möjlighet att uppleva från hytten här, som bjuder på några bra dagsutflykter.

Bergersætra

Vill du ha mysig stugstämning så ta en sväng förbi den här obetjänade stugan i Sør Odal. Den ligger lättillgänglig och utstrålar norskt mys. Eftersom det bara finns plats för sex nattgäster är här aldrig överbefolkat. 

8 Vikerkoia

Det är inte alla stugor som är svåra att komma sig till. Vikerkoia ligger tillexempel precis bredvid vägen, så man kan köra enda fram till dörren. Utöver det ligger den på bara en halvtimmes köravstånd från Oslo. 

9 Bårdsgarden 

Här i Storlidalen hittas en traditionsrik gård som fortfarande är igång. Här är nämligen fast bosatt folk som har gjort en del av huset till för övernattande gäster i samarbete med Trondhjems Turistforening. Det betyder att besökarna har tillgång till ström, kranvatten, ett trevligt kök och en mysig öppen spis.

10 Markahyttene

Här är också en rad av fina stugor tätt på Oslo. Det är alltså enkel åtkomst från huvudstaden. 

Du hittar alla stugor samt många fler på listan här  www.ut.no 

Läs mer på www.dnt.no

Inspiration
Posted: October 07, 2019
Författare: Opdag Verden