12 tips: Så packar du ryggsäcken

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
12 tips: Så packar du ryggsäcken
Råd och vägledning
09 December 2017

12 tips: Så packar du ryggsäcken

Det spelar faktiskt roll VAD du packar VAR i din ryggsäck. Genom att packa din ryggsäck på rätt sätt får du den mest behagliga vandringen, och en robust packad ryggsäck kan hjälpa till att avlasta kroppen. Nedan har vi sammanställt en rad tips och råd om hur man packar sin ryggsäck på bästa sätt.


Att packa ryggsäcken ordentligt handlar i stor utsträckning om att fördela vikten på ett sätt som gör det så bekvämt som möjligt att bära ryggsäcken. Samtidigt ser du till att din kropp inte blir utsatt för onödig överbelastning. Därför är det inte oviktigt vad du packar var i ryggsäcken.

Det är också viktigt att överväga hur man bäst organiserar sina saker. Det är inte kul att stå och rota efter skaljackan när himlen plötsligt öppnar sig och regnet börjar ösa ner. Vet du var alla dina saker är, och du har ett fast system, gör du dig själv en stor tjänst.

Fördela vikten korrekt i ryggsäcken

1000_500_12_tips_til_at_pakke_rygs_kken_b

Distribuerar du vikten i din ryggsäck förnuftigt hjälper det dig att uppnå en mer behaglig resa, och det kan också hjälpa dig med balansen. Här är fem tips för att fördela vikten på bästa möjliga sätt i din ryggsäck:

  1. Packa de tyngsta sakerna i ryggsäcken över höften och bak mot ryggen. Till exempel är vatten och mat två saker som ofta väger en del om du är ute på längre vandringar, och du kan med fördel packa dem här.
  2. Packa lättare saker, så som kläder, längre bort från ryggen.
  3. Det är viktigt att du får skapat en bra balans i din ryggsäck, så att den inte är tyngre på ena sidan än i den andra. Var noga med att fördela vikten jämnt.
  4. Packa din ryggsäck så att du inte har saker som ligger löst i den. Det gör den bekvämare att bära.
  5. Använd ryggsäckens kompressionsremmar till att spänna in den, så att dina saker hålls på plats. Detta gör också att ryggsäcken följer kroppens rörelser bättre vilket du kommer att uppskatta när du är ute och vandrar. Sitter ryggsäcken nära kroppen får du också bättre balans.

Organisera din utrustning i ryggsäcken

1000_500_px_12_tips_til_at_pakke_rygs_kken

Samtidigt som vikten ska fördelas på ett bra sätt, är en välpackad ryggsäck också en ryggsäck där din utrustning är organiserad på ett förnuftigt sätt. Det sparar på frustrationen ute på stigarna.

  1. Packa dina saker i små packpåsar eller drybags. Det går inte att packa sakerna riktigt lika kompakt som när du packar utan påsar, men det hjälper dig att uppnå en högre grad av ordning.

  2. Packa sovsäcken längst ned i ryggsäcken. Så har du en bekväm plats att sitta på under raster, om du inte kan sitta på marken.

  3. Packa ditt tält, underlag och allt annat du behöver för att sova så att du kan komma åt det utan att behöva ta upp alla andra saker ur ryggsäcken.

  4. Packa din mössa, handskar och liknande i ett sidofack eller i toppfickan. Så de är enkla att komma åt när du behöver dem, så du inte behöver gräva efter dem och hinna bli kall.

  5. Packa en pausjacka så den är enkel att komma åt. Du kan behöva ta på och av den flera gånger under dagen, och det blir surt om det ska krångla varje gång. Pausjackan kan vara i dun eller fiber.

  6. Packa små saker som till exempel kniv, kompass, pannlampa, toalettpapper, tändare och liknande i ett sidofack, så de är enkla att komma åt. Packa också ditt första hjälpen-kit här, och om du reser med andra, kom ihåg att berätta var de kan hitta det om olyckan skulle vara framme.

  7. Ha din sopsäck lättillgänglig, så det är enkelt för dig att göra dig av med ditt skräp på ett förnuftigt sätt.

Nedan hittar du links till rycksäckar och annan relevant utrustning:

Foto: Olga Danylenko

Råd och vägledning
Inlagd: December 09, 2017
Författare: Opdag Verden