Bluesign®

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Bluesign®
Inspiration
04 April 2018

Bluesign®

Naturen är en skattkammare, fylld med vackra och fascinerande växter och djur. Det är en perfekt plats för minnesvärda upplevelser och därför ska vi givetvis ta hand om naturen- även när vi tillverkar och köper kläder. Här kan du läsa om det miljövänliga systemet Bluesign®.


Efterfrågan på hållbara och miljövänliga produkter ökar kraftigt och som konsument vill man gärna veta under vilka omständigheter produkterna har tillverkats. Bluesign® är din garanti för att producenten har tänkt på miljön - 360 grader runt, under hela tillverkningsprocessen.

När en produkt är bluesign®-märkt, går miljövänlighet och förnuftig arbetsmiljö hand i hand, så att kan vara säker på att man har tagit hänsyn till både människor och natur.

Bluesign®-systemet är den mest stränga miljöstandarden på marknaden. Leverantörer och tillverkare av textilier och andra material som bland annat används inom outdoor-industrin kan anmäla sig frivilligt till bluesign®, och på så vis får hjälp med att utveckla en hållbar produktion enligt marknadens högsta standard.

Bluesign® hjälper t.ex. outdoormärken med att övervaka helaproduktionsprocessen av deras produkter- från utvinningen av råmaterial till bearbetning av textilier och vidare fram till den färdiga produkten. Det innebär att bluesign® håller koll på om det används onödiga och miljöskadliga kemikalier under produktionen och bearbetningen av textilierna som används i deras produkter. Dessutom övervakar bluesign® även producenternas hantering av vatten, energiförbruk, luftförorening, arbetsplatsförhållanden med mera.

Bluesign® systemet garanterar den högsta graden av konsumentsäkerhet, minimal påverkan på människor och miljö samt ett ansvarsfullt utnyttjande av resurserna, som ska förbrukas så lite som möjligt. Det gäller kemikalier, färgämnen, el och vatten med mera. Arbetsmiljö och säkerhet ska dessutom också godkännas och ha en bestämd hög standard, så att ingen överbelastas under produktionen.

Bluesign® är ett målinriktat arbete med miljövänlighet och arbetsmiljö, och bluesign®-partnerna är förpliktade till att kontinuerligt jobba med förbättring inom dessa områden. 

 

Bluesign® - de fem principerna

Hållbar användning av energi och råvaror

Producenterna ska jobba med att optimera deras förbruk under produktionen. Man ska helt enkelt använda så få resurser som möjligt.

Ansvar för människor och miljö

Produkterna ska ha hög kvalitet och vara utan hälsofarliga ämnen. Produktens ska tillverkas på ett så hållbart sätt som möjligt.  

Bättre skydd av naturens kretslopp

Man ställer krav på vattenförbrukningen under produktionen av textilier. Tillverkarna ska använda hållbara komponenter i så stor utsträckning som möjligt och samtidigt rena spillvattnet som leds tillbaka till kretsloppet.

Mindre luftförorening för bättre klimat

Producenterna ska minska CO2-utsläppet. Man sätter tydliga och hårda regler för vilka kemikalier och material som (inte) får användas i produktionen. På så vis gör bluesign® det lättare för verksamheter att göra hållbara val. Luften som släpps ut ska dessutom renas och återanvändas i produktionen.

Förbättrade arbetsförhållanden

Producenterna ska leva upp till en tydlig och hög standard när det gäller säkerhet. Därför ställer man krav på hur medarbetarna får omges av kemikalier, damm och föroreningar på arbetsplatsen mm. Bluesign® erbjuder dessutom obligatoriska kurser till alla deras samarbetspartners i hantering av farliga och miljöskadliga kemikalier och material. 

Vad är en Bluesign®-produkt?

Om en tillverkare lever upp till ovanstående principer, kan denne uppnå en bluesign®-märkning på sin produkt. En sådan produkt består av 90% bluesign®-godkända material. Utöver detta ska minimum 30% av produktens accessoarer, t.ex. dragkedjor och knappar, vara bluesign®-godkända.

Alla ska arbeta för projektet

Bluesign® principerna ställer väldigt höga krav. Det innebär ju såklart att man inte kan ändra hela tillverkningsprocessen från en dag till en annan. Det kräver långsiktig planering och uppföljning för att säkra att alla produktionsled samarbetar.

Se alla våra Bluesign®- godkända produkter

I Eventyrsports sortiment hittar du bland annat bluesign®-produkter från följande märken: Haglöfs, The North Face, Isbjörn, Helly Hansen, Sherpa, Black Diamond och Deuter. 

Nedanför har vi indelat bluesign®-produkterna i följande kategorier, så att du enkelt kan hitta hållbara kläder till vuxna och barn.

Bluesign® Herr

Bluesign® Dam

Bluesign® Barn

Inspiration
Inlagd: April 04, 2018
Författare: Eventyrsport Blogger