3 äventyrliga vandringar i Mellanöstern

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 äventyrliga vandringar i Mellanöstern
Inspiration
08 January 2020

3 äventyrliga vandringar i Mellanöstern

Mellanöstern är sällan det första ställe som lyfts fram när det talas om vandringsturer. I regionen finns ett par toppen rutter som kombinerar fantastisk natur med stark lokal kultur. Här är tre rutter i Libanon, Jordan och Egypten, som alla tre bjuder på massor av äventyr.


Lebanon Mountain Trail

Det är inte många som far till Libanon för att vandra men det lilla Medelhavslandet har faktiskt sin helt egna långdistans vandringsled. 

Lebanon Mountain Trail (LMT) är en 450 kilometer lång rutt, uppdelad i 27 etapper som slingrar sig ner genom det lilla landet med de höga bergen. Här finns vacker natur med nakna bergstoppar, djupa raviner och brusande vattenfall. Det finns också mycket mer att komma efter än bara natur, då där också finns 76 byar längs vägen var man kommer tätare på den lokala kulturen.

Man får också en fin möjlighet för att komma närmare på livet i ett land med dramatisk historia. Man kommer också märka att det är helt olika kulturer och religioner allt efter varifrån man kommer. 

Ett annat stort plus är att man hur man kommer att äta sig igenom det läckra libanesiska köket, som vimlar av godsaker som passar perfekt till att stilla den stora vandringshungern med.

Är det så säkert att vandra i Libanon är det nog en och annan som frågar sig? -Det borde det faktiskt vara, sedan stigen blev invigd 2008 har det inte förekommit en enda rapport om att vandrare skulle ha kommit till skada.

Du kan läsa mycket mer om Lebanon Mountain Trail på www.lebanontrail.org

Jordan Trail

The Jordan Trail bjuder på 650 kilometers äventyrlig vandring genom stora, dramatiska landskap i landet som samtidigt bjuder på en av Mellanösterns helt största sevärdheter; Magiska Petra. 

På den norra delen av rutten vandrar man genom frodiga grönområden. När man kommer närmare Döda Havet finns det upp till 1000 meters djupa raviner och man får även möjligheten att uppleva våtområden, långa sträckor med torra klippor och röd sand till horisonten, enorma ökenområden och Röda havets varma vatten vid slutskedet av rutten.

Rutten är bestämt inte ämnad för de finkänsliga. Det kräver såväl planläggnings- som navigeringsförmåga att vandra Jordan Trail, var det kan vara långt mellan platser var man hittar vatten i det labyrint liknande landskap som skapas av ravinerna.

Det är bara de första omkring 50 kilometrarna som är markerade, så en GPS är något nästan oundvikligt. Landskapen är stora och faschinerande och eftersom man måste förvänta sig att spendera åtminstone en bra månad på rutten, börjar det krypa i skinnet på en.

Samtidigt kommer man genom 52 byar var man garanterat kommer få en inblick i de lokalas liv; här kommer inte många vandrare men de tar nog bra (och nyfiket) emot vandrare. Det finns också möjlighet att komma närmare beduinkulturen ute i de stora öknar var också den gamla ruinstaden Petra ligger som en kulturell höjdpunkt. 

Du kan läsa mer om rutten på www.jordantrail.org

The Sinai Trail

Sinai-halvön i Egypten är insvept i bibelhistoria, beduinkultur och gamla konflikter -och så bjuder den på ett absolut faschinerande ökenlandskap med stor vidd, dramatiska klippberg och äventyrliga oaser längs vägen.

Stigen är dock inte så spikrak som de andra två nämda i artikeln (som heller inte är lätta vandringar).

The Sinai Trail är totalt 350 kilometer men det finns ingen karta över den. Rutten är inte markerad. Det är inte tillåtet att själv ta ut på vandring längs stigen eftersom säkerhetssituationen inte är helt stabil. Däremot ska man alliera sig med lokala beduiner som fungerar som guider - deras kameler som fungerar som packdjur ger ett extra äventyrligt inslag på turen.

Det är The Sinai Trail Organisation som står bakom rutten och det kan du läsa mer om på www.sinaitrail.net, var du även hittar information om guider med mera.


Foto: Anastasios71 / www.shutterstock.com

Relevanta länkar:
Inspiration
Posted: January 08, 2020
Författare: Opdag Verden