3 berg över 6000 m (nästan) alla kan bestiga

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 berg över 6000 m (nästan) alla kan bestiga
Inspiration
01 March 2019

3 berg över 6000 m (nästan) alla kan bestiga

Det behöver inte krävas vilda tekniska färdigheter - eller att du sätter ditt liv spel - för att komma till toppen av ett berg, på högsidan av magiska 6000 meter. Här är tre berg som människor i god form, som tar sig tid att vänja sig vid höjderna kan klättra.

Det är något mycket speciellt med att komma till toppen. Den fantastiska känslan av att inte kunna nå högre. Utsikterna. Att ha uppnått det man ville uppnå.
Här är tre toppar i Indien, Bolivia respektive Peru, du kan klättra med god form och tålamod.

1 Stok Kangri, Indien

Ladakh ligger i Indien, men trots det verkar det vara ljusår borta från Delhi, Bombay, Calcutta och det vackra, hektiska kaoset på slätten längre söderut i Indien. Här uppe i Himalaya hittar du de nakna topparna i Himalaya, 1000 år gamla buddhistiska kloster och små byar med fyrkantiga, vitkalkade hus med färgglada böneflaggor hängande från taket.

Och här uppe hittar du Stok Kangri.

Från Leh, huvudstaden i Ladakh, kan man se ut över Indusdalen och ut mot topparna på andra sidan. Och här är en topp som tornar högre än någon annan: Stok Kangri på solida 6.153 meter.

Resan mot berget börjar med en dag eller två på fina stigar från den lilla platsen Stok. Klipporna runt en är röda, bruna och orange, och molnen flyger mestadels snabbt över den annars blåa himlen. De kastar skuggor nedför dalar och raviner, och det ger en ännu större färgspel i de redan färgglada bergen.

Den största utmaningen när du klättrar är utan tvekan höjden och den tunna luften som följer med. Och sedan kylan. Nätterna i baslägret kan bli extremt kalla, och när du står upp på den översta dagen har du fortfarande bra 1200 meters höjd till toppen.

Det börjar på en fin stig och går över en ofarlig "glaciär", som faktiskt har mer karaktär som permanent snö, innan det börjar en brant, ansträngande promenad uppför en bergsslutt med lösa stenar. Det leder till toppmötet, och nu finns utsikt över Indusdalen och toppar till horisonten på alla sidor. Här handlar det om att hålla tungan rätt i munnen, men om du gör det finns det ingen fara, även om den är väldigt långt ner på en sida.

Snart är du på toppen. Läs mer om att bestiga Stok Kangri: www.summitpost.org/stok-kangri/151158 

2 Huayna Potosi, Bolivia

Inte långt från Bolivias huvudstad ligger det robusta berget, som på avstånd ser ganska formidabelt ut med sina branta, snötäckta sidor och spetsiga topp. Här kommer du emellertid också ut på mer "verklig" bergsbestigning än du gör på de andra två topparna på denna lista, och om du inte har erfarenhet av isklättring och promenader i rep, är det bäst att hyra en guide. När allt kommer omkring gör de flesta på berget det.
Uppstigningen tar inte mer än två dagar, men det är i sin tur två dagar som utan tvekan brinner på näthinnan.

Den första dagen börjar nere i folkmassorna i La Paz, innan du kör upp på platån, ut från en liten grusväg och vandrar upp till ett litet basläger. Här finns plats för tält mellan klippor på sidan av berget.

Det är något magiskt med att sätta iväg ut mitt på natten, som de flesta gör från baslägret på Huayna Potosi. I strålkastarnas glöd går du brant upp genom snön, och när morgonsolen färgar horisonten och snön blir gyllene, är du redan högt, högt över platån, huvudstaden och ett land som fortfarande sover.

Den sista utmaningen på stigningen är en brant bergssida. Här måste både isyxor och stegjärn fortskrida, och du går i rep innan du tar de sista stegen upp till den 6.088 meter höga toppen, som slutar vid en snöflagga.

Vyerna är fantastiska: snötäckta toppar, djupa dalar och Titicacasjön i fjärran.

Nästa morgon går resan tillbaka till La Paz. Läs mer om att bestiga Huayna Potosi: www.summitpost.org/huayna-potosi/150675

Chachani, Peru

Bergstoppen Chachani nära den peruanska staden Arequipa är bland de 'enklaste' platserna i världen att komma upp över de magiska 6000 meter. Det är faktiskt tal om en mycket lång dag där man går från baslägret, till topparna och slutar dagen tillbaka i Arequipa.

Från den fina vita staden kan du hyra en guide som kör dig upp till ett basläger, där du kan se fram emot en (troligen lite obehaglig) natt i ett tält. Luften är syrefattig och du sover cirka 3000 meter högre än i staden - om du vill nå toppen av Chachani kräver det därför att du redan har varit i höjderna och vant kroppen till den tunnare luften.

Dagen du ska bestiga toppen börjar i mörker på steniga stigar. Om du har tur ser du solen stiga medan du går genom ett konstigt område där vinden har bildat is i spetsiga, manhöga åsar, penitentes.

Det finns inte mycket snö på dessa kanter, eftersom berget ligger på kanten mellan Anderna och den karga öknen som sträcker sig till Stilla havet i väster, men det kan finnas något ovanpå där några kors markerar att det inte går att nå högre.

Läs mer om att bestiga Chachaniwww.summitpost.org/chachani/151707 


Hitta de rätta kängorna till turen mot toppen här

Se det stora urvalet av vandringsryggsäckar här

Hitta rätt utrustning här


Inspiration
Posted: March 01, 2019
Författare: Opdag Verden